Van Stettin aan de Oostzee tot Triëst aan de Adriatische Zee, is een 'ijzeren gordijn' neergelaten dwars door het Europese continent. Achter die lijn liggen alle hoofdsteden van de oude staten van Centraal- en Oost-Europa.
Het IJzeren Gordijn liep dwars door Duitsland, van de Oostzee tot in het zuiden richting Beieren. De grensstrook was versterkt met metalen hekken, mijnen en later ook automatische schietinstallaties.
Waar de Berlijnse Muur precies stond? De muur omringde geheel West-Berlijn en sloot deze af van Oost-Berlijn en de rest van Oost-Duitsland. Het woord 'muur' klinkt misschien niet zo heftig, maar dat was het zeker wel. De Berlijnse Muur vormde samen met opeenvolgende obstakels een brede constructie van 100 meter.
De Duits-Duitse grens liep van het schiereiland Priwall aan de Oostzee dwars door Duitsland tot de bergen van Tsjechië, waar een drielandenpunt ontstond tussen de DDR, de Bondsrepubliek en Tsjechoslowakije.
Berlijnse Muur (1961-1989) De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde.
Gedurende de Koude Oorlog werd Europa verdeeld in twee ideologische blokken: het communisme en het kapitalisme. Deze waren gescheiden door het zogenaamde IJzeren Gordijn. Een onderdeel van deze grensafscheiding stond in Berlijn. Bijna 30 jaar lang werd deze stad verdeeld door de Berlijnse Muur.
De benaming IJzeren Gordijn is een metafoor voor ijzeren grensafscheidingen tussen Oost-Europa en West-Europa in de periode 1945-1989. De grens was een militaire, culturele en ideologische barrière tussen twee ideologieën: het kapitalisme en het communisme.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
De grens tussen de BRD en de DDR verliep dwars door de Harz. Het IJzeren Gordijn liet zich hier op een brutale manier zien: muren, mijnen en prikkeldraad deelde het land in oost en west, scheidde families en vrienden voor tientallen jaren. Minimaal 900 mensen vonden de dood tijdens een vluchtpoging over de grens.
DDR staat voor Deutsche Demokratische Republik (Duitse Democratische Republiek), ook bekend als Oost-Duitsland. De DDR ontstond na de Tweede Wereldoorlog als zelfstandige staat in een deel van Duitsland en was gemodelleerd naar de communistische Sovjet-Unie.
Op 7 oktober 1949 wordt in het door de Sovjet-Unie bezette deel van Duitsland de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel uitgeroepen.
Het officiële doel van de Stasi was het beschermen van de menselijke waardigheid, de vrijheid van de mens en de mensenrechten onder toezicht van de socialistische staat. De dienst bespioneerde voornamelijk de eigen bevolking, die in de gaten werden gehouden of zij zich wel politiek correct gedroegen.
Volgens het verloop van de muur van noord naar zuid is het nog mogelijk om in het Mauerpark, langs de Bernauer Strasse, Potsdamer Platz, Topographie des Terrors, Checkpoint Charlie en bij de East Side Gallery overgebleven delen van de muur te zien.
De Gedenkstätte Berliner Mauer loopt langs de Bernauer Straße, een straat die letterlijk op de grens tussen Oost- en West-Berlijn liep.
Naast de Sovjet-Unie bestond het Oostblok uit Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Tsjechoslowakije, Polen en de Duitse Democratische Republiek (DDR).Soms worden Joegoslavië en Albanië ook tot het Oostblok gerekend.
De DDR heeft twee partijvoorzitters (ook secretaris-generaal genoemd) gekend die langdurig aan de macht waren: Walter Ulbricht (1950-1971) en Erich Honecker (1971-1989).De derde was Egon Krenz (1989), die slechts enkele maanden SED-leider was, van oktober tot december 1989.
Waarom schieten de DDR grenssoldaten niet? Het kan zijn dat de grenssoldaten niet schieten omdat een aantal buitenlandse toeristen toekijkt. De DDR was zich in deze tijd (1988) van de internationale kritiek bewust en wilde naar de buitenwereld niet het agressieve en onmenselijke imago bevestigen.
Met een deel van een slagboom rammen inwoners uit Oost-Berlijn een bres in de Muur bij overgangspunt Bernauer Strasse, 11 november 1989. Na enige twijfel openen zij de grens en is de muur gevallen.
De Weimarrepubliek is de benaming voor de periode vanaf 1919, na het einde van het Duitse Keizerrijk (1817-1919).
Een stedentrip naar Berlijn mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Duitsland. Berlijn is de hoofdstad, waar de regering en het staatshoofd zetelt. De rijke geschiedenis is voelbaar, met als historisch dieptepunt de Berlijnse muur, die de stad letterlijk verdeelde.
In 1989 vindt een grootschalige uittocht van DDR-burgers plaats en gaat het volk de straat op om tegen het communistische regime te demonstreren. Na onophoudelijke protesten van duizenden moedige Oost-Duitse burgers valt de Berlijnse Muur op 9 november 1989.
Na de Tweede Wereldoorlog komen Amerika en de Sovjetunie lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er ontstaat een botsing tussen het Amerikaanse kapitalisme en het Russische communisme. De spanningen lopen op en leiden tot de Koude Oorlog.
In 1989 viel de Berlijnse Muur en werd Duitsland verenigd. In allerlei andere Europese landen verdwenen de communistische regimes. In 1991 hield de SU officieel op te bestaan en was de Koude Oorlog ten einde. De Verenigde Staten werd hierdoor de enige echte wereldmacht.