De Bresse, Bresse gauloise of Bressekip is een kippenras uit de Bresse-regio in Frankrijk. De kip is als slachtdier een internationaal beroemd luxeproduct van hoge kwaliteit, met zeer mals en smakelijk vlees.
Bresse kip AOC | Bestel online bij Butchery.nl.
Bresse hennen leggen ongeveer 150 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 55 gram en de kleur van het ei is wit. Als nut ras hoort het Bresse Hoen onder de vleesrassen. Bresse Hoenders hebben een enkele kam.
Poulet Noir is een kwalitatief hoogwaardige scharrelkip met opmerkelijke zwarte poten. Het vlees wordt geproduceerd onder het Label Rouge keurmerk, met respect voor zowel dierenwelzijn als het milieu.
Maiskip is in Nederland misschien wel de bekendste soort. Het merendeel van de voeding van deze vogels bestaat – logisch – voornamelijk uit maïs. Hierdoor kleuren de huid en het vlees geel, maar het heeft amper effect op de smaak.
De allerlekkerste kip, aldus Koekoek. De kippen maken gedurende de winter de hele tuin schoon van gedierte en onkruidzaden. Van de hennetjes houdt hij de eieren, de haantjes gaan in de pan. De echte Bressekip, dus die in Frankrijk in de streek rond Bourg-en-Bresse is gefokt, heeft een prima leventje gehad.
De biologische Landhoen wordt door vele topchefs gezien als de beste kip van Nederlandse bodem. Een pittige tante die het goed doet in elke keuken: dus ook in smaakvolle exotische gerechten. De kip is vol en stevig.
Maïskip. Deze kippen groeien op onder dezelfde voorwaarden als de Gildehoen alleen bij deze kippen bestaat 80% van het voer uit mais. Mais is een wat vette voeding en daardoor wordt de kip lekker mals en krijgt de huid wat meer vet.
De Rood Label-hoevekippen met vrije uitloop die je bij Colruyt vindt, zijn van een traaggroeiend ras en ze worden in minstens 81 dagen gekweekt. Dat is ongeveer 2 keer langer dan bij een gewone kip. Door die lange kweekperiode wordt het vlees stevig en veel sappiger.
Kippen met een hoge productie eieren.
- De Sussex kip legt gemiddeld 250 eieren per jaar. - De Barnevelder legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Wayandotte kriel legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Welsumer kip legt gemiddeld 180 eieren per jaar.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar. De leghorn legt witte eieren met een gemiddelde grote. De Leghorn hen staat er om bekend vrijwel nooit broeds te worden.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
HOEVEKIP prijs per kg € 6.35.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig.
Oorsprong: De Serama kip komt oorspronkelijk uit Maleisië. Kenmerken: Serama's zijn de kleinste kipjes ter wereld, vaak worden ze naast een frisdrank blikje gezet om te laten zien hoe klein ze zijn.
Vleeskippen zijn doorgaans groter en zwaarder dan legkippen. Wil je vleeskippen kweken, dan kies je best voor zware kippenrassen met een sterke vleesaanzet zoals de Mechelse koekoek, de Belgische vechters, Jersey Giant, Orpinton, Cochin, Brahma, …
De Franse maiskip, ook wel Poulet Jaune genoemd, beschikt over een specifieke gele kleur die terug te leiden is aan het voedsel dat de kippen consumeren. Zo krijgen deze kippen extra mais gevoerd. Naast dat mais zorgt voor deze unieke kleur draagt dit voedsel uiteraard ook bij aan de smaak van het kippenvlees.
Rooster je een hele kip, gans of kalkoen? Ga dan uit van 400-500 gram per persoon. Het lijkt veel, maar houd er rekening mee dat een hele vogel bestaat uit aardig wat bot. De kans is natuurlijk aanwezig dat je nog wat restjes overhoudt, maar dit is gezien de volgende dag helemaal niet erg.
Het gaat niet alleen om een verse braadkip die 17 procent goedkoper is: van 2,89 euro per kip naar 2,39 euro. Omgerekend gaat het om 1,15 euro per kilo. Ook malse kippenboutfilets worden aangeprezen aan 3,79 euro voor een halve kilo in plaats van 4,99 euro (-24%).
Haasjes. Net achter de borst zitten de haasjes. Dit is het zachtste en lekkerste stuk van de kip!
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Orpington kippen zijn rustige en tamme kippen die niet hoog kunnen vliegen. Het zijn grote Engelse kippen die oorspronkelijk gefokt werden voor zowel legkip als vleeskip.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.