Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt. Voor een goede werking is een mulchlaag van minstens 5cm noodzakelijk.
Een mulch wordt bovenop de grond gelegd, terwijl compost wordt gemengd of op zichzelf wordt gebruikt in plaats van aarde. Compost bestaat uiteraard uit afgebroken organische materialen. Een mulch kan ook bestaan uit organische materialen, maar deze zijn vaak in hun hele vorm in plaats van te worden afgebroken.
Om gras goed te kunnen mulchen, mag het niet te lang zijn, maximaal circa 8 a 9 centimeter.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Hoe dik strooi je de bedekkende laag of mulchlaag? Fijn materiaal (zoals grasmaaisel) mag je tot 5 cm dik aanbrengen. Grof luchtig materiaal (zoals bladeren) leg je tot 10 cm dik. Voor een betere vertering en voeding kun je ook verschillende materialen met elkaar mengen.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Je maakt humusrijke grond door frequent organische stoffen door de grond te mengen. Dit kan bijvoorbeeld compost zijn maar ook bijvoorbeeld fijne houtsnippers, mulch, kokosgrond en oude bladresten van de herfst. Dit materiaal vergaat snel en dat maakt je bodem doorlaatbaar en ook voedselrijk.
De mulchplug sluit de opvangtunnel af waardoor de snippers in het maaidek blijven rondcirkelen. Een speciaal maaimes zorgt ervoor dat het afgesneden gras fijngesnipperd wordt. De fijne snippers worden teruggeblazen in het gazon waar ze door hun fijne omvang tussen de grassprietjes vallen.
Mulch is een verzamelnaam voor bodembedekkers. Denk aan houtsnippers, boomschors of cacaodoppen.
Met mulchen bedoelen we het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal.
Grasmaaisel is top mulch maar moet in een dunne laag van een paar centimeter aangebracht worden wanneer het vers maaisel is. In grote hoeveelheden verhit het en kan het je planten roosteren. Je kunt je gras eerst laten drogen alvorens het te gebruiken als mulch, dan kun je een iets dikkere laag aanbrengen.
De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Uitzondering zijn eikenblad, beukenblad en plataanblad, die verteren erg langzaam en doen er twee tot drie jaar over. Afgesloten vuilniszakken zijn een goede plek waar bladeren kunnen composteren.
Sommige boombladeren bevatten te veel lignine, waardoor ze niet snel afbreken. Hiervan moet je er niet teveel in je composthoop hebben. (eik, paardenkastanje,beuk). Blad wat snel verteert komt van wilg, linde, robinia, els, es, populier, berk en hazelaar.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
Zaaien verloopt volgens dezelfde principes: je schuift de mulch wat opzij waar je wilt zaaien, je maakt je zaaigeul en zaait. Fijn zaad van wortelen of sla kan je zeer licht bedekken met wat grond, maar zeker niet terug bedekken met de mulch. Laat de mulch rond de zaailijn liggen, hierdoor komt er daar geen onkruid op.
Voordelen van spitten
Spitten is een eeuwenoude methode voor het klaarmaken van de grond. Door te spitten zorg je ervoor dat zware grond makkelijker te bewerken is. Je raakt ook het onkruid kwijt en je kunt meteen bodemverbeteraar of gedroogde mest door de bodem werken.
Het stro gaat verdamping van het vocht in de grond tegen en houdt het vocht in de grond. En dat hebben we heel duidelijk kunnen merken, we hebben veel minder water hoeven te geven dan in andere jaren (terwijl de zomer van 2015 toch behoorlijk warm en droog kan worden genoemd).
Wanneer en hoe vaak? · Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen. · Het gras mag niet langer zijn dan 8cm en mag maximaal 3cm korter worden gemaaid. · Mulchmaaien gaat het best als het gras droog is, omdat anders het snijdsel gaat plakken en niet goed verdeeld kan worden.
Door het mulchen blijft de bodem vochtig en beschaduwd. Daardoor kan het water beter opgeslagen worden in de aarde, die los blijft en niet zo snel uitdroogt. Mulch werkt bovendien als beschermlaag bij sterke regen en koude temperaturen en dat komt de groei van de planten ten goede.
Bij mulch maaien wordt het afgemaaide gras door de maaimachine op het gazon achtergelaten. Tijdens het maaien wordt het gras door een speciaal mes een aantal malen doorgesneden zodat het fijn versnipperd wordt. De kleine snippers zakken tussen de grassprieten en blijven achter op het gazon.