Ze komen af op uitgeademd CO2, warmte, beweging en mogelijk geur. Een daas steekt niet maar bijt! Als het slachtoffer gevonden is, strijken ze snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk. Alleen de vrouwtjesdazen bijten, zij hebben namelijk het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen.
Dazen komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Wanneer bijten dazen? Dazen steken niet zoals wespen of muggen. Zij bijten met vlijmscherpe mesvormige tandjes in de huid en drinken vervolgens het vrijkomende bloed op. Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid.
Wel zijn er diverse sprays om ze te bestrijden. Teekaway is een voorbeeld van zo'n bestrijdingsspray. Dit is een 100% biologisch afbreekbaar middel dat wordt toegepast voor het (in de open lucht) beschermen van mens en huisdier tegen onder andere dazen. Het middel werkt maar liefst zes uur lang.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Dazen zijn overdag actief en komen vooral op warmte en beweging af. Ze kunnen, in tegenstelling tot muggen, door dunne kleding heen bijten. Wanneer je een wandeling door de natuur gaat maken, kun je het beste wat dikkere kleding aantrekken en dichte schoenen dragen.
Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Dazen leggen hun eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Dazen steken dus niet, omdat ze geen angel hebben. Dazen zijn snel (25 km/h) en achtervolgen hun prooi hardnekkig, soms wel een kilometer lang.
In dit soort gevallen hoort medische hulp ingeschakeld te worden. Let goed op: dazen kunnen ook bacteriën overdragen! Dit kan een bacteriële infectie veroorzaken. Raadpleeg een arts wanneer de pijn langer dan een week blijft aanhouden.
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.
Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Hoe werkt de dazenval? Een dazenval bestaat uit een zwarte bal, deze wordt verwarmd door de zon en geeft hierdoor warmtestraling af. Daarnaast beweegt de bal langzaam heen en weer door de wind, hierdoor zal de daas de bal aanzien voor een dier en steekt in de bal.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
Mugjes hebben een hekel aan citronella, lemon en eucalyptus. Horzels en dazen gaan op de vlucht voor kruidnagel.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Dazen steken niet, maar bijten. De beten zijn venijnig en doen flink pijn. In Nederland leven zo'n 38 verschillende soorten dazen. De meest voorkomende daarvan is de Regendaas.
De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke 'rode ring', maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo'n egaal gekleurde vlek.
De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.