De bekendste rivieren in de Belgische Ardennen zijn de Ourthe, Lesse, Semois en Amblève. Langs deze rivieren heb je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Vanuit daar kun je voor jong en oud een (uitdagende) route uitstippelen langs stroomversnellingen, rotsformaties, en indrukwekkende kastelen.
Waar kajakken in de Ardennen? Op de meeste rivieren kan het hele jaar door gekajakt worden. Er zijn verscheidene vertrekpunten om te peddelen op de riviertjes van de Ardennen; langs de verschillende rivieren bevinden zich diverse verhuurpunten van kajaks en kano's.
De grote plassen zijn mooi maar hebben vanwege de grote diepte van soms een verraderlijk karakter. Al bij windkracht 4 of meer kan een zeer onberekenbare golfslag ontstaan die het voor kano's en fluisterboten zeer gevaarlijk kan maken. Let op het weer en ga bij twijfel niet de plassen op!
De mooiste afvaart van de Ourthe is het hele jaar open. Het traject van de stuwdam van Nisramont tot La Roche is een unieke afvaart over een lengte van 21 km met het accent op stroomversnellingen die voor iedereen bevaarbaar zijn.
Kajakken is verboden op de Semois door het Waalse Gewest omdat het waterpeil te laag is. We moeten wachten op genoeg regendagen om het waterpeil weer te laten stijgen.
De afdaling van 21 km is bedoeld voor iedereen die optimaal wil profiteren van de Lessevallei. Begin aan een uitje van bijna 5 uur tussen Houyet en Anseremme, een verrassende onderdompeling in het hart van een 100% natuurlijke en beschermde omgeving.
De Ourthe ontspringt op twee plaatsen in het zuidoostelijk deel van de Belgische Ardennen. De westelijke tak is de 53 km lange Ourthe Occidentale met de bron bij het dorp Libramont. De oostelijke bron ligt in Ourth, een gehucht nabij de Luxemburgse grens.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
Ook ideaal als uitje in de vakantie! Vanuit Borkel en Schaft vaar je een mooie kanotocht van 8 kilometer in ongeveer 2 uur terug naar Valkenswaard. Deze kanotocht is geschikt voor jong en oud. 8 km is een leuke afstand voor een ochtend of middagje weg.
De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur. In de praktijk vaar je dus nooit op de topsnelheid van de boot, (tenzij je aan wedstrijd varen doet) een iets kortere of bredere boot is dus prima en doet weinig aan je snelheid af.
Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek. De kano wordt vaak gebruikt als een twee- of meerpersoons boot want de kano is vaak stabieler, heeft meer ruimte en stapt gemakkelijker in maar het houden van de juiste richting is daarentegen wat moeilijker.
Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren. Per kano krijgt u 2 peddels mee. Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn.
Uitlopend: Kano's met uitlopende kanten zijn stabieler en verhinderen dat er water in de boot komt tijdens het peddelen. Sommige kanoërs vinden uitlopende kanten minder comfortabel omdat je verder over de rand moet reiken om de peddel in het water te steken.
Een zwemvest, een uv-werend shirt en een zwembroek of badpak zijn ruim voldoende. Je kunt echter ook een mouwloos wetsuit in neopreen dragen, of laarsjes om je te beschermen in het water.
Het hele werkwoord is kanoën; dat ziet er ook al wat vreemd uit, maar volgt gewoon de regels van het Nederlands. Van veel zelfstandig naamwoorden kun je een werkwoord maken door er -en achter te zetten. Omdat kanoen makkelijk verkeerd gelezen kan worden (door de klinkerbotsing), komt er een trema op de e: kanoën.