Mobiel Internet werkt dus via een simkaart in de telefoon die het mogelijk maakt internet uit de lucht te halen. Niet ieder apparaat ondersteunt zo'n simkaart en daarom kan je mobiele telefoon fungeren als een router door gebruik te maken van tethering / hotspot.
Mobiel surfen werkt zoals een normaal gsm-gesprek. Een moderne smarpthone maakt automatisch verbinding met het netwerk en verbruikt data naargelang je toepassingen (surfen, downloaden, mailen, …). Een andere mogelijkheid is via een USB-modem, een USB-stick met een ingebouwde simkaart.
Hotspot maken met een Android-telefoon
Open de Instellingen van je telefoon en kies voor 'Tethering en Mobiele hotspot'. Daar kies je uit de optie 'WiFi hotspot instellen' om je eigen verbinding een naam te geven en een wachtwoord in te stellen – je wil natuurlijk niet dat mensen zomaar jouw internet weg komen snoepen.
Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.
Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN). Mobiel internet daarentegen, gebruikt een simkaart voor internetsignalen via zendmasten.
Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Want al deze apparaten hebben wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u de smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden.
De meeste mobiele telefoons komen met vooraf geïnstalleerde internetbrowsers of bepaalde apps, maar sommigen vereisen een apart datapakket om verbinding te kunnen maken. Om een telefoon zonder internettoegang te krijgen, kies er een die een apart datapakket vereist om verbinding te maken.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Een simkaart is een klein kaartje wat je in een gleuf in je telefoon stopt. Dit kaartje zorgt ervoor dat je verbinding maakt met het mobiele netwerk. Je provider zorgt dat jij dit kaartje hebt en dat je dus verbinding kan maken met het netwerk van je provider.
Mogelijkheden voor flexibel internet
Vroeger gebruikte je een USB-dongel met een prepaidkaart als tijdelijke oplossing. De dongel heeft moderne opvolgers, zoals je mobiel als wifi hotspot gebruiken. Een simpele en veelgebruikte manier voor tijdelijk internet.
Over het algemeen ben je voordeliger uit met een losse smartphone en een sim-only abonnement. Opvallend: bij de provider ben je vaak veel meer kwijt voor een los toestel dan bij een belwinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 50%. Bedenk wel dat prijzen en aanbiedingen continu veranderen in deze markt.
Het internet is een complex systeem dat wereldwijd wordt gebruikt. Het werkt met het doorsturen van codes, die via servers bij jouw computer terechtkomen. Langs glasvezelkabels, radiokabels en draadloze netwerken, zoals 4G, worden gigantische hoeveelheden informatie uitgewisseld.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Dataplafond niet mogelijk. Geen extra kosten; je internetsnelheid wordt verlaagd. Geen extra kosten; je internetbundel stopt. € 0,01 per MB buiten de bundel.
Databundel in een abonnement
Bundels zijn op te delen in drie categorieën: bellen, sms'en en internetten. Een databundel is hetzelfde als een internetbundel en zegt iets over hoeveel MB's je per maand kunt gebruiken. Weet je niet hoeveel MB's je in je databundel nodig hebt?
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Het kan te wijten zijn aan gebroken kabels, storingen, of iets anders dat je niet in de hand hebt. Het is dus belangrijk om te weten of het probleem bij je internetprovider ligt. Controleer hiervoor of het internetlampje op het modem werkt. In het ideale geval staan de stroom- en DSL-lampjes aan.
De correcte spelling is wifi, met kleine letters.
Wifi wordt opgevat als een verkorting van wireless fidelity. Verkortingen schrijven we in de regel met kleine letters.
Selecteer in Wi-Fi-status de optie Eigenschappen van draadloos netwerk. Selecteer in Eigenschappen van draadloos netwerk het tabblad Beveiliging en selecteer vervolgens het selectievakje Tekens weergeven. Uw Wi-Fi netwerkwachtwoord wordt weergegeven in het vak Netwerkbeveiligingssleutel.