Dille, malva (kaasjeskruis), goudsbloemen, potentilla en duizendblad zijn enkele planten die zweefvliegen aantrekken.
Zweefvliegen leggen hun eitjes meestal af op planten of op de grond. De larven worden maden genoemd, net zoals bij de gewone huisvlieg. Ze zien er uit als kleine, pootloze rupsjes. Sommige larven eten bladluizen, andere leven in het water en hebben een zeer lange uitschuifbare adembuis om adem te halen boven water.
Verschillende soorten insecten passen mimicry (of nabootsing) toe om te ontsnappen aan hun bejagers. Vaak zijn ze heel fel gekleurd of geel-zwartgestreept zodat ze qua uiterlijk zeer sterk op bijen en wespen lijken.
Zweefvliegen geldt als een veilige sport. In de tamelijk overzichtelijke zweefvliegwereld, waar velen elkaar kennen, is dit een bekende uitdrukking: 'Het gevaarlijkste van zweefvliegen is de reis naar het vliegveld. '
Zweefvliegen is wel afhankelijk van weersomstandigheden, maar er kan onder heel veel verschillende omstandigheden toch gevlogen worden. Als de bewolking op minimaal 500 meter hoogte zit, er voldoende zicht is, het niet harder waait dan windkracht 4/5, en het een droog weer is, dan is het mogelijk om te vliegen.
Is zweefvliegen duur? Zweefvliegen is zeker een betaalbare sport. Je betaalt een jaarlijks een contributie en daar komen geen extra kosten bij per gemaakte vlucht. Ben je 17 jaar, dan bedragen de totale kosten € 592,50 per jaar, All-in!
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Veel zweefvliegensoorten lijken in uiterlijk namelijk op stekende insecten als wespen, bijen of hommels (dit wordt mimicry genoemd). Steken kunnen ze echter niet.
Hoe lang duurt een vlucht in een zweefvliegtuig? Een zweefvlucht duurt ongeveer 8 tot maximaal 15 minuten. Met veel thermiek kun je uren blijven zweven. Wij bieden voornamelijk vluchten van ongeveer 15 minuten aan.
De snorzweefvlieg is één van de weinige zweefvliegensoorten die in het volwassen stadium de winter kan doorbrengen. Alleen de vrouwtjes doen dit. Bevruchte vrouwtjes zoeken in de herfst een beschut plekje waar ze zich tot het volgende voorjaar schuilhouden. Soms komen ze op warme winterdagen al tevoorschijn.
Zweefvliegen kan je makkelijk herkennen aan hun antennen.Ze hebben meestal kortere voelsprieten dan bijen of wespen. Het zijn ook heel rustige dieren die vaak nieuwsgierig op je afkomen. Ze wapperen dan snel met hun vleugels terwijl ze op dezelfde plek blijven hangen.
Vrijwel alle volwassen zweefvliegen voeden zich met nectar en stuifmeel. Ze zijn dus veel op bloemen te vinden en dragen zo een belangrijk steentje bij aan de bestuiving ervan.
Ze wapperen dan snel met hun vleugels terwijl ze op dezelfde plek blijven hangen. Zweefvliegen hebben verder enkel een tong, geen kaken en zijn kort behaard. Maar geen vrees, zweefvliegen steken nooit! Een opvallende soort is de hoornaarzweefvlieg of stadsreus.
Het kan officieel vanaf 14 jaar, maar als je in de loop van het seizoen 14 wordt kan je al op je 13e beginnen! Ook als je wat ouder bent kan je leren zweefvliegen, maar dan duurt het soms wat langer om het onder de knie te krijgen.
Want zweefvliegtuigen hebben geen motor en dus ook geen brandstof om in de lucht te blijven.Maar ook niet om op te stijgen! Daarom wordt een zweefvliegtuig door een ander vliegtuig de lucht in getrokken aan een touw. In de lucht gaat dat touw los en zweeft het vliegtuig!
De wesp. De wesp wordt vaak verward met de zweefvlieg (blinde bij). Het grote verschil is hun manier van vliegen, de wesp vliegt ononderbroken, en het aantal vleugels, de wesp heeft namelijk vier vleugels. De wesp draagt bij tot het ecosysteem omdat ze een insectivoor is.
Verschillen met zweefvliegen
Sommige zweefvliegen lijken door hun beharing sterk op bijen, maar verschillen hiervan doordat zij twee vleugels hebben. Bijen hebben vier vleugels. De voor- en achtervleugels van bijen liggen echter vaak over elkaar, zodat lijkt alsof ze maar twee vleugels hebben.
Een angel (ook: straal) is een gifoverdragend steekorgaan dat voorkomt bij de vliesvleugelige insecten zoals mieren, bijen, hommels en wespen.
Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Een wesp is agressiever dan een bij
Over het algemeen zijn wespen niet agressiever dan bijen. Het enige verschil is dat wespen, met name de Gewone en de Duitse wesp, op zoetstoffen afkomen. En die vinden ze vaak in de buurt van mensen. Aanvankelijk krijgen wespen hun portie zoet in het nest.
Een bakje water met kruidnagels erin of een doorgesneden citroen of sinaasappel met kruidnagels erin zouden volgens veel websites wespen op een afstand moeten houden. Ook de geur van ammoniak zou wespen afschrikken.
Kan iedereen vliegen? Ja, in principe mag je vanaf 14 jaar beginnen met zweefvliegen mits je ook medisch gezond bent. Daarnaast mag je niet te lang zijn (meer dan 2 meter) en ook niet te zwaar zijn (meer dan 100 kg). Het komt soms voor dat een persoon niet geschikt is om te zweefvliegen.
Het aantal zweefvliegers lijkt momenteel te stabiliseren op zo'n 4000. Er zijn 40 clubs en de gemiddelde zweefvlieger maakt ongeveer 40 starts per jaar. Verdere groei zonder dat er nieuwe zweefvliegterreinen bijkomen zal moeilijker verlopen.
De totale kosten voor je brevet per jaar bedragen dus gemiddeld ongeveer € 2.260.