Anders dan in een zoetwateraquarium vindt u in zeeën naast vissen en kreeften nog talrijke andere diersoorten. Hydroïdpoliepen, sponzen, harde en zachte koralen, anemonen, slakken, naaktslakken en mosselen, inktvissen, platwormen, buiswormen, zeesterren, slangensterren, zee-egels, zeekomkommers en zakpijpen.
Zoutwatervissen zijn o.a.: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen zijn o.a.: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek, steur en zalmforel.
Zoet en zout
De zalm, zeeforel, steur en houting bijvoorbeeld. Zij leven in het zoute water, maar paren in zoet water. De paling en bot doen dit net andersom. Zij leven in zoet water, maar paren in het zoute water.
In brak water leven vele kleine organismen als mosdiertjes, brakwaterpoliep, roeipootkreeftjes, brakwatervlokreeften, muggenlarven, zeeduizendpoot, kokerjuffers, aasgarnaal, brakwatergarnaal, vorksprietgarnaal, oprolpissebed, brakwaterpissebed, bootsmannetjes, waterkevers, schelpen en vele slakjes.
Dit komt namelijk doordat de vis zal uitdrogen, omdat hij niet veel zout water kan opnemen. Zoutwatervissen kunnen dit wel, dankzij hun speciale nieren. Omgekeerd werkt dit precies hetzelfde. Een zoutwatervis in zoet water zal het ook niet overleven, omdat hij te veel water zal drinken.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Wanneer mensen zout water drinken, lopen ze het risico om uit te drogen. Zout water kan overal op het aardoppervlak gevonden worden, in de oceanen, in rivieren en in zoutwaterbekkens. Ongeveer 71% van de aarde is bedekt met zout water. Zoet water is water met een opgelost zoutgehalte van minder dan 1%.
Zoetwater (zoet water) is water dat minimale hoeveelheden zout bevat, dat dus een geringe saliniteit heeft. Hiermee onderscheidt het zich van brak water en zout water. Zoetwater heeft zijn oorsprong in neerslag, dat via grondwater, beken of rivieren richting zee stroomt.
Brakwater is een mengsel van van zoet water en zeewater. Het mengen kan zowel binnendijks als buitendijks optreden. Het zoutgehalte van brak water varieert van een halve gram per liter tot 30 gram per liter. Water met minder dan een halve gram zout per liter wordt als zoet beschouwd.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
De Atlantische zalm is een anadrome vis, wat betekent dat hij zich verplaatst tussen zeewater en zoetwater, maar zich alleen voortplant in zoetwater. De zalm is een vrij slanke, gestroomlijnde vis. Het vlees van de zalm heeft een karakteristieke roze kleur.
Zo migreert de (anadrome) zeeforel tussen het zoete opgroeigebied en de zee/oceaan, terwijl de beekforel zijn hele leven in zoet water verblijft. De meerforel komt voornamelijk in Ierland voor en is ook een migrerende forel.
Kostprijs. Een in het wild gevangen anemoonvis kost 13 tot 15 euro, voor een vis uit nakweek betaal je 25 euro. Hou er rekening mee dat je minstens een koppel neemt.
Als je vraag is of zout in het algemeen op kan gaan, bijvoorbeeld in de zee, nee dat gaat nooit op, omdat al het zout dat gewonnen wordt en gebruikt, bijvoorbeeld voor op de wegen(al is dat vaak zout van onder de grond) uiteindelijk weer in de zee terecht komt, via het grondwater of de riolering.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Uit die modellen blijkt dat haaien (en roggen) in zout water minder goed blijven drijven. Wanneer een haai wil voorkomen dat hij zinkt, kan hij twee dingen doen. Hij kan zich actiever inzetten om hoogte te houden (maar het nadeel is dat dat veel energie kost). Of hij kan een grotere lever ontwikkelen.
Wat is zout? Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Hierdoor zijn de wildvangnakweek vissen vaak van goede kwaliteit. Wildvangnakweek worden ook wel F1 exemplaren genoemd. F1 staat voor: eerste generatie. In Duitsland spreekt men over NZWF (Nacht Zeught Wiltfang).
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.