Begin met de kleren die op de laagste stand gestreken moeten worden, en behandel dan de kleren die op een hogere stand gestreken mogen worden. Acetaat, viscose, zijde en wol moeten allemaal op een lage stand gestreken worden. Keer kledingstukken van viscose en zijde binnenstebuiten voordat je ze strijkt.
Hang het kledingstuk wat je wilt strijken op een hanger, pak het vanaf de onderkant vast en trek het zachtjes aan. Glijd met de draagbare kledingstomer langzaam over de stof heen. Met je stoomgenerator kun je ook verticaal stomen, maar daarbij houd je het strijkijzer een klein stukje van de stof af.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip: Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Je strijkbout moet uiteraard schoon en glad zijn aan de onderkant. Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Trek het T-shirt over de punt van de strijkplank, zodat de bovenkant van het shirt op de plank ligt. Strijk dit gedeelte van het T-shirt. Heb je het gedeelte gestreken dat op de plank ligt? Draai het shirt steeds een stukje totdat je helemaal rond bent en het hele shirt gestreken hebt.
Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is.
Je moet bijzonder voorzichtig zijn wanneer je wol strijkt omdat deze stof niet tegen grote hitte kan. Stel je strijkijzer in op de laagste temperatuur – de strijkzool moet lauw aanvoelen, niet heet. En gebruik ook hier de truc met de vochtige doek, net als bij het strijken van zwarte kleding.
Wil je het fijnste, allerzachtste bedje dat je kan krijgen? Dan wordt het strijken van je beddengoed aangeraden. Strijken is en blijft nou eenmaal de meest effectieve manier om alle kreukels en lijnen uit je lakens te krijgen.
Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
De plakbare strijk je op de stof en de niet-plakbare zet je vast op de verkeerde kant van de stof of naai je mee in de naad. Het fijnst om mee te werken is de plakbare versteviging. Deze wordt dan ook het meest verkocht. Maar op sommige stoffen blijft de plakbare versteviging niet goed zitten.
Gebruik je haardroger. “Voor een snelle oplossing, kan je je haardroger gebruiken”, zegt Kegan. “Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
Wanneer u uw natte kleding uit de wasmachine haalt, is het belangrijk om uw kleding goed uit te schudden. Strijk uw kleding ook even glad met uw handen voor u het ophangt. Hierdoor komen er minder kreuken in uw was, waardoor u tijd kan besparen tijdens het strijken.
Beste koop kledingstomer
Deze SteamOne S-Nomad Plus is de topper uit onze kledingstomer review. Nadat we deze kledingstomer een paar keer hadden gebruikt, besloten we om deze de titel “Beste koop kledingstomer” te geven. Met deze draagbare handstomer haal je snel kreukels en luchtjes uit je kleding.