Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Je kunt zowel 65%/ 35% katoen en 100% polyester prima in de wasmachine wassen. Bovendien is het een fabel dat je het materiaal niet zou kunnen strijken, omdat dit te heet wordt. Het is aan de andere kant wel belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine. Toch betekent dit niet dat je synthetische stoffen altijd automatisch heet kan wassen. Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van.
Wanneer we het hebben over polyester, hebben we het over een synthetische vezel. Synthetisch is een ander woord voor 'kunstmatig'. Dat heeft een wat negatieve lading, maar we bedoelen er niks meer en niks minder mee dan dat het geen natuurlijke grondstof is.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Polyester is een kunsthars, welke hard wordt na toevoegen van een verharder. Dit proces is onomkeerbaar en polyester kan dus niet meer gesmolten worden.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Polyester is gevoelig en kun je daardoor beter niet gebruiken zonder wasverzachter. De stof kan namelijk statisch worden wanneer lichte en kleine voorwerpen zich vastklampen aan grotere voorwerpen.
Wanneer je probeert om polyester of een andere synthetische stof op te rekken moet je het kledingstuk in kwestie altijd met warm water wassen. Warmte speelt een belangrijke rol bij het verzachten en ontspannen van de vezels.
Het wassen van katoen in heet (kokend) water, is de beste manier om katoen te laten krimpen. Hoe heter het water hoe beter. De warmte van kokend water vernauwt de textielvezels, waardoor de kleding kleiner wordt.
Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur. Haal je kleding uit de wasmachine zodra het programma klaar is, en stop ze meteen in de droger. Laat de kledingstukken niet aan de lucht drogen, dan koelen ze te snel af.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester. Wanneer je polyester wel wilt strijken, doe dit dan op een lage temperatuur.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Sportkleding dient altijd zo snel mogelijk na gebruik te worden gewassen of direct in de week te worden gelegd. De verschillende onderdelen kleding (shirts, broekjes en kousen) dienen (indien mogelijk) apart te worden gewassen. Als de sportkleding erg smerig is kan deze op 60 graden gewassen worden.
Synthetisch. Dit wasprogramma (40°C) gebruik je voor licht of gemiddeld vervuilde kleding van acryl, nylon, polyester, polyamide enzovoort. Deze was wordt standaard op 40 graden uitgevoerd omdat synthetische stoffen kunnen krimpen op hogere temperaturen.