Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.
Je kunt dus zonder problemen overgebleven water in je waterkoker verwarmen. Wel is het de vraag of het niet lekkerder is om vers water te gebruiken - maar dat is een andere discussie.
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler.In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Ons eigen kraanwater is namelijk niet geschikt voor koffie en thee. Voor deze dranken moet het water gefilterd worden, want ons water is hard. Zodra je water boven de 60 graden verhit krijg je kalksteen, die absorbeert de fijne aroma's in koffie en thee. Met zacht water smaakt je thee dus veel beter.”
De ideale temperatuur waterkoker
Inderdaad vaak is-ie té heet. De theebladeren verbranden, de smaak wordt bitter en alle delicate smaken gaan verloren. De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Het water krijgt namelijk een vieze smaak waardoor de thee die u ervan maakt minder smaakt. “Opnieuw koken haalt het zuur- en stikstof uit het water waardoor het een platte smaak krijgt”, vertelt William Gorman, voorzitter van The UK TEA and Infusions Association aan de Engelse krant The Telegraph.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Water drinken op de nuchtere maag, direct na het opstaan, zorgt ervoor dat deze gifstoffen uitgescheiden worden via zweet en urine. De meest voorkomende oorzaak van slecht werkende darmen en/of constipatie is het te weinig drinken van water. Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Een Quooker CUBE is zelfs een kraan die gekoeld, gefilterd en ontkalkt water levert. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gezond drinkwater. De kraan is eenvoudig te gebruiken en het levert koud en proper water. Er is geen ontkalking nodig en het water is gefilterd, dus je weet dat je gezond water drinkt.
Met warm water wordt het water bedoeld dat afkomstig is van een heetwaterapparaat (boiler) of van een combinatietoestel (warm water en centrale verwarming). Dat water heeft niet meer de kwaliteit van drinkwater, zelfs als het later wordt gekoeld.
Voor zachte verwarming, vermijdt overkoken en aanbranden!
Met de dubbelwandige waterkoker kan je snel melk, chocolademelk, boter, room sauzen, rijst, havermout, etc.opwarmen zonder over te koken, dankzij de indirecte warmte.
Opgewarmd water verliest een heleboel zuurstof en daardoor is er in het water ruimte voor metalen, bacteriën en giftige bestanddelen. Je gebruikt dus best koud water wanneer je iets wil koken.
Wat het verbruik van energie betreft: bij een waterkoker is dat 0,02 kWh, bij de microgolf 0,04 kWh en bij een kookpot op een gasvuur loopt dat met 0,07 kWh zelfs op tot meer dan het driedubbele.
Om de urineproductie op gang te houden is het belangrijk dat uw lichaam genoeg vocht binnenkrijgt. Het is dus erg belangrijk om gedurende de dag genoeg te drinken, maar neem ook voor het slapengaan nog even een extra glaasje water. De volgende dag zult u merken dat u zich beter voelt en meer energie hebt.
Door het drinken van water in de ochtend start je je dag energieker en alterter. Vochtbalans: je lichaam 2,5 tot 3 liter vocht per dag nodig. Start je dag daarom met het drinken van 1 à 2 grote glazen voor de eerste hydratatie van de dag!
Om rustig wakker te worden, is het goed om water op kamertemperatuur te drinken. Drink minstens twee glazen water in de ochtend en middag om vermoeidheid te voorkomen en geconcentreerd te blijven.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Het enige verschil is hoe snél het water dat punt bereikt. Als je de energie zo efficiënt mogelijk weet toe te voegen, kookt het water sneller. Met andere woorden: je moet zo min mogelijk energie verloren laten gaan.
Water zorgt voor kalkaanslag in je waterkoker. Met name op de bodem van je waterkoker ontstaat kalkaanslag. Door de hete bodem verdampt water snel waardoor meer kalkaanslag achter blijft.