De Kerstman reist in de maand december natuurlijk de hele wereld over, maar gedurende de rest van het jaar verblijft hij in Santa Claus Village in Rovaniemi. Daar kun je hem dus het hele jaar door, op iedere dag van de week tussen 10:00 en 17:00 uur bezoeken.
Als iemand je ooit nog vertelt dat de Kerstman niet bestaat, verwijs hem of haar dan door naar Rovaniemi in Fins Lapland. Daar woont en werkt de enige echte Kerstman, en kunnen fans hem ontmoeten.
In Rovaniemi! Rovaniemi is sinds 2010 de officiële thuisstad van de kerstman en je kan hem daar elke dag van het jaar bezoeken. Zijn oorspronkelijke thuis ligt in het zogenaamde Korvatunturi (“Oorberg”) in Fins Lapland.
Resultaat: de kerstman rijdt in een lokale arrenslee door de lucht die voortgetrokken wordt door rendieren.
Het Dorp van de Kerstman (Fins: Joulupukin Pajakylä) is een Fins kerstthemapark in Rovaniemi. In het park, dat is ingericht als een dorpje, bevinden zich meerdere winkels en een postkantoor waar je brieven naar de Kerstman kan sturen.
Vermoedelijk is de Amerikaanse Santa Claus een mengeling van de Britse Father Christmas en de Nederlandse Sinterklaas, hoewel ook gebruiken van Duitse emigranten, zoals Knecht Ruprecht en Pelzmärtel, en het Duitse gebruik om cadeaus tijdens de kerst te geven, van invloed kunnen zijn geweest.
Mrs. Claus doet voor het eerst haar intrede in het kerstverhaal A Christmas Legend, geschreven door de Amerikaanse schrijver James Reese. Vanaf toen nam haar populariteit een vlucht en speelde ze meerdere keren de hoofdrol in haar eigen kerstverhaal.
Kerstman was blauw
Het Kerstmannetje stond overigens volledig achter de noordelijke staten in hun oorlog tegen de zuidelijke staten, en in overeenstemming met de tijdgeest droeg hij een blauwe jas met witte sterren en een rood-wit gestreepte broek. Al lange tijd staat de kleur blauw voor hoop binnen de kerk.
Als je stout bent geweest, ga je niet mee in de zak naar Spanje maar krijg je verrotte aardappel in je schoen.
Op nog geen 5 minuten rijden vanaf Rovaniemi Airport ligt Santa Claus Village. Dit magische kerstdorp is 365 dagen per jaar geopend en bestaat uit verschillende boetiekjes. Hier zoekt de kerstman zijn cadeautjes uit, kun je hem ontmoeten en er zijn diverse restaurants aanwezig waar je jezelf kunt opwarmen.
Je vindt de Kerstman in Zweden in Tomteland. De Kerstman heet daar namelijk Tomten. Hier woont met zijn vrouw in Tomteland in de Zweedse regio Dalarna.
Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas.
De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde. De bisschop Sint-Nicolaas vormde waarschijnlijk de inspiratie voor de kerstman.
De Kerstman teleporteert naar de kerstboom, eet een koekje, drinkt de melk en legt het cadeau neer.
Het totale gewicht wordt nu 148,5 miljoen kilo. Ter vergelijking, dit is drie keer zo zwaar als prins Willem-Alexander. 148,5 miljoen kilo met een snelheid van 1258,1 kilometer per seconde zorgt voor een waanzinnige wrijvingskracht.
De kerstmascotte brengt al sinds mensenheugenis diezelfde drie woordjes uit, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is doodeenvoudig: omdat de ho ho ho's gelach moeten voorstellen, aldus de Amerikaanse uitgeverij Merriam-Webster.
In 1931 gaf Coca‑Cola de reclametekenaar Haddon Sundblom de opdracht de Kerstman opnieuw vorm te geven. Een goede vriend van Sundblom, Lou Prentice, stond model voor de Kerstman. Sundblom tekende een warme, gezellige Kerstman met een witte baard en een rood-wit pak.
Eerst werd in 1809 in het boek Knickerbocker's History of New York van Washington Irving een pijp rokende Nicolaas opgevoerd, die in een vliegende koets over de daken vloog en daarbij zoete kinderen cadeautjes bracht, en stoute kinderen de roe.
De Kerstman is geen bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij zelfs gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.
Zoals iedereen wel weet, heeft de Kerstman een uitgebreid team aan elfen dat voor hem werkt. Zij doen het voorbereidende werk zodat de Kerstman tijdig klaar geraakt voor zijn reis op kerstavond. Het takenpakket van die elfen is erg uitgebreid: Ze maken en verpakken al het speelgoed dat naar de kinderen gaat.
De Engelse namen van de andere 8 rendieren zijn: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner(of Thunder), Blitzen (ook wel Lightning).
We hebben het nog niet gehad over het beroemdste rendier van allemaal: Rudolph the red nosed reindeer! Dit verhaal is bedacht door Robert L. May in 1939.
Negen rendieren trekken de slee van de kerstman: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en natuurlijk Rudolph, aan wie zelfs een kerstlied "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" is opgedragen. Het verhaal van het rendier met de rode neus is een van de meest succesvolle kerstverhalen.
De figuur van de kerstman is gehuld in magie en mysterie: hij rijdt door de nacht op een slee getrokken door rendieren, hij maakt speelgoed op de noordpool met de hulp van elven en hij komt elk jaar door de schoorsteen om cadeaus af te leveren bij miljoenen gezinnen.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn naaste familieleden: de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam, Santa Claus – een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas, of Sinterklaas.