Thermo ondergoed is beschikbaar in zuivere wol, synthetische vezels of een mengsel van beide, te vinden in het Decathlon assortiment.
Kijken we naar het beste thermo ondergoed, dan wint de Gore Wear C3 Jersey. Dit model voorziet je van het comfort dat je mag verwachten van thermo kleding! Het shirt voert transpiratie snel af en houdt je lichaamswarmte vast tijdens je activiteiten.
Beste thermokleding all-round: Craft Baselayer (dames, heren, kinderen) Beste goedkope thermisch ondergoed: Wedze 500 (dames, heren) Beste duurzame thermokleding: Craft Core Dry Fuseknit (dames, heren) Beste thermokleding voor extreme kou: Icebreaker 260 Tech Ls C (dames, heren)
Een thermobroek wordt direct op de huid gedragen. Doordat het strak of sluitend op het lichaam zit is het materiaal waar de thermobroek van gemaakt is in staat om zweet van je lichaam af te plukken en door te geven naar buiten toe. Want ook je benen zweten tijdens het sporten in de kou.
VILOFT ® vezels zijn van nature zacht en staan garant voor uitstekend draagcomfort voor de drager. VILOFT ® transporteert vocht van de huid en remt de groei van bacteriën op een natuurlijke manier. Onderhoudsvriendelijk: onderkleding gemaakt van VILOFT ® zijn wasmachinebestendig.
Thermokleding moet in principe goed aansluiten, het mag dus best strak zitten. Hoe beter het aansluit, hoe beter zweet wordt afgevoerd en je lichaam warm blijft. Het moet natuurlijk niet té strak zitten en je in je bewegingsvrijheid beperken. Daarnaast is het fijn als een shirt goed aansluit op de broek.
Thermokleding houdt warmte vast. Tijdens het sporten warmt jouw lichaam op, deze warmte blijft behouden dankzij een thermoshirt. Thermokleding zorgt ervoor dat warmte en transpiratie afgevoerd wordt naar buiten. Zo krijg je het tijdens het sporten niet te warm, maar wordt het zweet wel afgevoerd.
Synthetische onderkleding voelt zacht aan, is hypoallergeen en heeft een hoog draagcomfort. Doordat synthetische vezels vrijwel geen water opnemen, voeren ze transpiratievocht goed af en zijn ze zeer snel weer droog. Vaak komt de kleding na centrifugeren al droog de wasmachine uit!
Het thermo ondergoed is gemaakt van synthetische materialen of merino wol en heeft als functie het warm houden van het lichaam of het verkoelen van het lichaam, terwijl er zweet wordt afgevoerd." Thermo ondergoed dat je warm houdt draag je in de winter als het koud is. Je lichaam blijft zo beter beschermd tegen de kou.
Een thermoshirt kun je overal kopen, van de Zeeman, de Hema tot aan de sportwinkel bij jou om de hoek of bij Thermowear.
De materialen zijn zo samengesteld dat de warmte maximaal vastgehouden wordt en het vocht snel wordt afgevoerd. Vaak wordt gedacht aan thermo ondergoed, een thermo broek, een shirt of een vest maar ook thermische sokken en thermische handschoenen zijn kledingstukken die onder de term thermokleding vallen.
Wanneer is het dragen van thermokleding verstandig
Het is verstandig om thermokleding te gaan dragen als het buiten rond de tien graden boven nul is. Wanneer je stilstaat koel je namelijk al snel af en kan je anders last krijgen van onderkoeling.
Alle Craft producten vallen in maatvoering normaal met een atletische pasvorm.
Het handige van thermokleding is dat je het 's avonds gewoon even uitspoelt en het 's ochtends alweer droog is. 5x sokken, 1x thermo-shirt korte mouw, 2x thermo-shirt lange mouw, 2x lange thermobroek, 3x fleece. En voor de kids: 5x sokken, 3x thermo-shirt lange mouw, 3x thermo-broek, 2x fleece.
Ondergoed van katoen is het meest gangbaar, al járen. Katoen groeit uit de zaden van de katoenplant. Het komt natuurlijk niet als draden uit een plant groeien, maar wordt door mensen tot draden gesponnen. Katoen is sterk, zit lekker, slijt niet snel en het is warmteregulerend, vochtabsorberend en luchtdoorlatend.
De thermobroek draag je onder de skibroek. Je zult aan een skibroek alleen vaak niet genoeg hebben.
Draag ondergoed van het juiste materiaal. Polyester en polypropyleen zijn goede materialen. Ook wol, zoals merinowol, is geschikt. Katoen is dit niet, want dit houdt het vocht juist vast.
Kort samengevat bieden synthetische stoffen , zoals Mellowood en polyester deze voordelen: Het droogt snel: Tijdens het wandelen zul je misschien veel zweten. Synthetische onderkleding verdrijft zweet heel snel. Het is duurzaam: Synthetische stoffen zijn goed bestand tegen schuren.
Standaard ondergoed houdt vocht juist vast. De kans op schuurplekken is bij standaard ondergoed dan ook vele male groter dan bij sportondergoed. Dus zeker bij de sporters die snel zweten, is sportondergoed aan te raden!
Om doorschijnen te voorkomen, kun je kiezen voor huidkleurig ondergoed, maar ook voor grijs, roze of rood ondergoed. Ook kun je kiezen voor naadloos ondergoed, zodat de randjes en stiksels ook niet zichtbaar zijn.
Traditionele hardloopshorts zitten los om je lichaam en hebben vaak een binnenbroek van speciaal materiaal, dat het zweet snel afvoert. Compressieshorts zijn nauwsluitend en verbeteren de bloedtoevoer naar je spieren. Hardlopers hebben zo hun eigen voorkeuren.