De meter werd in 1791 gedefinieerd door de Franse Academie van Wetenschappen als het tien miljoenste deel van de afstand op zeeniveau van de noordpool tot de evenaar, gemeten langs de Meridiaan van Parijs.
Het metriek stelsel van meters, liters en kilo's zoals we dat nu in een groot deel van Europa gebruiken, is ingevoerd door Napoleon. Voor de Franse tijd zijn er in ons land verschillende systemen door elkaar.
De centimeter is bedacht in de Franse tijd, voor die tijd was overal een andere maat voor lengte. Omdat het makkelijker was om overal dezelfde maat te hebben, onder meer voor de handel, nam men de meter (en ook de centimeter) over.
Sinds de opkomst van de elektronische nieuwlichterij is de meter officieel verworden tot de afstand die licht in vacuüm aflegt in een 299.792.458ste deel van een seconde, maar de echte meter blijft natuurlijk die platina staaf in Parijs.
Een centimeter (cm) is een lengte van 0,01 meter = 10 mm. Centi komt van het Latijnse woord 'centum', honderd. De centimeter is de gebruikelijke eenheid voor metingen in huiselijke omstandigheden, bijvoorbeeld lichaamslengte, afmetingen van meubels, kleding enzovoort.
1 m = 10 dm = 100 cm = 1000 mm.
De meter (symbool m) is de SI-eenheid voor lengte. De meter is sinds 1983 gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299.792.458 seconde in vacuüm aflegt. De meter is een van de zeven SI-basiseenheden en is de basis van het metrieke stelsel.
Bij het doopsel leggen de meter en peter de belangrijkste belofte af: als een of beide ouders vroeg zouden sterven, nemen zij de zorg voor het kind op zich. Daarom werd vaak voor dichte familieleden gekozen als meter of peter, denk maar aan een zus, een broer of een van de ouders van de mama of papa.
Laat dit allemaal tenslotte ook zien op een meetlint of rolmaat: 10 kleine streepjes (mm) in een cm, 10 cm in een dm, dus 10×10 mm in een dm. Maar ook andersom: in een meter zitten 10 decimeters, in een decimeter 10 cm en 100 mm.
Alleen in Liberia, Myanmar en de Verenigde Staten wordt het metrische systeem nog steeds niet als wettelijke standaard erkend.
In Nederland werd het metrieke stelsel in 1816 ingevoerd. Daarmee kwam gelijk een eind aan de verwarring over hoeveel gram een pond was. Een Utrechts pond was bijvoorbeeld 497 gram, terwijl je veertig kilometer verderop in Gorinchem zevenenzestig gram minder kreeg voor je geld.
Een petekind is dus het kind van wie men peter (peetoom) of meter (peettante) is. (1) Lia's petekind is vorige week gedoopt. (2) Op feestdagen stoppen veel peters en meters hun petekind een extraatje toe. Voor een 'kind van wie men meter is' wordt in België ook geregeld metekind gebruikt.
Grootouders, ooms (in Vlaanderen: nonkels) en tantes wordt meestal gevraagd peter of meter te zijn. Bij een rooms-katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante.
Voorlopig moeten we 150 centimeter afstand houden van elkaar. 1,5 meter dus, oftewel één en een halve meter.
Hoeveel kg is een ton? 1000 kg is gelijk aan een ton.
Van meter naar decimeter
Als je dus bijvoorbeeld wilt weten hoeveel decimeter 15 meter is, dan moet je dat vermenigvuldigen met 10, want 1 meter is 10 decimeter.
Veel gebruikte instrumenten zijn een liniaal, een meetlint of een meetlat. De maateenheid op deze instrumenten is centimeters. De millimeters zitten tussen de centimeters; 10 millimeter is 1 centimeter.
Om een lengte in centimeters naar een in foot en inch om te rekenen, deel je eerst door 2.54 met afronden, dat geeft het aantal inches. Vervolgens ga je dat door 12 delen met rest om feet en inches te krijgen. Vanuit jouw voorbeeld van 178 cm: 178 cm = 178/2.54=70.08 inches, dit ronden we af op 70 inches.
Well, the altitude is right, 37,000 feet. De hoogte klopt wel, 6160 meter. Please!