De buis is niet geschikt voor het gebruik van knelfittingen. Waterleiding solderen: Smeer de geschuurde uiteinden van de buis en koppelstukken in met soldeervet of vloeimiddel (S39 of S65).
Het belangrijkste verschil tussen hardsolderen en zachtsolderen is het smeltpunt van het toegevoegde soldeer. Wanneer toegevoegde soldeer een smeltpunt heeft onder de 450° heeft men het over zachtsolderen. Wanneer het toegevoegde soldeer een hoger smeltpunt heeft dan 450°, dan wordt dit hardsolderen genoemd.
Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
Hoe sterk is een soldeerverbinding? Als er goed gesoldeerd wordt net zo sterk of sterker dan een lasverbinding! Welke legeringen kun je solderen? Eigenlijk alle legeringen van 1000, 3000, 4000, 6000, 7000 en dus ook de gietlegeringen.
Soldeertin dat meestal gebruikt wordt is loodhoudend en bestaat ongeveer 63% uit tin en voor ongeveer uit 37 % uit lood. Dit soldeertin smelt bij 183 °C. Loodvrij soldeer kan bestaan Tin, Koper en Zilver en heeft een hoger smeltpunt (217 °C) dan loodvrij soldeertin en tevens andere eigenschappen.
Als het soldeersel niet goed hecht, maar bolletjes vormt, is het metaal waarschijnlijk niet schoon. Nog eens schuren, soldeervloeistof aanbrengen en opnieuw proberen. Als het soldeersel niet of slecht vloeibaar wordt, heeft je soldeerbout niet genoeg vermogen, of je gebruikt het verkeerde soldeersel.
S-39 wordt door loodgieters veel gebruikt. Het is een flux dat gebruikt wordt voor het solderen van metalen zoals koper en ijzer.
Standaard loodvrije legeringen
Het voordeel is het relatief lage smeltpunt, het nadeel is de bijna 4% zilver in het soldeer, wat de prijs van het soldeerdraad bijna kan verdubbelen. Deze zilverhoudende legering is in principe wat goedkoper te maken door het zilvergehalte te verlagen tot 3%.
Komen de waterleidingen in de muur of vloer te zitten, maak dan gebruik van soldeer koppelingen. Bij het leidingwerk dat zichtbaar blijft en waar u gemakkelijk bij kunt, zijn knelfittingen de manier om het leidingwerk aan te brengen.
- Zacht soldeer is niet sterk. - Een zacht gesoldeerde verbinding kan niet tegen hoge druk. - De opening tussen de te verbinden onderdelen worden gevuld door een capillaire werking. - De te verbinden onderdelen hoeven niet van hetzelfde materiaal te zijn.
Roestvast staal is niet moeilijker te solderen dan koolstofstaal. Chroom in roestvast staal levert de beschermende oxidehuid en deze laag hecht zich zeer goed aan de ondergrond. Het is belangrijk dat deze op de te solderen plaatsen grondig wordt verwijderd.
Je soldeert koper en messing en alpaca met zilversoldeer. Verder werk je net zo als met zilver, dus vloeimiddel smeren (borax, fluorine e.d.).
Alhoewel solderen makkelijk is zijn er toch een aantal fouten die (als je ze herkent) makkelijk kunt voorkomen. Als je niet goed soldeert laat de verbinding snel weer los……meestal na een poosje als je het niet door hebt….. met alle vervelende gevolgen van dien.
Het verschil met lassen is dat solderen wordt uitgevoerd bij een relatief lage temperatuur, waarbij het materiaal van het werkstuk niet smelt. Hierdoor is het ook beter mogelijk metalen met een verschillende samenstelling met elkaar te verbinden.
Een soldeerstation van 10 watt is voldoende om de kleinste werkzaamheden uit te voeren. De meeste apparaten zijn tussen de 50 en 80 watt en bereiken temperaturen tussen 150 en 450 graden Celsius. Apparaten van hogere kwaliteit hebben een maximale temperatuur van 600 graden Celsius.
Deze Stannol HF32-SMD is een professionele soldeertin die voornamelijk geschikt is voor het solderen van SMD-componenten op PCB's.
Soldeertin en flux
Als u zelf printplaten wilt gaan bouwen kan zowel loodvrij als loodhoudend gebruikt worden, hierbij is dan enkel persoonlijke voorkeur van belang. Verder is het mogelijk om soldeerpasta te gebruiken in plaats van tin, echter dit wordt vrijwel alleen gebruikt met reflow of hetelucht.
Zacht soldeer wordt voornamelijk gebruikt voor het solderen van elektronica, aangezien elektronische componenten meestal vrij gevoelig zijn. Zacht soldeer wordt ook gebruikt om metalen met een laag smeltpunt te verbinden, zoals tin, zink of lood. Het smeltbereik van zachtsolderen ligt meestal tussen 180 en 250°C.
Je pakt een aansteker en verwarmt de ring en beweegt je aansteker daarna rustig van links naar rechts totdat het krimpkousje zich om de mantel van de elektriciteitsdraden sluit. Zonder een soldeerbout soldeer je de draden aan elkaar vast en de krimpkous maakt dat de verbinding waterdicht wordt.
Het soldeer dat bij hardsolderen wordt gebruikt heeft een smeltpunt boven de 450 graden Celsius. Hierdoor ontstaan sterkere verbindingen die daarnaast ook nog bestand zijn tegen hogere temperaturen dan de verbindingen die tot stand zijn gebracht doormiddel van zachtsolderen.
Als het gaat om soldeertin moet u loodvrij soldeertin gebruiken. Het heeft een hoger smeltpunt en slechtere bevochtiging van de punt en gesoldeerde elementen dan de loodhoudende soldeertin die tot voor kort werd gebruikt, maar het is niet schadelijk voor de gezondheid en het milieu, zoals loodlegeringen.