Tomatenpuree (Italiaans: Passata di pomodoro) is een puree die men verkrijgt uit fijngemaakte tomaten. Het werd oorspronkelijk gemaakt in delen van Sicilië, Zuid-Italië en Malta. De definities van tomatenpuree verschillen per land.
Voor 70 gram tomatenpuree is 400 gram tomaten nodig. Dit 'tomatenconcentraat' is ook grondstof voor ketchup en andere sauzen. Waar de tomaten vandaan komen, vermelden de blikjes bijna nooit. Alleen op die van Elvea staat dat de tomaten Portugees zijn.
Tomaten in blik: tomatenpuree
Wees zuinig met tomatenpuree, de smaak is namelijk heel rijk en je hebt meestal maar weinig nodig. Dat is ook de reden waarom je tomatenpuree in kleine blikjes koopt.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Wetenschappers zijn enthousiast over tomatenpuree, omdat de carotenen zoals lycopeen kunnen beschermen tegen oxidatie van cholesterol en het optreden van atherosclerose (1). Daarnaast wordt tomatensaus in verband gebracht met een lagere kans op prostaatkanker (2).
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Voor 70 gram tomatenpuree is 400 gram tomaten nodig. Dit 'tomatenconcentraat' is ook grondstof voor ketchup en andere sauzen. Waar de tomaten vandaan komen, vermelden de blikjes bijna nooit. Alleen op die van Elvea staat dat de tomaten Portugees zijn.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Fijngesneden tomaten (Polpa) van Mutti worden gemaakt met slechts twee ingrediënten – zongerijpte, 100% Italiaanse tomaten uit de regio Emilia Romagna en een snuifje mediterraan zeezout.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.herkomstbenoeming. Je zult daar waarschijnlijk even naar moeten zoeken in onze supermarkten, maar áls je ze vindt, niet twijfelen.
Uit onderzoek is gebleken dat tomatenpuree supergoed werkt tegen rimpels en huidveroudering. Meng daarvoor iedere dag tien eetlepels tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De werkzame stof in tomaten is de antioxidant lypoceen. Deze zorgt voor de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert.
Tomatenpuree heeft een rauwe smaak, doordat er koolhydraten in zitten met lange ketens. Koken breekt die lange ketens af tot kortere, en die geven de puree een aangenamer smaak.
Tomate Frito is een Spaanse basis tomatensaus voor allerlei soepen en sauzen. Onze tomate frito is een zeer ambachtelijk bereid product uit de provincie Jaën, dat alleen maar lokale ingrediënten bevat. Het is geen gepureerde tomatensaus maar een basissaus die gemaakt werd van gebakken zongerijpte Spaanse tomaten.
Het eten van 5 eetlepels tomatenpuree per dag blijkt namelijk al voor aanzienlijk minder rimpels te zorgen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Ingrediënten. Ingrediënten: tomaat, zuurteregelaar (citroenzuur [E330]).
Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediënten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden.
Tomatenpassata is een kant-en-klare tomatensaus met een gladde structuur, dus zonder stukjes. Voor een tomatenpassata worden verse tomaten gekookt, gepureerd en gezeefd. Op die manier worden er schilletjes en zaadjes uit gehaald.
Je doet de tomatenpuree best in een ander potje dat je kan afsluiten met een deksel. Druppel eerst nog wat olijfolie over het oppervlak, zo blijft de tomatenpuree afgesloten van de buitenlucht en is het langer houdbaar. Sluit het potje daarna nog af met een deksel. Reken een week tot twee weken houdbaarheid.
Instructies. Van 2 kg tomaten krijgt u ongeveer 1 liter tomatenpuree. De puree is niet zo geconcentreerd als diegene die u in de winkel koopt, maar ze is heel geschikt voor de bereiding van soepen en sauzen.
Restjes tomatenpuree bewaren
Omdat je maar weinig tomatenpuree nodig hebt, wordt het vaak in kleine blikjes verkocht. Onze tip: koop eens tomatenpuree in een tube, deze kun je lekker lang in de koelkast bewaren en in kleine hoeveelheden aan verschillende gerechten toevoegen.
Tomatenpuree (dit is onze favoriet) is veel geconcentreerder dan gepelde tomaten in blik en is zowel zoet, zuur als zout, waardoor je direct meer gelaagdheid creëert in bijvoorbeeld een pastasaus. Daarnaast kan het sauzen een tomatensmaak geven zonder ze te verdunnen. Perfect voor sauzen, stoofschotels en soepen.
Nu hij toch in de hoek van verhitten zit, geeft de kok meteen een tip voor het verhitten van tomatenpuree. ,,Je kunt verhitten ook toepassen voor meer smaak. Bij tomatenpuree heet het dan ontzuren. Het doel is in dat geval om de zure, iets bittere smaak van de puree te neutraliseren.
Sauzen zoals Heinz Tomato frito zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.