Helaas sterft de ananasplant af zodra deze is uitgebloeid. U kunt er maximaal zes maanden van genieten, maar het is het zeker waard! U kunt de ananasplant gelukkig wel makkelijk vermeerderen.
Zodra de ananasplant uitgebloeid is, kun je de kroon hiervan af snijden. Als je de Bromelia vermeerderen wil, is het van belang dat je de kroon een week laat drogen. Zorg ervoor dat de onderkant van de kroon in een glas water staat met tandenstokers erin.
Helaas bloeien Ananasplanten maar één keer en daarna verwelken ze. Een meevallertje is dan weer dat je 'm ook niet hoeft te verpotten na een aantal jaar. Je kunt de Ananasplant natuurlijk wel in een nieuwe sierpot zetten bij aanschaf. De ananas is net als alle andere ananassen een vrucht.
verzorging van de ananasplant
Let er wel op dat de grond licht vochtig blijft, maar zorg dat je ananasplant geen echt natte voeten krijgt. Het bestuiven van de bladeren met de plantenspuit is ook een aanrader, daar de ananasplant ook water opslaat in de vrucht. Deze plant bloeit eenmalig, maar wel zo'n 3 tot 6 maanden.
Geef eens per week een beetje water via het hart van de plant. Dit mag ook met de plantenspuit gebeuren, de ananasplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Houd hierbij rekening dat de kluit wel licht vochtig mag worden, maar niet doorweekt raakt. De plant heeft geen extra plantenvoeding nodig.
De ananasplant water geven
Water hoef je maar één keer per week te geven. Zorg er wel voor dat je het water in het hart van de plant giet, op de plek waar de hij zijn voeding vandaan haalt. Het is belangrijk dat de grond altijd een beetje vochtig is, maar ook dat de wortels niet in een laagje water staan.
De bromelia is een sterke en erg makkelijke plant waar je gemiddeld 3 tot 6 maanden plezier van zult hebben. Geef de bromelia een plaats in het licht (niet in de volle zon!) en regelmatig water (gieten in de kelk van de plant) en hij is tevreden. Extra plantenvoeding toevoegen aan z'n water is niet nodig.
Hij smaakt ook naar ananas, maar hij is niet bedoeld om te eten. De ananasplant is een echte sierplant. De vrucht moet je vooral laten zitten: De vrucht van de ananas comosus Corona verspreidt het ontstekingsremmende enzym bromelaïne door de lucht, wat de luchtwegen verwijdt.
In de warme zomermaanden kun je jouw Ananasplant meer water geven dan in de winter. Belangrijk hierbij is dat je pas weer water geeft als de potgrond is opgedroogd. Voel regelmatig met een vinger in de potgrond. Als je jouw Ananasplant te veel water hebt gegeven, zullen de onderste bladeren geel worden.
Hoe groot wordt een ananasplant? In huis worden kweekvormen van de ananasplant gebruikt. Deze worden niet zo groot als de echte, waarvan de bladeren tot wel 1 m lang worden. Bij de kamerplant worden de bladeren zo'n 30 cm lang.
Met goede verzorging kan er binnen een jaar een ananas groeien en met iets minder goede verzorging kan het tot 2-3 jaar duren. Op moment dat je ananasje aan het groeien is, komen er vanzelf mooie bloemen op. Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog 6 maanden totdat je een volledige ananas hebt.
Na 2 tot 3 weken heeft de ananasplant voldoende wortels om in een kweekpot van 20 cm doorsnede te plaatsen. Vul de kweekpot met 70% potgrond en 30% zandgrond. Let op: onderin de kweekpot moeten gaten zitten zodat het water kan ontsnappen. De ananasplant houdt namelijk van een waterdoorlatende zanderige bodem.
Verwijder restjes vruchtvlees en een aantal van de onderste bladeren, zodat de kern goed zichtbaar is. Plaats dit in een glas water en zorg dat het groene gedeelte boven water blijft. Vervang het water om de twee à drie dagen. Wanneer de wortels zijn gegroeid, kun je de ananas overzetten in een pot met aarde.
Geef de plant eens per week water via zijn hart (in het midden). Spuit hem ook meteen lekker nat met de plantenspuit, want de ananasplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Pas wel altijd op dat de kluit niet doorweekt raakt. Het toevoegen van extra plantenvoeding is niet nodig.
Na de bloei van een bromelia ontstaan stekken aan de basis van je bromelia. Laat ze groeien tot ze de helft van de moederplant hebben. Geef twee weken water in de kelk en breek dan voorzichtig de stek af, liefst met wortel. Zet de stek in een pot en na een jaar is hij bloeirijp.
De gemakkelijkste manier om een pannenkoekplant te stekken is met behulp van de uitlopers die uit de wortels van de moederplant groeien. Een gezonde pannenkoekplant met genoeg ruimte produceert gedurende de groeimaanden (lente en zomer) vanzelf uitlopers. Je ziet deze vanzelf verschijnen in de pot naast de moederplant!
Het is wel belangrijk om te weten dat de Ananasplant na aankoop een levensduur heeft van gemiddeld 3 tot 6 maanden. Nadat de vrucht "rijp" is zal de plant afsterven en is het gedaan met de sierwaarde. Je kunt hem eventueel nog wel zelf stekken, zodat je weer nieuwe Ananasplanten krijgt.
De Bromelia is geen dorstige plant en hoeft in principe maar eens in de week wat water te hebben. Laat de grond altijd licht vochtig, zolang er onderin de pot maar geen water blijft staan. Een Bromelia houdt van zonlicht, zolang het niet direct op zijn vrolijke koppie schijnt.
Het is een vrucht die niet veel groter wordt dan 10 tot 20 centimeter. EAT ME mini ananassen wegen maximaal 400 gram. Daar staat tegenover dat je de gehele vrucht kunt eten, ook de harde kern in het midden die je er altijd uitsnijdt. Mini ananassen worden vaak gekozen voor extra zoet vruchtvlees.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Nanas, ananas, piña of pineapple
Zoals je misschien al op de foto hebt gezien, groeit de ananas aan een plant. Het is dus niet zoals met het zelf kweken van een avocado dat je uiteindelijk een hele boom in de tuin hebt staan. De plant waaraan de ananas groeit is de Ananas comosus.
Zet het Bromelia stekje op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Laat de plant lekker groeien en check wekelijks of er nog water in de koker staat. De koker mag niet droog staan maar kijk vooral uit dat je niet te veel water geeft.
Geef de plant een lichte, warme standplaats maar niet in de volle zon. In de zomermaanden kan Bromelia ook buiten worden toegepast, mits de plant een deel van de dag schaduw heeft, om verbranding te voorkomen. In de rozetten zitten zuigharen en zuigschubben, waarmee de plant vocht en voeding opneemt.
De meeste bromelia's doen het slecht in gewone grond of potgrond, omdat het te veel water vasthoudt en het wortelstelsel laat rotten. Het is beter om specifieke potgrondmixen voor bromelia's te gebruiken.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.