Het merendeel van de bunkers werd gebouwd van hout of baksteen, al dan niet versterkt met beton. De term bunker komt uit het Engels (ook het Duitse gelijkluidende woord) en werd voor het eerst in Nederland gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Eerder werd de term kazemat gehanteerd.
De bunkers werden ontworpen door de Festung Pionier Stab (Genie) en gebouwd onder leiding van de Organisation Todt (OT, van ingenieur Fritz Todt. Toen hij omkwam bij een vliegtuigongeluk in 1942 kreeg Albert Speer de leiding over de OT).
Je kunt er alleen op uitnodiging terecht en een kamer kost 5 miljoen dollar: de Vivos Europa One. Deze schuilplaats voor de rijken der aarde staat in Rothenstein, Duitsland. Het zou de grootste en veiligste bunker ter wereld zijn.
Een bunker is meestal voorzien van ijzeren haken, bedoeld om bommen en dergelijke te laten ontploffen voordat deze bij het schietgat of de ingang kunnen komen. Een enkele keer is een bunker niet van beton, maar van gietijzer. De oudste Nederlandse bunker staat bij Slot Loevestein en is gebouwd in 1883.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Waar staan de meeste bunkers? Waar staan de meeste bunkers? Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog.
De term bunker komt uit het Engels en werd voor het eerst in Nederland gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Daarvóór werd de term groepsschuilplaats of kazemat gehanteerd. De waterlinies in Nederland kennen veel bunkers, die in veel verschillende afmetingen en met veel verschillende materialen zijn gebouwd.
De Duitse bezetter bouwt tijdens de Tweede Wereldoorlog bunkers in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld waarnemersbunkers, commandobunkers, vuurleidingsbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, telefoonbunkers, slaap- en woonbunkers, toiletbunkers, eenmansbunkers (Tobruks/Tobroeks),…
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.
Een bunker is een militair verdedigingswerk dat een zekere mate van bescherming biedt tegen beschietingen en bombardementen.
Betonnen verdedigingswerk. Bomvrij gewelf. Bomvrij gewelf (onderaards) Bomvrije gang in een vestingwal.
Er hangt wel een aardig prijskaartje aan. Wie er wil gaan wonen, moet zeker 2.850.000 euro neerleggen. De bunker is in 2007 omgebouwd tot woning en heeft een status als gemeentelijk monument.
'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten.
Biberbunker. Deze unieke bunker is de enige toegankelijke in zijn soort. Ook is er een origineel luchtafweergeschut (FLAK) te zien.
Tijdens de Koude Oorlog waren er overal in Nederland schuilkelders en atoombunkers, maar inmiddels is daar niets meer van over. Dat is het gevolg van de afschaffing van de Wet Burgerbescherming in 1986.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.
De Atlantikwall geldt als een van de grootste bouwwerken van de 20e eeuw. Nazi-Duitsland bouwde de linie tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1945 om een geallieerde invasie van het Westeuropese vasteland vanuit zee onmogelijk te maken.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Je zult moeten rantsoeneren om te overleven en je uiteindelijk bloot moeten stellen aan de straling (tenzij je in een speciale schuilkelder zit, met voedsel en water). Verwerkte levensmiddelen zijn veilig om te eten, zolang de houder geen gaten heeft en relatief goed intact is.