De wezel is een vleeseter en leeft hoofdzakelijk van muizen. Ze hebben een opvallende manier om hun omgeving te onderzoeken; het zogenaamde 'kegelen'. Ze staan dan op de achterpoten met hun lichaam rechtop, op de uitkijk. De wezel jaagt op de reuk en zoekt continu holtes of holletjes af.
' 'De wezel heeft zelf enkele natuurlijke vijanden, zoals grotere roofvogels of grotere marterachtigen. De kleinere roofvogels, zoals torenvalken en steenuilen verdelgen overigens ook woelmuizen', besluit Thoelen.
Laat afgevallen bladeren en takken liggen tijdens de herfst. Hark ze eventueel op hoopjes onder struiken of andere plaatsen waar de wezel ongestoord kan schuilen en uitrusten. Ook steenhopen, houtwallen en dichte struikbegroeiing in de zomer helpen deze kleine diertjes in stand te houden.
Biotoop. De wezel komt voor in open, droge biotopen en cultuurland, zolang er maar voldoende muizen en schuilplaatsen aanwezig zijn. Ze houden van dichte bosschages en houtstapels om zich in te verbergen. Ze bewonen vaak verlaten holen van muizen, ratten of konijnen.
Zeldzaam. Zowel de hermelijn als de wezel zijn vrij zeldzaam in Nederland. Beide dieren hebben op de rode lijst de status 'gevoelig'. Vanwege hun zeldzaamheid, hun redelijk verborgen leven en hun kleine afmetingen, worden er niet veel dode exemplaren gevonden.
Wezels doorkruisen hun leefgebied regelmatig en slapen op verschillende rustplaatsen in dat gebied.
Afgaand op hun sterk reukvermogen, gaan ze elk hol af, op zoek naar muizen. Ook nestkasten zijn voor de wezel geen probleem om bij te geraken. Dagelijks eten ze 25% van hun eigen lichaamsgewicht, wat op één à twee muizen per dag komt Zelf kan de wezel ook prooi worden van vossen, bunzingen, uilen of katten.
Hoewel zowel wezel, hermelijn als bunzing kan klimmen, verplaatsen de dieren zich over het algemeen over de grond.
Herken de wezel
De wezel wordt regelmatig verward met de hermelijn, maar de wezel is veel kleiner en heeft geen zwarte punt aan zijn staart. Daarnaast is de scheidingslijn tussen de bruine rug en witte buik kronkelig terwijl die bij de hermelijn recht is.
De hermelijn (Mustela erminea) onderscheidt zich van de wezel door verschillende kenmerken: ze hebben een zwarte staartpunt, opvallend is ook dat de ivoorwitte en roestbruine lichaamsdelen strakker zijn afgelijnd. Bovendien is de hermelijn groter (tot 40 cm) en een gewicht van ca. 300 gram.
Dit gaas heeft kleine openingen van ongeveer één bij één centimeter. Dit is zo klein dat roofdieren, zoals steenmarters en wezels, niet in het konijnenhok kunnen komen. Gebruik geen kippengaas, want dit kan een konijn gemakkelijk kapot knagen.
De wezel kan uitstekend zwemmen en klimmen. De territoriumgrootte varieert, afhankelijk van voedselaanbod en jaargetijde, van minder dan een tot wel tien hectare. Mannetjes hebben een groter leefgebied dan vrouwtjes.
Onze experts hebben maar liefst 16 marterverjagers uitgebreid getest en vergeleken. Na 23 uur onderzoek is Vulpes verjager tegen marters als beste marterverjager uit de test gekomen.
Over het algemeen zijn wezels niet gevaarlijk voor mensen, maar ze kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen.
Van kop tot staart
Net als de wezel en de hermelijn is de boommarter bruin van kleur en heeft hij een witte buik. Ook op zijn buik zitten soms bruine vlekjes, net als bij een wezel. De pootjes en snuit van de boommarter zijn vaak iets donkerder bruin dan de rest van zijn lichaam.
De wezel is een lang dier met een klein lichaam. Een volwassen dier is circa 4 tot 5 centimeter dik en 16,5 tot 24 centimeter lang. De staart is ongeveer 6 centimeter. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner dan mannetjes.
Hermelijnen gebruiken een holle boom, een ruimte tussen rotsen of een verlaten hol als nest. De verlaten holen kunnen zelfs van prooidieren zijn. Het nest wordt bedekt met de vacht van knaagdieren.
De wezel jaagt net zo lang tot hij zijn prooi heeft
Een wezel jaagt hun prooi vaak zo lang achterna tot ze bij het hol van het dier zijn aanbeland. Daar bijten ze hen en drinken hun bloed.
De wezel is veel kleiner dan de fret. de wezel wordt normaal 20 cm. lang. En de fret wordt 30 tot 50cm.
De wezel valt in Nederland onder de Jachtwet. De jacht op dit dier is het gehele jaar gesloten. Het houden of onder zich hebben van een wezel, levend of dood, is in Nederland wettelijk verboden (Jachtwet art. 60).
Een muis heeft veel vijanden. In de buurt van mensen zijn dat katten, maar ook ratten en steenmarters.Kerkuilen jagen niet alleen in de vrije natuur, maar ook in gebouwen.
Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet hij, vooral tussen juli en december, veel vruchten en bessen, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen. In de winter eet hij ook wel spitsmuizen.