Zwarte rijst kun je in sommige (biologische) supermarkten kopen, maar bij natuurvoedingswinkels, toko's en andere Aziatische winkels vind je het eigenlijk altijd.
Met een bijzonder hoge ijzerwaarde is het goed voor de bloedcirculatie. Maar zwarte rijst is ook rijk aan eiwitten en sporenelementen. Het bevat bovendien een buitengewone hoeveelheid antioxidanten, die zogenaamde vrije radicalen neutraliseren. Zwarte rijst heeft een nootachtig aroma met een intense volkoren smaak.
Zwarte rijst smaakt intenser, zoeter en nootachtig. Je hebt dus maar weinig andere ingrediënten en smaakmakers nodig om een lekker maaltje op tafel te zetten. Zwarte rijst is een beetje kleverig en leent zich perfect voor gerechten als risotto of sushi.
Deze zwarte rijst is in principe hetzelfde als de witte ketan/kleef rijst, maar dan nog met vliesje: de rijst is wit, het vliesje is zwart/paars. Hoe te gebruiken? Goed afspoelen, dan in ruim water in ongeveer 45-60 minuten zachtjes koken. Afgieten en even laten staan.
Kook de rijst niet op een te hoog vuur. Witte rijstsoorten koken sneller (15-20 minuten) dan zilvervliesrijst. Rode, zwarte en wilde rijstsoorten hebben meestal een behoorlijk lange kooktijd nodig (45-60 minuten).
Zwarte kleefrijst is de volkorenvariant van de witte kleefrijst. Het wordt ook wel ketan (h)itam rijst genoemd. Het vliesje om de rijst heeft een bijna zwarte kleur, wat natuurlijk de naam zwarte rijst verklaard. Deze rijst wordt vooral in Indonesië veel gebruikt en dan met name in desserts met bijv.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Zwarte kleefrijst
Zwarte kleef rijst, ook wel zilvervlieskleefrijst genoemd, is eigenlijk hetzelfde als witte kleefrijst, maar dan nog met vliesje. De rijst is wit, het vliesje is zwart (bijna paarsig). De rijst heeft een nootachtige smaak en kleeft niet zo als je zou verwachten van kleefrijst.
Zilvervliesrijst kun je het best bereiden door het te koken. Het makkelijkste is om de juiste hoeveelheid rijst af te meten, ruim water toe te voegen en het geheel aan de kook te brengen. Draai het vuur laag en laat de rijst in 8-10 minuten gaar worden. Kijk altijd even op de verpakking voor de exacte kooktijd.
Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
AH Wilde witte rijst bestellen | ah.nl.
In overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) roept Albert Heijn op om de AH Basmatirijst met houdbaarheidsdatum 10 augustus 2023 niet te eten. Het product bevat een te hoog gehalte ochratoxine. Het consumeren van het product kan mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid.
Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct. Volkoren graanproducten passen in een gezond eetpatroon! Ze bevatten namelijk meer voedingsstoffen, zoals vezels, dan witte graanproducten. Zilvervliesrijst blijft na het koken wat steviger en is een stuk minder plakkerig.
Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de koolhydraatarme leefwijze. Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.
Deze soorten rijst worden op verschillende plekken in de wereld verbouwd, en verschillen iets per smaak. Zo is basmatirijst wat geuriger en verfijnder, terwijl pandanrijst weer een meer nootachtige smaak heeft.
Droge, natte en kleverige rijst
Droog: basmatirijst, pandanrijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende soorten met een lange, stevige korrel. Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst en dessertrijst zijn natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
De polderrijst is uniek want nog nooit eerder is er boven de vijftigste breedtegraad een poging gedaan om rijst te telen. Over enkele dagen worden de eerste sawa's in Oudenbosch ingezaaid. Twee hectare natte grond in de wijk Albano dient als proefplantage voor de eerste rijstteelt in Nederland.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
De Laotianen gebruiken deze kleefrijst vooral bij feesten. Deze paarse rijst is een mix van drie soorten rijst: witte kleefrijst, jasmijnrijst en zwarte rijst. Een uitgesproken parfum en een prachtige, paarse kleur maken deze rijstmengeling uniek.