Alkmaar staat bekend om zijn kaasmarkt, die hier al 400 jaar wordt gehouden. Daarnaast is Alkmaar een fraaie oude stad met veel grachten en talloze monumenten. In de stad staan verschillende musea die zeker een bezoek waard zijn, zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, het Hollands Kaasmuseum en het Nationaal Biermuseum.
Alkmaar beschikt over voor deze stad karakteristieke oude grachten, cafés, restaurants en winkels. Alkmaar is alom bekend om zijn vele hofjes, onder andere het 16e-eeuwse hofje van Sonoy en het Wildemanshofje. De stad kent vele grachten met huizen uit de 16e tot de 19e eeuw.
Alkmaarders worden in de volksmond kaaskoppen genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de beroemde kaasmarkt, die elke vrijdag te bezoeken is op de Waagmarkt. Alkmaar wordt ook wel de Kaasstad genoemd. De inwoners van de Noord-Hollandse hoofdstad noemen zichzelf ook wel muggen.
De stad Alkmaar ligt in Noord-Holland en telt ongeveer 95.000 inwoners. De stad is erg bekend als kaasstad. Alkmaar heeft een prachtig oude binnenstad met maar liefst 399 rijksmonumenten en aan gemeentelijke monumenten zelfs 700! Alkmaar is een erg leuke stad en zeer zeker de moeite waard eens te bezoeken.
De status van Alkmaar als kaasstad werd door de jaren heen steeds bekender en de Kaasmarkt werd populairder. Er vonden er maar liefst vier kaasmarkten per week plaats, deze duurden vaak tot één uur 's nachts! Het Waagplein werd in die jaren te klein voor alle kaas.
De naam Alkmaar is een samenstelling van het oudnederlandse woord mere (=meer) of mare (=waterloop). Aangaande het woord alk bestaan er verschillende opvattingen. De huidige opvatting gaat uit van alk (=een vogelsoort) of het oude woord alke (=modder).
De geschiedenis van Alkmaar begint meer dan duizend jaar geleden. Op de plek van het huidige stadscentrum lag een kleine agrarische nederzetting met de naam Allecmere. Die naam betekende zoiets als 'modderige waterloop'.
De inwoners zijn verspreid over een groot aantal huishoudens: 52.607. Gemiddeld bestaan de huishoudens uit 2,1 personen. Er zijn veel eenpersoonshuishoudens gevestigd in Alkmaar: ongeveer 41%. In 32% van de huishoudens wonen er kinderen, terwijl 28% van de meerpersoons huishoudens geen inwonende kinderen heeft.
Het Waagplein is het middelpunt van uitgaansstad Alkmaar. Hier vind je vele terrassen en ontelbare grote en kleine cafés en restaurants. Regelmatig vinden op het Waagplein evenementen plaats, zoals concerten en de kaasmarkt.
De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagmorgen in april tot en met september van 10.00-13.00 uur. Daarnaast worden er weer avond kaasmarkt georganiseerd: elke dinsdagavond in juli en augustus van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.
Koopzondag Alkmaar
In de Alkmaarse binnenstad is het elke zondag koopzondag behalve op eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag. In winkelcentrum De Mare is het elke laatste zondag van de maand koopzondag. Op zondagen geldt er betaald parkeren.
Ontdek de hofjes in Alkmaar
Alkmaar had ooit maar liefst zestien hofjes. Er zijn er nu nog zes. De provenhuizen, zoals de hofjes in Alkmaar genoemd worden, zijn oases van rust, verscholen achter poorten en indrukwekkende gevels.
Alkmaar kreeg de stadsrechten op 11 juni 1254 van Willem II van Holland. De stad deed toen voornamelijk dienst als grensvesting en uitvalsbasis in de strijd tegen de West-Friezen.
Het aantal inwoners in de gemeente Alkmaar is met 17.731 personen gestegen van 93.052 in 1996 tot 110.783 in 2022 (dat is 19%).
Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar de kaas nog op deze traditionele wijze op een kaasmarkt verhandeld wordt. De kaasmarkten op het Waagplein zijn er van de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september.
Alkmaar heeft ooit 80 kerken geteld. Dit zijn zowel kerken die zijn gebouwd als gebedshuis, als gebouwen die later in religieus gebruik zijn genomen. Deze kerken zijn verspreid over de binnenstad, de wijken en de dorpen.
Waar ligt Alkmaar? De plaats Alkmaar ligt in: Nederland, Noord-Holland, Alkmaar.
Oorsprong van de naam
Deze situatie deed sterk denken aan die van Venetië. Andere theorieën stellen dat de naam verkregen is door de handel tussen Alkmaar en Venetië. Daarnaast is er ook een theorie die stelt dat de naam Fnidsen afstamt van de naam van het eiland waar het op ligt: het Veneetse Eiland.