Stro is een restproduct van de graanoogst. De boer maait eerst alle bloeistengels of halmen om daarna de aren met het graan van de stengels te plukken. Wat overblijft op het veld zijn de geplukte bloeistengels. De boer laat ze bewust op het veld achter om te drogen in de zon.
Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur. Stro ziet er vaak wat geelachtig uit en wordt gebruikt als bodembedekking. Stro kan goed warmte isoleren en is dus ideaal voor bijvoorbeeld konijntjes in een buitenhok.
Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land. Deze worden tot grote ronde balen opgerold of tot rechthoekige strobalen (stropakken) samengeperst. Ook wordt meer en meer stro ondergeploegd. Hooi is gedroogd gras.
Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Tarwestro is het meest gebruikte stro, naast tarwestro wordt er ook haver-, gerst- en roggestro gebruikt.
Hooi wordt gemaakt door een weide te maaien en het gemaaide gras enige tijd te laten liggen om het te laten drogen in de zon. Wel moet het gras enkele malen geschud worden om het goed droog te krijgen. Het drogestofgehalte van hooi is ongeveer 80%, terwijl gras een drogestofgehalte van 20% heeft.
Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen.
Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.
Tarwestro is een veel voorkomende strosoort dat vaak wordt gebruikt als bodemstrooisel in stallen. Paarden vinden tarwestro, naast het als ligbed te gebruiken, ook heerlijk om van te kunnen knabbelen. In gemalen uitvoering wordt tarwestro vaak gebruikt als bodemstrooisel in de stallen van melkvee, kalveren en varkens.
Re: 15 cube oud stro, wat doe ik er mee
Vormt ook perfecte basis voor het composteren. - Gebruiken als verpakkingsmateriaal als opvulling/bescherming ipv isomo of ander kunststof spul. - Opvullen van kussens/matrassen, er zal wel wat stof uitkomen, maar in een boomhut of zo zie ik een grote poef wel zitten!
Isoleren met stro klinkt misschien van vroeger en ouderwets, maar het hoeft absoluut niet onder te doen voor de meer normale isolatiematerialen zoals piepschuim (EPS) en glaswol. Uit onderzoek blijkt dat stro een lambdawaarde van 0.035 en 0.065 W/m.K heeft en een R-waarde van 5 a 6 mits het goed is toegepast.
Stro heeft een grovere structuur dan hooi en ziet er vaak wat geelachtig uit. Stro wordt veel gebruikt als bodembedekking in het verblijf van konijn en knaagdieren, maar ook in stallen van boerderijdieren.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Wat is het verschil tussen kuilgras en hooi? Hooi en kuilgras worden beide gemaakt van een mengsel van gemaaide grassoorten. Het verschil is dat hooi langer heeft gedroogd op het land en hierdoor wat armer is in voedingswaarden dan kuilgras. Kuilgras wordt ook wel hooi min één dag genoemd, vanwege de kortere droogtijd.
Omdat het stro in een ronde baal minder is vastgeperst, blijft het langer ademen. Daardoor is de kans op koek- vorming als gevolg van broei kleiner. Voor een ron- de baal hoeft het materiaal dus minder droog te zijn.
Vlas is een wat duurder strooisel, maar dit product brengt veel voordelen met zich mee die dit compenseren. Vlas heeft namelijk een hoger absorptievermogen dan stro en houtkrullen, zo hoeft u wat minder te strooien.
U kunt ook houtkrullen (zaagsel) gebruiken, maar er zijn aanwijzingen dat houtkrullen van naaldhout slecht voor de gezondheid van de hamster kunnen zijn. Stofarme houtvezel van loofhout kan goed gemengd worden met hooi zodat de hamster er gangen in kan graven.
Stro is de traditionele bodembedekking voor in de stal. Het ziet er warm en gezellig uit en het paard heeft wat te knabbelen als het veel uren per dag op stal staat. Bovendien is stro in vergelijking met andere strooisels erg goedkoop.
De stro en ruwvoerprijzen stijgen momenteel flink. De extra kosten bedragen snel 20 tot 30 euro per box per maand. Iedere ondernemer wil het beste voor de paarden en klanten, met beheersbare kosten. Hoe kun je deze balans goed bewaken?
Het stro wordt uitsluitend geleverd in grote balen. De meest gangbare balen zijn circa 240 cm lang, 120 cm breed en 70 cm hoog. Het gewicht van deze balen ligt rond de 300 kg.
Prijzen van veevoer per ton
De prijs van stro ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per ton. De prijs van hooi ligt tussen de 150 en 250 euro per ton.
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.