Waar je verder aan moet denken als je op jezelf gaat wonen, is een inboedelverzekering. Die vergoedt je spullen bij brand of diefstal. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is handig. Als je per ongeluk iets kapot maakt of beschadigt van een ander, wordt deze schade vergoed.
Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de 7000 en 12.000 euro opzij moet zetten.
Een inboedelverzekering heb je eigenlijk altijd nodig als je op kamers gaat. Alle spullen waarmee je je kamer inricht, zoals bijvoorbeeld je bed, kast, tv, laptop, kleding maar ook je studieboeken, behoren tot je inboedel. Als je een kamer huurt, moet je deze spullen zelf verzekeren met een eigen inboedelverzekering.
Als alleenstaande heb je dezelfde woonverzekeringen nodig als bijvoorbeeld een gezin, zoals een inboedel- en opstalverzekering. Een opstalverzekering heb je alleen nodig als je het huis hebt gekocht. Als je een woning huurt, regelt de huurbaas dit.
In Nederland zijn eigenlijk maar twee verzekeringen verplicht. Je bent wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je achttien jaar of ouder bent. En als je een auto of motor bezit, ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering of motorverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten.
Geef de adreswijziging van uw kind door aan de gemeente én aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als alleen uw kind ergens anders gaat wonen, hebt u misschien geen recht meer op kinderbijslag en kindgebonden budget. De SVB gaat na of u nog recht hebt op kinderbijslag. Hebt u hier geen recht meer op?
Als je op kamers gaat wonen, ben je verplicht om je in te schrijven op het adres waar je woont en je bent verplicht om je nieuwe gemeente daarover te informeren. Ook als het voor een kortere periode (dus 4 maanden of langer) is, moet je de verhuizing doorgeven. Dit kan vaak gewoon via de website van de gemeente.
Inschrijving gemeente
Als je gaat verhuizen moet je dit doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. Dit is ook nodig om uitwonende studiefinanciering en huurtoeslag aan te vragen. Je kunt je één maand voor je feitelijke verhuizing al inschrijven bij de nieuwe gemeente. Tegenwoordig kun je dit vaak online regelen.
Hou je uitgaven bij
Als je op jezelf gaat wonen, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je zult ook veel meer post krijgen.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Inschrijven als u in Nederland komt wonen
U moet zich gratis inschrijven bij de gemeente: op uw vaste woonadres; op een briefadres, als u geen vast woonadres heeft. Bijvoorbeeld omdat u binnenvaartschipper bent, of in een instelling verblijft (gevangenis, psychiatrische instelling, blijf-van-mijn-lijf-huis).
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
U heeft de volgende documenten nodig om uw verhuizing door te geven: een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument); een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.
Ga jij tijdens je studie in eens studentenhuis wonen dan betekent dit dat je jouw eigen verzekeringen moet gaan afsluiten. De drie belangrijkste verzekeringen die waarschijnlijk voor jou gaan vervallen zijn: Zorgverzekering, inboedelverzekering en jouw aansprakelijkheidsverzekering.
Ga naar JAC of CLB. Het JAC of CLB bekijkt samen met jou wat je best doet. Vaak kan iemand bemiddelen tussen jou en je ouders, waardoor je toch samen tot een oplossing komt.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
Ook kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten. De wet zegt dat je – als gezaghebbende ouder – onderdak moet geven aan je minderjarige kind (of kinderen), maar niet dat dit per se in je eigen huis hoeft te gebeuren. Op grond daarvan kun je een minderjarig kind de deur wijzen.
De verplichte koophuis verzekeringen zijn in de meeste gevallen een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze verzekeringen voor je koophuis heb je vaak nodig om een hypotheek af te sluiten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal verzekeringen die niet verplicht, maar wel handig zijn.
Nee. U bent huurder van de woning en het is aan u om te bepalen wie met uw toestemming in uw huis mag wonen. U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.