Peter is afgeleid van Petrus. Petrus is een jongensnaam die komt van het Griekse 'petra. Dit betekent 'rots', als een symbool van vastheid en betrouwbaarheid.
Bij een katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante. Deze peetouders zijn samen de doopborgen.
Peter is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Peter tussen 1950 en 2021. De naam Peter is minder populair geworden.
Pieter is een Nederlandse jongensnaam. Het is een Nederlandse variant van de Latijnse naam Petrus, die teruggaat op het Griekse woord petros (πετρος; Proto-Indo-Europees: pattra), dat rots betekent, en staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid. De naam wordt soms ook afgekort tot Piet.
Pieter was lange tijd een van de populairste namen in Nederland. In 1969 kregen bijna 1.500 jongens in een jaar deze voornaam. Inmiddels is het gebruik iets afgenomen, maar nog altijd worden er jaarlijks meer dan 100 jongens geboren met deze naam. In totaal komt de naam ongeveer 175.000 keer voor.
Papi/pappy/pappie. Papoe. Peetje.
De meest gebruikte varianten zijn Pieter en Peter. Pieter komt 173.500 keer voor, Peter 123.500 keer. Daarnaast worden beide namen ook af en toe door vrouwen gedragen, Peter zo'n 1.600 keer, Pieter nog geen 600 keer. Petra is een naam die door 36.500 vrouwen gedragen wordt.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
In 2021 kregen 26 jongens de naam Peter. 174 jongens zijn de afgelopen 5 jaar Peter genoemd. Bron SVB. De jongensnaam Peter is in Nederland een zeldzame jongensnaam.
Grootouders, ooms (in Vlaanderen: nonkels) en tantes wordt meestal gevraagd peter of meter te zijn. Bij een rooms-katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante.
Een meter en peter: dat waren vroeger steevast de twee getuigen bij het doopsel van een pasgeboren baby in de kerk. Het woord 'peter' is een Latijnse afleiding van Pater (vader), en 'meter' van Mater (moeder).
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
"Het gaat om 93 bedrijven met in totaal 94 ceo's. Van die directeuren heten er vijf Peter. En maar vier directeuren zijn vrouw - dat is 4,3 procent", zegt woordvoerder Cécile Wansink. Women Inc.
Blijft over dat er een sterke wens bij de ouders of het petekind leeft om toch een peter en meter te hebben. Het kerkelijk wetboek voorziet niet in deze gevallen. Een wijziging aanbrengen in het doopboek is ook niet gebruikelijk.
Bij het doopsel leggen de meter en peter de belangrijkste belofte af: als een of beide ouders vroeg zouden sterven, nemen zij de zorg voor het kind op zich. Daarom werd vaak voor dichte familieleden gekozen als meter of peter, denk maar aan een zus, een broer of een van de ouders van de mama of papa.
De Latijnse naam Stella is ook een mooie optie wanneer jullie een meisje verwachten. Ook van deze naam is de betekenis 'ster'.
Ashling. Een Ierse meisjesnaam met de betekenis “visioen, droom”.
Zo is Paul internationaal maar Paulus Nederlands (ook al wordt die dagelijks Paul genoemd). De klassieke Nederlandse mannennamen zijn Cornelis, Willem, Pieter, Gerrit, Dirk, Arie, Klaas,.. waarbij Jan (Johannes) ontbreekt, want die komt elders veel voor. Bij de vrouwen bepaalt het suffix -je het Nederlandse karakter.