Kroep, ook wel laryngotracheobronchitis of tracheale bronchitis genoemd, is een ademhalingsziekte die meestal op gang wordt gebracht door een acute virusinfectie van de bovenste luchtwegen.
Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Als we tegenwoordig spreken van kroep bij kinderen dan wordt meestal pseudokroep of valse kroep bedoeld. Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd.
Bij pseudokroep is de keel ontstoken door een virus. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Bij een aanval van pseudokroep wordt uw kind 's avonds of 's nachts huilend wakker. Blijf rustig en leid uw kind af met speelgoed of een boekje.
1.0 : besmettelijke infectieziekte. 2.0 : achterste deel van een hond of paard.
De strottenhoofdontsteking vernauwt de doorgang voor lucht. Hierdoor ademt het kindje luid, gierend en vaak moeilijk in. Typisch voor deze aandoening is de hese blafhoest. De 'aanvallen' komen voornamelijk 's avonds en 's nachts op.
De slijmvliezen onder de stembanden zijn ontstoken en zwellen op. Dat zorgt ervoor dat het kind hees wordt, een hoorbare inademing ('stridor') kan hebben, moeite krijgt met inademen/benauwd wordt en flink kan gaan hoesten. De hoest kan lijken op het geluid van een zeehond ('blafhoest').
Volwassenen of oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar die zullen er meestal niet zo ziek van worden. Bij deze leeftijdsgroep blijft het vaak bij een verkoudheid en een hese stem.
Blijf kalm en stel je kind gerust. Bij erg huilen en schreeuwen zwellen de slijmvliezen meer, waardoor de benauwdheid nog verergert. Soms is de aanval zo erg dat het verstandig is een arts te raadplegen, maar valse kroep is normaal gezien een onschuldige infectie.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. De ziekte kan tot twee weken aanhouden, vaak is het kind echter na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude.
Virale kroep of acute laryngotracheïtis wordt in 75% van de gevallen veroorzaakt door het para-influenzavirus, meestal de typen 1 en 2. Andere virussen die kroep kunnen veroorzaken, zijn het influenzavirus A en B, het mazelenvirus, het adenovirus en het respiratoir syncytieel virus (RSV).
De verschijnselen van pseudokroep zijn een gierend geluid bij het inademen, heesheid en een blafhoest (klinkt als het geluid van een zeehond). Uw kind heeft een normale temperatuur of rond de 38°C. Meestal treedt pseudokroep 's avonds of 's nachts op.
"Een longontsteking komt maar heel zelden voor bij mensen die alleen hoesten en verder gewoon gezond zijn. Een longontsteking wordt veroorzaakt doordat slijm diep in de longen blijft zitten waar vervolgens een bacterie in gaat groeien.
Difterie of kroep is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Difterie komt tegenwoordig in Nederland en de rest van West-Europa weinig meer voor. In Oost-Europa en veel niet-westerse landen loopt u echter wel risico op een difterie-besmetting.
Soms moet uw kind een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. In de meeste gevallen mag uw kind na vernevelen of na één nacht opname weer naar huis. De klachten kunnen in de avond/nacht weer toenemen, maar verdwijnen in de meeste gevallen na een paar dagen vanzelf. De hoest kan nog enkele dagen aanhouden.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Wat is pseudokroep? Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Vooral baby's en kinderen vormen een risicogroep, al komt pseudokroep in zeldzame gevallen ook voor bij volwassenen. Kenmerkende symptomen van pseudokroep zijn een zware blaffende hoest, benauwdheid, heesheid en een gierende ademhaling.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Kinkhoest begint met een verkoudheid. Kinderen krijgen daarna vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Na zo'n hoestbui komt een lange inademing met een gierend geluid. Soms ook met overgeven.
Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie. Met name kinderen lopen risico besmet te raken. Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk. Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie.
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Difterie of kroep is een uiterst zeldzame, maar ernstige en besmettelijke infectieziekte.
Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking.