In het besluit 'Levering en verhuur van onroerende zaken' staat namelijk dat deze diensten altijd als zelfstandige diensten worden aangemerkt. Dus ook als sprake is van een package deal.
U levert diensten aan ondernemers
Als u diensten levert aan ondernemers is de dienst vaak belast in het land van uw klant. Dit betekent dat de klant de btw aangeeft in eigen land. U verlegt dan de btw naar deze ondernemer.
U levert een dienst als u tegen betaling een prestatie verricht die geen levering is van goederen. Bijvoorbeeld als u: goederen of personen vervoert. muziekuitvoeringen of toneelvoorstellingen organiseert.
In de volgende situaties is de verhuur van onroerende zaken altijd belast met btw: verhuur voor korte periode door een hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf. verhuur van blijvend geïnstalleerde werktuigen en machines.
Is een pand geen woonruimte of winkelbedrijfsruimte? Dan is het een “overige bedrijfsruimte”. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor, parkeergarage of fabriekshal. In de meeste gevallen betreft het een vorm van zakelijke verhuur, maar ook de gewone opslagruimte valt hieronder.
Hebt u inkomsten uit de verhuur van uw woning? Deze inkomsten moet u opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting.
Wanneer er een BTW belaste huur is afgesproken is het percentage 21%. Het komt ook voor, bijvoorbeeld bij een particuliere verhuurder, dat er geen BTW wordt belast over de huur. Het kan zijn dat u een niet BTW plichtige organisatie hebt. Houdt er dan rekening mee dat de verhuurder om een BTW compensatie vraagt.
De netto huur is de prijs die je betaalt voor de woonruimte, wordt ook wel de kale huur genoemd.
Bij verhuurplus is verhuur van een onroerende zaak of ruimte in een onroerende zaak niet aan de orde. De exploitant faciliteert als het ware een bepaalde activiteit of werkzaamheid. De dienstverlening inzake verhuurplus is van rechtswege belast met btw.
De huur van bedrijfsruimte is in principe vrijgesteld van omzetbelasting (btw). Voor de verhuurder pakt deze vrijstelling soms nadelig uit, omdat hij dan ook de btw op de door hem betaalde onderhoudskosten niet kan terugkrijgen van de Belastingdienst.
In het besluit 'Levering en verhuur van onroerende zaken' staat namelijk dat deze diensten altijd als zelfstandige diensten worden aangemerkt. Dus ook als sprake is van een package deal.
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten. financiële diensten en verzekeringen. fondsenwervende activiteiten. gezondheidszorg.
Dit zijn diensten die via internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd.
Stappenplan werk of dienst
Het uitgangspunt is dat alle activiteiten die als werk kunnen worden beschouwd limitatief (met CPV-code) staan opgesomd in bijlage II Richtlijn 2014/24/EU. Alle activiteiten die daar niet genoemd zijn worden beschouwd als diensten.
Hoewel sommige werkzaamheden de kenmerken van diensten hebben, worden deze toch aangemerkt als werk. Denk hierbij aan bepaalde schilderwerkzaamheden voor gebouwen.
Huidige regel Op basis van de huidige regel zijn diensten belastbaar in het land waar de dienstverrichter is gevestigd. Dit is de hoofd- regel en hierbij maakt het niet uit of de dienst wordt verricht aan een andere ondernemer of aan een niet-ondernemer (bijvoorbeeld een particulier).
Congresruimten, vergaderruimten en tentoonstellingsruimten mag u altijd belast met btw verhuren. Het maakt hierbij niet uit of de huurder ondernemer is. U hoeft geen verzoek in te dienen voor belaste verhuur of een verklaring daarover in het huurcontract op te nemen.
Goed nieuws: zoveel huizen mag je verhuren
Het antwoord op de vraag 'Hoeveel huizen mag je verhuren?' is simpel, namelijk: zoveel als je wilt. Wanneer we spreken over box 3 (vastgoed)beleggingen, dien je echter wel rekening te houden met fiscale consequenties.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
In situatie 1 ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Deze 'inkomsten uit tijdelijke verhuur' vallen in box 1. Het gaat om de door jou berekende huurprijs, verminderd met de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsverbruik of advertenties.
Een btw-ID kan je ook krijgen als je niet verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK. Via het OSO-formulier (Opgaaf Startende Onderneming) vraag je gratis een btw-ID aan. Als de Belastingdienst jouw aanvraag goedkeurt, ontvang je per post een btw-ID en btw-nummer.
Nummers Belastingdienst voor particulieren
Als je géén onderneming hebt, kun je géén btw-id aanvragen.
Voor klanten in Nederland geldt een btw-tarief van 21% voor de servicekosten van Airbnb. Als je btw-plichtig bent of als het om een zakenreis gaat, wordt er mogelijk geen btw op de servicekosten van Airbnb in rekening gebracht. In dat geval moet je deze btw mogelijk wel op je btw-aangifte vermelden.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
Daarom kunnen de huurinkomsten uit tijdelijke verhuur worden aangemerkt als inkomen uit werk en woning. De huurinkomsten komen dan in Box 1 terecht; deze worden opgeteld bij uw overige inkomen uit werk en zal voor 36 - 52% belast worden.