Tapas smaken het lekkerst met een goed glaasje wijn of sherry. Tapa betekent letterlijk 'deksel'. Volgens de legende dekten de Spanjaarden vroeger hun glaasje wijn af met een dekseltje van brood, kaas of ham. Zo konden er geen vliegen of stof in het glas komen.
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
Hoeveel tapas per persoon? Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
Zoveel rondes als u zelf wilt bestellen. Wel vinden wij het belangrijk dat de tapas ook echt worden opgegeten, want verspilling is zonde.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd. Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten.
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes die je zowel warm al koud kan opdienen. In Spanje kan je ze in de meeste bars krijgen. Bij ons komen ze meer en meer voor... ook als hapje om thuis te eten.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Snacks uit de oven of de frituur vallen goed in de smaak: denk aan bitterballen, kaasstengels of minipizza's. Ook stokbrood met dips kun je altijd op tafel zetten. Als je voor voldoende afwisseling zorgt, is er voor iedereen iets lekkers om te pakken.
Een richtlijn, gebaseerd op een gemiddeld aantal hapjes per persoon : - serveer het eerste uur ca. 4 hapjes per persoon en bouw dit aantal langzaam af. - dus in het tweede uur drie hapjes en in het derde en evt. vierde uur steeds twee hapjes per persoon.
De beste tapas worden vaak staand tussen de mensenmassa aan een rokerige bar geserveerd. Regel nummer één is om er tussen te komen - raak niet geïntimideerd door de mensenmassa aan de bar, allemaal wachtend om een bestelling te plaatsen. Laat weten dat u er bent en laat het personeel aan de bar weten wat u wilt.
De Spaanse tapas worden geserveerd in speciale tapas bars. Maar ook in Spaanse en internationale restaurants. Waar ze op de menukaart gepresenteerd worden als een bijzonder en authentiek Spaans gerecht. In Latijns-Amerika en de Filipijnen kent men overigens al Spaanse tapas sinds de Spaanse koloniale periode.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Naast dat ik het altijd weer leuk vind om iets lekker samen te stellen is het ook ideaal omdat je er naar ieders smaak wat op kunt leggen. Ook kun je het makkelijk van tevoren voorbereiden hoef je die dag of avond zelf niet lang in de keuken te staan.
Gebruik nooit harde borstels, krassende materialen, soda houdende, desinfecterende of agressieve middelen voor het reinigen. Een sopje van warm water en een klein beetje afwasmiddel is voldoende om de plank na gebruik weer mooi schoon te krijgen.
Waarom tapas kiezen als hapjes op tafel? Heel simpel: het is gezellig. Je kunt de tapas heel de avond op tafel laten staan, zodat je gasten elke keer weer een hapje kunnen pakken. En wanneer er mensen zijn die nog nooit eerder tapas gegeten hebben, dan is het direct ook een leuk gespreksonderwerp.
Een argument om tapas te verkiezen boven tapa's is de uitspraak: de spelling tapa's impliceert dat het woord met een lange, 'open' aa wordt uitgesproken (net als opa's en Sandra's), terwijl het bijna altijd als [tappas] klinkt, met twee korte, 'gesloten' a-klanken.
Is eten bij 't Zusje inclusief drinken? Wanneer je komt genieten bij 't Zusje is dit exclusief drinken. Vanaf 10 personen is het mogelijk om gebruik te maken van een drankarrangement. Dit kun je bij het maken van de reservering aangeven.
Je kunt gebruikmaken van de tapaskaart tot 22:30 uur en tot 23:00 uur kun je een uitschietertje maken met een dessert. Verspilling van eten is zonde.