Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Wat is een normale termijn waarbinnen je kunt verwachten dat een potentiële werkgever laat weten of je wel of niet op gesprek mag? Senior HR adviseur Marlica Ligtelijn van Rabobank Rotterdam: 'Normaal gesproken mag je binnen twee weken een reactie verwachten, tenzij vooraf duidelijk een andere termijn is aangegeven.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Een sollicitatieprocedure duurt vaak meerdere maanden. Vanaf het moment dat de werkgever besluit om het personeelsbestand uit te breiden tot het moment dat een nieuwe medewerker echt begint kan eenvoudig twee tot drie maanden in beslag nemen.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Er is geen vaste richtlijn voor de termijn om te bellen na een sollicitatiebrief of -gesprek. Sollicitatieprocedures nemen veel tijd in beslag en een beslissing nemen is ook niet altijd makkelijk. Zeker wanneer een organisatie de hele sollicitatieprocedure netjes wil afhandelen, kan het een poosje duren.
Vraag dan aan diegene of hij/zij iets weet over de sollicitatieprocedure of dat hij/zij weet of er al iemand is aangenomen voor deze functie. Deze persoon in jouw netwerk kun je ook benaderen via sociale media. Zoek zelf contact met degene die hierover gaat door middel van bellen of per mail.
De kleur van je kleding stuurt een onderbewuste boodschap aan de interviewer over je persoonlijkheid. Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd.
Voordat je wordt aangenomen, ga je op een sollicitatiegesprek. Tijdens dit sollicitatiegesprek wordt beoordeeld of je geschikt bent om de openstaande vacature in te vullen. Deze beoordeling wordt gemaakt door je gesprekspartner. Op deze gesprekspartner zul je een goede indruk achter moeten laat.
Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Ik ben geïnteresseerd in de status van mijn sollicitatie. ' Je kunt een aantal redenen noemen waarom je een goede kandidaat bent, maar houd het kort. Schrijf bijvoorbeeld iets als: 'Je hebt gezegd dat je op zoek bent naar een hardwerkend persoon.
Vertel bijvoorbeeld waarom je interesse direct getrokken werd door de vacature: “Ik volg jullie al tijden op social media en toen ik zag dat jullie een vacature hebben op de verkoopafdeling, maakte mijn hart direct een sprongetje!” Kies een stijl die bij je past en probeer het iets minder standaard en juist meer ...
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Waar word je gelukkig van? Dit lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar het antwoord kan voor een bedrijf of organisatie al voldoende zijn om te kijken of er een match is tussen jou en het bedrijf. Deze vraag wordt vaak gesteld om achter de motivatie van een sollicitant te komen.
Om te voorkomen dat je leidinggevende denkt dat je niet meer gemotiveerd bent voor je huidige functie, kun je je aankondiging het beste ruim brengen. Gebruik woorden als 'om je heen kijken' en 'binnenkort' of 'op den duur', zonder concreet die ene sollicitatie te noemen waar je mee bezig bent.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Als het je na dit gesprek echt een leuke baan lijkt, waar je graag voor wordt aangenomen, laat dat dan ook weten. Deze vraag kun je aangrijpen om te vertellen dat alles wat je in dit gesprek te weten bent gekomen over de functie je nog veel enthousiaster hebt gemaakt dan dat je al was. Benoem dat dan ook.