Gourmet d'Alsace Escargots bestellen | Albert Heijn.
Petit-Gris : escargots van bij ons | Carrefour.
“Ze zijn heel aards van smaak en je kunt er veel meer mee dan insmeren met kruidenboter en in de oven stoppen.” Bovendien: escargots zijn supergezond.Het vlees is caloriearm, maar zit wel bomvol eiwit.Het bevat mooie mineralen, essentiële aminozuren en minder dan 1% vet.
Voorbeeld: je gekweekte slakken kun je verkopen aan een verwerker voor maximaal €6,- per kilo. Er gaan ongeveer 50 tot 60 slakken (van de soort Helix Aspersa Maxima) in een kilo, dus als je 100.000 slakken zou kweken (wat al aardig veel is) heb je een bruto omzet van € 10.000,- .
Escargots bevatten hoofdzakelijk eiwit en nauwelijks vet. Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam te noemen, het bevat vele essentiële aminozuren en is licht verteerbaar. Ook is het rijk aan mineralen zoals magnesium, koper en jodium.
De slakken die het vaakst op het menu staan, zijn de gewone wijngaardslak, de segrijnslak en de 'Franse' wijngaardslak. De meeste van deze slakken komen voor in Frankrijk en worden daar gevangen. Daarom worden slakken vooral in Frankrijk gegeten.
Slakken zijn neutraal van smaak en absorberen de smaak van de ingrediënten waarmee ze worden gekookt. Hun textuur is stevig en licht taai, vergelijkbaar met die van inktvissen en mosselen. Slakken bevatten gemiddeld 16 gram eiwit per 100 gram eetbaar vlees.
Delby's Escargots bestellen | Albert Heijn.
Escargots en slakken: fopperij
Hij is mals, zacht en smakelijk, en is levend of als conserve in potten en blikken te koop. Voor niet-kenners is het oppassen geblazen. Die laten zich gemakkelijk foppen door de in Afrika en Azië gekweekte Achantines.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Escargot wordt dan gegeten door met een typische 'slakkentang' een huisje klem te houden en met een smalle vork het vlees uit het huisje te halen. In Nederland is dit gerecht meestal slechts een voorgerecht, en wordt het in het algemeen gegeten met (stok)brood.
De wijngaardslak is ook wel bekend onder zijn Franse naam, de Escargot de Bourgogne. Het verhaal gaat dat de slak in z'n huidige bereidingswijze voor het eerst is opgediend aan tsaar Alexander I toen die in 1814 Frankrijk bezocht na zijn overwinning op Napoleon.
Hoe lang is dat houdbaar? Levende slakken zijn circa veertien dagen houdbaar in de koeling tussen vier en zeven graden Celsius.
Escargots (letterlijk: slakken) is een Frans voorgerecht, waarbij gekookte slakken op traditionele wijze worden geserveerd in de schelp, gebakken in de oven met knoflookboter.
Indien je in Bourgogne wil blijven, is een pittige Bourgogne aligoté een betere combinatie. Maar deze suggesties werken beter: een gerijpte witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, een witte Douro of Dão uit Portugal.
Reuzenslak (Achatina Fulica/ Achatina Purpurea) XXL v.a. €25,-
Kweek opzetten
De kweek kun je in een plastic box opzetten met een goed sluitbare deksel. Maak in de deksel wat kleine lucht gaatjes, zeker niet groter dan 1mm, anders kunnen de jonge slakjes er uit kruipen. Op de bodem kun je het beste een goed vocht vasthoudend substraat gebruiken zoals tuin turf of cocopeat.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak is het beste te vergelijken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon, maar de vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats.
Wist je dat de meeste soorten slakken niet in de tuin, maar in het water leven? Dat is niet zo gek, want slakken zijn zelf ook heel waterige beestjes. Daarom zijn ze dol op regen en zul je ze altijd vinden op vochtige plekken. Zonder water kunnen ze geen slijm maken.
Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig en dat vinden slakken juist heel fijn.
Ze eten je moestuin of je kruidentuintje kaal, maar wist je dat je zelf ook de slakken uit je tuin kan opeten? “Al worden ze niet echt als culinair hoogstandje gezien”. “Je kan naaktslakken opeten, zeker de grote roodbruine.
Zet ze in een bakje met papier, vanaf het moment dat hun uitwerpselen wit zijn, zijn hun darmen leeg. Verwijder de ingewanden, zodat je enkel het spierweefsel overhoudt. En altijd bakken of koken: eet de slakken zeker niet rauw op."
'Je kunt het ook escargot noemen, de Franse vertaling van slak'