Afvallen door duiken? Sceptici zullen hoogst verbaasd zijn bij het horen van het antwoord: een persoon met een lichaamsgewicht rond 80 kilogram verbrandt per uur duiken rond de 600 kilocalorieën! Om je een idee te geven, als je een uurtje gaat basketballen verbruik je evenveel calorieën.
Ten opzichte van wandelen of hardlopen is duiken minder intensief. Mensen met stramme ledematen kunnen onder water opgelucht ademhalen door het gevoel van gewichtloosheid dat je daar ervaart. Als je wilt kunnen blijven duiken dan is het belangrijk om in conditie te blijven – ongeacht je leeftijd!
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd. Naar mate je meer gaat oefenen zal je ook meer watervrij worden.
Spinning is een goede manier om snel veel calorieën te verbranden. Tijdens een workout verbrand je gemiddeld 400 tot 600 calorieën per uur.
Hoe vaak moet je zwemmen? Over het algemeen is het makkelijker om af te vallen als u 30 tot 45 minuten, en dat drie of vier keer herhaalt per week.
Conditie. Des te beter de conditie, des te lager de hartslag, des te lager het luchtverbruik. Duikers met een goede conditie hebben het makkelijker bij stroming, golven, als ze een eind moeten lopen met hun uitrusting, maar ook met het uit het water gaan (trap op, boot in) en een eind moeten zwemmen.
Je gaat eerst rillen, krijgt kippenvel en krijgt een snellere hartslag. Daarna wordt je juist suffer, je hartslag daalt en je ademhaling gaat langzamer. Raak je onderkoeld, breek dan altijd je duik (of snorkelavontuur) voortijdig af! Het duiken met een droogpak vergt overigens ook bepaalde vaardigheden.
Duikmateriaal. Net zoals bij de meeste andere sporten kan je duiken zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. We raden je daarom aan niet halsoverkop je eigen spullen aan te kopen. Aan een volledige duikuitrusting hangt een serieus prijskaartje en voor een enthousiaste beginneling ziet alles er even verleidelijk uit!
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Iedereen in Nederland die outdoor wil duiken, moet eerst zijn duikbrevet halen. De eerste praktijklessen worden gegeven in zwembaden of indoor duiklocaties. Om het brevet te behalen dien je echter ook enkele buitenwater duiken te maken. Je hebt pas echt gedoken als je in een outdoor locatie gedoken hebt.
Er zijn mensen die twee tot drie duiken voldoende vinden. Maar er zijn ook genoeg mensen die er vijf tot zes op een dag maken. Als je zoveel duikt dan zoek je wel de grenzen van de duikveiligheid op. Duiken zonder computer doet bijna niemand meer.
Wat kan hier een verklaring voor zijn? Er zijn natuurlijk vele factoren die een rol kunnen spelen, zoals temperatuur van het water en daarboven, de lengte van je duik, de mate van inspanning onder water, maar ook hoe je bij de duikstek komt. Maar ook slaapgebrek, alcohol en jetlag kunnen van belang zijn.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Bij 'duiken en je lijf' kun je daar meer over lezen. Daarom mag je niet te snel omhoog. Net als het afdalen moet je dit dus goed sturen met je trimvest! Je mag per minuut 10 meter stijgen.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur. De aanschaf van een duikuitrusting vergt een aardig bedrag, maar als je bedenkt dat de meeste spullen langere tijd meegaan, valt de prijs uiteindelijk wel mee.
Met de nodige training en ervaring is de dieptelimiet bij recreatief duiken 40 meter/130 voet. Beginnende duikers gaan niet dieper dan 18 meter/60 voet.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Een kilo vet is 9000 kcal. Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Hoewel jij misschien denkt dat je beter naar de sportschool kan gaan voor je ideale lijf, is zwemmen een veel betere optie. Met krachttraining train je vaak maar één spiergroep en tijdens het zwemmen gebruik je bijna al je spieren. Je gebruikt namelijk je bovenlichaam, je onderlichaam, je nekspieren en je core.