Azijn: een wondermiddelEen scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water. Je hebt achteraf gegarandeerd geen strepen als je hiermee je ramen zeemt. Geen fan van azijn? Dan kan je ook citroensap gebruiken.
Zonder strepen de ramen wassen
Doe een scheut azijn in een emmertje lauw tot warm water. Voeg daarbij een beetje afwasmiddel, en zeem met het sopje je ramen in. Trek nu met een raamwisser het water in één vlotte beweging weg. Ga geen twee keer over dezelfde plaats met je raamwisser, want zo krijg je strepen.
Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.
Iedere glazenwasser gebruikt andere schoonmaakmiddelen. Veel professionele glazenwassers wassen met water en afwasmiddel (werkt ontvettend), maar steeds vaker gebruiken ze 'osmosewater'. Dit speciale water zorgt ervoor dat de ramen vlekkeloos opdrogen, omdat de kalk en andere mineralen eruit zijn gefilterd.
Meng een ui, afwasmiddel, schoonmaakazijn of HG glasreiniger concentraat met handwarm water. Lap de ramen met een schone spons of inwasser. Maak de kozijnen schoon en droog. Gebruik een kwalitatief goede raamtrekker.
Azijn: een wondermiddel
Streeploze ramen verkrijgen na het poetsen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het geheim? Een scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water. Je hebt achteraf gegarandeerd geen strepen als je hiermee je ramen zeemt.
Verwijder eerst vuil, zoals zand en stof, van de ramen met een zachte borstel of een droge doek. Stap 2. Vul de emmer ruimschoots met water. Voeg daar een kleine beetje afwasmiddel zoals Dreft of schoonmaakazijn aan toe.
Doe in een emmer met warm water geen speciaal schoonmaakmiddel voor je ramen maar voeg een scheut schoonmaakazijn, een scheut spiritus en een kleine druppel afwasmiddel toe. Een gouden combinatie voor het streeploos schoonmaken van je ramen.
Opgedroogde regendruppels verwijderen met een azijnoplossing
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is).
Een scheutje ammonia in een emmer lauw water doet ook wonderen voor blinkende ramen. Of ruitensproeiervloeistof. Bewaar er wat van in een leeg flesje of handzeeppompje en besprenkel een spons met het goedje, waarna je je ramen ermee inzeept. Je kunt, als je ja ramen langer schoon wilt houden, ook autoshampoo gebruiken.
Kies een doek die geschikt is voor ramen en glasoppervlakken. Microvezeldoeken zijn vaak een goede keuze, omdat ze effectief vuil en vlekken opnemen zonder strepen achter te laten. Bevochtig de doek lichtjes: Maak de raamwasdoek licht vochtig met water of een glasreiniger.
Gebruik geen warm water in de winter!
Wanneer je bevroren ramen lapt met warm water, bestaat de kans dat het glas gaat breken, of dat het barsten gaat vertonen. Zorg er dus voor dat je in de winter steeds je ramen wast met lauw water, of koud water.
Zo hoef je niet telkens schoon water te nemen en gaat het karweitje veel sneller. Lap de ramen altijd op een grijze dag (dus best geen zon). Vul je emmer met lauw zacht water en een geutje azijn en spons hier de ramen mee af. Vergeet ook niet de raamlijsten (eventueel kun je hiervoor een allesreiniger gebruiken).
Hardnekkig vuil dat zich op de ruit heeft gevormd, kunt u ook schoonmaken met huishoudelijke middelen. De beste huismiddeltjes om uw ramen te wassen: Ramen kuisen met azijn of azijnessence: Voeg 1 kopje azijnessence toe aan 1 liter water.Gebruik dit mengsel om de ramen schoon te maken.
Waarom een ui? De sappen van een ui, waardoor vaak de tranen in je ogen springen, zorgen ervoor dat alle stof, viezigheid en vingerafdrukken van de ramen verdwijnen. Deze sappen komen vrij nadat je de ui door midden hebt gesneden en met schil en al in het water hebt gelegd.
Gezandstraald raamfolie, raamfolie standaard en raamfolie melkglas zijn eigenlijk de meest geschikte folies voor een tijdelijke oplossing tegen inkijk. Ze zijn betaalbaar, makkelijk te plakken, kunnen snel op de ramen geplakt worden, zien er netjes uit en houden pottenkijkers op afstand.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
Allereerst, gooi al die chemische schoonmaakmiddelen maar aan de kant, want het beste sopje creëer je gewoon met een emmertje warm water, een theelepel soda en een paar druppels afwasmiddel. De soda ontvet en reinigt de ramen en is daarnaast ook nog eens goed voor de portemonnee.
Veel glazenwassers gebruiken water dat door grote bedrijven wordt geproduceerd. Wij gebruiken ons eigen osmose systeem.
Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken.Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens. Daar heb je vooral te maken met vette vingers, eventuele rookaanslag en spinnenwebjes.
Ramen zemen met zonlicht is niet aan te raden, omdat het glas warm wordt door de warmte van de zon. Hierdoor verdampt het schoonmaakmiddel een stuk sneller en dat heeft lelijke strepen op de ramen tot gevolg. Je maakt het raam dus het beste schoon bij bewolkt weer, of wanneer de zon niet direct op de ramen schijnt.
Volgens de arbowetgeving wordt er bij het wassen van ramen boven 10 meter al gesproken over 'glasbewassing op hoogte'. Glazenwassers mogen deze ramen niet met een ladder of met het telewash-systeem wassen, maar moeten met behulp van een hoogwerker of gevelinstallatie worden schoongemaakt.
Afwasmiddel wordt verreweg het meest gebruikt onder de beroepsglazenwassers. Het heeft een ontvettende werking, glijdt goed over het raam en ruikt vaak ook nog eens fris. Daarnaast worden de afwasmiddelen vaak met (PH) neutrale zeep gemaakt, wat niet alleen beter is voor de huid, maar ook voor het milieu.
Het heeft absoluut geen zin om de ramen te wassen, wanneer het regent. Als dit echt waar was dan zou glazenwassen in Nederland onmogelijk zijn, want volgens het KNMI valt er ieder jaar op zo'n 100 dagen regen.
Osmosewater wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd en is water in zijn puurste vorm. Het is namelijk vrij van kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Osmosewater is om die reden erg puur en laat daarom geen strepen of vlekken achter.