De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. Er ontstaat een symbiose (samenwerking): de truffel wordt door de boomwortels gevoed met organische stoffen en de boom krijgt door de truffel water en voedingstoffen.
De hoge prijs van truffels heeft te maken met een aantal factoren. Niet alleen worden ze steeds zeldzamer, maar ook het vindproces ervan is erg gecompliceerd. Waar komt de zwarte truffel vandaan: De beste truffels komen uit Frankrijk (Périgord : zwarte) en Italië (Piemonte : witte).
Deze truffel wordt vooral gevonden in Zuid-Frankrijk en Italië en verder in de landen daar omheen. Tegenwoordig wordt deze truffel ook gekweekt in Nieuw-Zeeland en Tasmanië. - De zomertruffel (Tuber aestivum) heeft een grotere verspreiding en komt ook voor in wat noordelijker streken.
De truffel, ofwel 'Tartufo' in het Italiaans, is een knolvormige zwam of paddestoel. De truffel nestelt zich tussen de wortels van diverse bomen, zoals eiken, populieren, haagbeuken of hazelnootstruiken.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Tegenwoordig worden vooral honden vaak gebruikt om truffels te vinden, vooral de Lagotto Romagnolo. Deze honden worden speciaal vanaf jonge leeftijd getraind om truffels op te sporen. Sommigen gaan hiervoor zelfs naar een speciale truffelschool.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
Een truffel (Tuber) is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.
Zwarte truffels groeien met eiken en hazelnoten uit de Périgord in Frankrijk. De Bourgondische truffel is in heel Europa aanwezig, net als de zwarte zomertruffel. Witte truffels worden meestal gevonden in de Langhe en Montferrat regio's van Noord-Italië, rond de Piemonte regio.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
Truffels zijn een soort van smaakvolle schimmel die vaak wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten. Naast hun uitgesproken smaak en aroma zijn truffels ook zeer voedzaam, rijk aan antioxidanten en kunnen ze antibacteriële, anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden.
Zwarte truffel kan gebruikt worden in meerdere bereidingen. Rauw over een gerecht, maar ook fijn geschaafd door een gerecht. Voor alle soorten truffels geldt dat ze het beste te combineren zijn met eiwitrijke producten. Rijke producten als Parmezaanse kaas geven de smaak van truffel een echte boost.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
De bekendste magic truffels zijn:
Psilocybe Mexicana. Psilocybe Atlantis. Psilocybe Tampanensis. Psilocybe High Hawaiians.
Paddo Thee
Het is de meest bekende en een veelgebruikte methode om paddo's of magic truffels te nemen: paddo thee maken. Degenen die dit al een keer gedaan hebben kunnen beamen dat thee drinken een fijne manier is om je paddo's of truffels te nemen. Paddo thee is erg smaakvol zonder dat je de paddo's echt proeft.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
Psilocine kan een sterk effect hebben op de stemming en dit kan verschillende richtingen op gaan. Euforie en extase worden regelmatig gemeld door gebruikers, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden. Het kan vooral zorgen voor een versterking van de stemming die je al hebt.
Truffels zien er knobbelig uit en zijn eigenlijk de bron van een paddestoel. Ze groeien onder de grond en uiteindelijk komen er boven de grond paddestoelen uit voort. Ze bevatten dezelfde werkzame stoffen.
,,In iedere tuin is truffelteelt mogelijk'', zegt Evenaar. Maar truffels houden van kalk en dat betekent dat je goede truffelgrond in Nederland alleen vindt in Zuid-Limburg en langs de Noordzeekust. In de rest van het land zul je de grond kalkrijk moeten maken.
Witte truffels zijn slechts 7 dagen houdbaar. Een zwarte truffel is wel 14 dagen houdbaar. Snijd er dan dunne plakjes van of schaaf de truffel.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
Zwarte truffel (T. melanosporum Vitt.): 40-50 gram voor 2-4 personen. Witte Truffel (T. Magnatum Pico):30 gram voor 2-4 personen.
Sligro helpt je om je gasten het hele jaar door te laten genieten van de exclusieve smaak van truffel. In ons complete assortiment vind je ze in elk seizoen en voor elk budget. Er is voor iedereen een passende truffel, omdat elke soort zijn eigen smaak heeft: herfst-, zomer- en lentetruffel en witte truffel.