Wat zijn homoniemen? Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling).
Van Dale levert een aantal mogelijkheden van het woord met de meeste betekenissen. Het voorzetsel 'van' heeft met 61 betekenissen verreweg de meeste. Gevolgd door 'slag' met 50 betekenissen. Vond je dit leuk?
Homofonen zijn woorden die precies hetzelfde klinken maar verschillend gespeld worden en ook een verschillende betekenis hebben. Een aantal voorbeelden: Kou – kauw. Lijden – leiden – Leiden (de stad)
iets dat op twee manieren kan worden begrepen ... Ambigu = Betekent dubbelzinnig. Iets dat op meerdere wijzen begrepen kan worden of voor meerdere uitleg vatbaar is. Slaat vaak op vragen in een enquête.
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ook en altijd en eeuwig).
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water).
Twee woorden zijn homoniem als ze een gelijke uitspraak en spelling hebben, maar een duidelijk verschillende betekenis. Homonymie komt ook voor bij woorden die tot verschillende woordsoorten behoren. Ook zinnen kunnen homoniem zijn.
Clownesk definities
Uitspraak: [klɑu'nɛsk] als iets of iemand nadrukkelijk moeite doet anderen aan het lachen te maken Voorbeeld: `Na zijn clowneske optreden kon niemand de politicus nog serieus nemen. `Antoniem: serieus Synoniem: komisc...
naamw. twijfelachtig •tweede betekenisomschrijving. 1) Aanvechtbaar 2) Bedenkelijk 3) Bestrijdbaar 4) Betwist 5) Betwistbaar 6) Discutabel 7) Donker 8) Duister 9) Glibberig 10) Kwestieus 11) Met veel twijfels 12) Obscuur 1...
Ambigu is een Nederlands woord dat oorspronkelijk uit de Franse taal afkomstig is. Het betekent 'dubbelzinnig' en werd voor het eerst gebruikt in 1666. Als zelfstandig naamwoord wordt het geschreven als ambiguïteit.
Een woord dat dezelfde klanken heeft als een ander woord, maar dat ervan verschilt door schrijfwijze en dan ook een andere betekenis heeft, bijv 'paard' en 'paart' of 'eis' en 'ijs'. In de poëzie worden homofonen soms gebruikt in het gelijk rijm.
Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling).
Homofoon is de benaming voor woorden of zinnen die hetzelfde klinken, maar toch een andere betekenis hebben. Een paar voorbeelden zijn: licht/ligt, bereiden/berijden en rat/rad.
Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden. Bij polysemie worden de verschillende betekenissen onder één woord in de woordenboeken opgenomen.
Polysemie is vaak het resultaat van metaforische of metonymische betekenisuitbreidingen. Het zonet gegeven voorbeeld van 'bloem' of een geval als 'vos' (dier/sluw persoon) berust op metafoor; de polysemie van een woord als 'glas' (doorschijnend materiaal/drinkbeker) berust op metonymie.
Hypocrisie of huichelarij is het voorwenden van geloof, gevoelens, moraal of deugden zonder daar volledig achter te staan of de daaraan verbonden normen en waarden zelf in praktijk te brengen, in het bijzonder bij het bekritiseren van anderen.
stout, ongehoorzaam. grappig en uitdagend. wie doet wat niet mag vb: Bas was erg ondeugend: hij pakte een snoepje uit de trommel Synoniemen: stout ongehoorzaam Tegenstellingen: braaf lief zoet gehoorzaam grappig e...
Waar komt clownesk gedrag vandaan? Clownesk gedrag is meestal een manier om onzekerheid te verbergen en een poging om erbij te mogen horen. Je kind neemt de houding van 'clown' aan en merkt dat het aandacht krijgt als hij gek doet.
Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Het langste palindroom in het Groene Boekje is meetsysteem, met elf letters. Het is uit te breiden tot een woord dat niet in de woordenlijst staat, maar wel twaalf letters langer is: koortsmeetsysteemstrook.
Bij een pleonasme herhaal je vaak een deel van de betekenis van een woord. Meestal gebeurt dit door een combinatie van een bijvoeglijk naamwoord met een zelfstandig naamwoord of een werkwoord. Voorbeelden hiervan zijn: ronde bal, omlaag vallen, weer hervatten, aanwezige bezoekers, valse voorwendsels.
Bij het oxymoron (de klemtoon ligt op mo) gaat het om twee begrippen die op het eerste gezicht niet samen lijken te gaan, al worden ze wel zo gepresenteerd. Een bekend voorbeeld is 'Er viel een oorverdovende stilte. ' Dat is eigenlijk gek: oorverdovend hoort juist bij lawaai.