Vanaf vandaag mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht, tenzij ze een Europees keurmerk hebben.
Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
Drinkrietjes koop je online bij Blokker.
Rietjes zijn meestal rond de 10–20 cm lang en hebben meestal een diameter van 3–10 mm.
Om een papieren rietje te maken moet je eerst een boom planten, dan omkappen, dan verpulveren en vervolgens in een buisje persen. Daarbij worden meer grondstoffen (meer co2) gebruikt dan bij het maken van plastic rietjes. Daarnaast geldt lang niet voor elk papieren rietje dat ze biologisch afbreekbaar zijn.
Ze zijn vooral gemaakt van tarwestro. Het grote voordeel van deze rietjes is dat ze goedkoop zijn of zelfs gratis als je ze zelf plukt. Je hoeft ze daarom niet af te wassen maar kunt ze weggooien bij het gft-afval. Ze worden niet zo snel papperig als papieren rietjes.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen moeten volgens de overheid de norm worden. Ondernemers mogen daarom vanaf juli 2023 geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten. Lees hier wat de nieuwe regels voor jou betekenen.
De nieuwe wetgeving gaat in op 3 juli 2021.
Onder het SUP-verbod vallen alle producten die deels of geheel gemaakt zijn van plastic en niet ontwikkeld zijn voor meermalig gebruik. Het gaat hierbij om elke vorm van plastic, dus ook bio(based)plastics, zoals PLA en PBS, vallen onder het verbod.
Plastic en karton verkopen
Plastic en karton worden vaak door een inzamelaar ingezameld. Indien de volumes groot genoeg zijn, kunnen wij het plastic en karton direct bij de recyclingfabriek aanbieden.
Plastic rietjes en bestek mogen niet meer in Europese Unie - Europa Nu.
Sommige van deze belletjes zetten zich vast op het rietje (waarom? dat is weer een andere vraag). Omdat het gas lichter is dan cola, ondervinden ze een opwaartste stuwkracht. Deze opwaartse stuwkracht gaat over op het rietje als het belletje aan het rietje vasthangt.
Een papieren rietje bij een klein drankenkarton kun je terugduwen in het pakje, dan wordt het mee gerecycled. Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.
RVS Rietjes - Top!
Rietjes kunnen in de vaatwasser en blijven mooi. Kwaliteit is goed.
Slechte afbreekbaarheid: Een plastic rietje is gemaakt van polypropyleen. Plastic rietjes komen om verschillende redenen in het milieu terecht. Vervolgens duurt het tot 500 jaar voordat polypropyleen is afgebroken.
Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Bamboe rietjes zijn het perfecte duurzame alternatief voor de traditionele vervuilende rietjes van plastic. Ons product is natuurlijk en herbruikbaar.
Alternatieven uit China
Daarnaast wordt de bamboe verpulverd en worden er chemische lijmstoffen gebruikt tijdens het verwerkingsproces om de bamboe in de vorm van een rietje te krijgen. En zoals je helaas kunt verwachten is deze lijmstof erg ongezond en zorg het voor chemisch afval na het gebruik van het rietje.
Zet je lippen net voorbij de punt op het rietje. Druk het rietje met je lippen een beetje plat en blaas door het rietje. Als je geen toon hoort, komt dat doordat het rietje niet trilt. Maak de punt van het rietje dan nog iets platter.
Een rietje weegt (afgerond naar boven) 1 gram en een plastic flesje weegt gemiddeld 25,4 gram.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.