Een slottermijn is een bedrag dat aan het einde van de leaseperiode nog niet is afgelost. Over dit bedrag betaal je tijdens de looptijd van het leasecontract alleen rente, je lost niets af. Aan het einde van de looptijd los je de slottermijn in één keer af, na afloop van de laatste leaseperiode.
Een slottermijn is NIET verplicht, maar het heeft de voorkeur van veel ondernemers doordat de maandtermijn gedurende de looptijd lager is.
Wat is de slottermijn? De slottermijn is het bedrag dat je overhoudt aan het einde van de financial leaseperiode. Zodra je deze termijn betaalt, is de auto of bedrijfswagen helemaal van jou. Niet alleen economisch, maar ook juridisch.
Voordelen van een slottermijn
Je betaalt een lager maandbedrag tijdens de looptijd van het leasecontract; Na het verlopen van de leasetermijn kun je de auto verkopen en met dat geld betaal je de slotsom; Je houdt gedurende de leasetermijn meer geld over.
Ook kun je na het betalen van de slottermijn de auto verkopen. Handig wanneer deze een hogere restwaarde heeft dan de slottermijn. Door de slottermijn niet te betalen, eindigt de leaseperiode en gaat de auto of bedrijfswagen terug naar de leasemaatschappij.
Voordeel van een slottermijn
Het grote voordeel van leasen met slottermijn is dat je lagere maandlasten hebt. Hoe hoger je slottermijn, hoe lager je maandelijkse kosten. Voor bijvoorbeeld startende ondernemers kan dat heel interessant zijn.
Je moet bij financial lease altijd het openstaande bedrag (de schuld) aflossen. Kun je het contract niet meer betalen? Dan moet je het voertuig verkopen. Als het dan nog niet genoeg is zul je ergens het verschil moeten betalen.
Conclusie leasen of lenen
Wil je een nieuwe auto kopen, dan is leasen waarschijnlijk goedkoper dan lenen. Wel heeft lenen altijd meer voordelen ten opzichte van leasen. Zo mag je tussentijds extra aflossen, is de auto daadwerkelijk van jou en je hoeft niet op het aantal kilometers te letten.
De minpunten van lease
Je betaalt een vrij hoge rente en een winstopslag voor de leasemaatschappij die tenslotte aan je wil verdienen. De opties op je auto worden volledig 'afgeschreven' in de leasetermijn en de restwaarde van de auto wordt tamelijk conservatief berekend. En: leasecontracten zijn vaak niet flexibel.
In een leasingcontract gebeurt een maandelijkse kapitaalaflossing (incl. intresten) door de huurder. De juridische eigenaar is de leasingmaatschappij.Daartegenover staat dat het bedrijf de economische eigenaar is.
Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto.
Het antwoord is 'Ja', mits de BKR-registratie positief is. Bij een negatieve BKR-registratie verschilt het per leasemaatschappij en hangt het ervan af of de maatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.
Een aanbetaling voor financial lease is meestal niet nodig. Toch kan het voorkomen dat uw financial lease aanvraag niet wordt geaccepteerd. Een aanbetaling vergroot dan de kans dat u alsnog door de acceptatie van de leasemaatschappij komt. Ook kunt u met een aanbetaling het maandelijkse leasebedrag verlagen.
1. Wat is de maximale leeftijd van een financial lease auto? In de basis kun je zeggen dat een auto niet ouder mag worden dan 120 maanden (10 jaar).
“U kunt de leaseovereenkomst tussentijds opzeggen, op zijn vroegst tegen de eerste dag van het tweede jaar van de leaseperiode. In de Aanvullende voorwaarden kan echter bepaald zijn dat u tegen een eerdere dag kunt opzeggen. U moet een opzegtermijn van ten minste 1 maand in acht nemen.”
Ja, het is mogelijk om je leasecontract eerder op te zeggen.
Goed om te weten: er is geen inkomenseis als je een auto privé wilt leasen. Er is dus niet een minimumbedrag aan salaris of inkomen dat je moet ontvangen elke maand. Ook met een laag inkomen kan je een private leasecontract afsluiten. Je kredietwaardigheid is wel belangrijk.
De nadelen
Je gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren waar je niet makkelijk onderuit komt, zelfs niet bij ontslag of overlijden. Het maandbedrag moet meestal over de gehele periode betaald worden en als je daar niet meer toe in staat bent, moet er een afkoopsom betaald worden.
Ook als je van plan bent om de auto lange tijd te gebruiken, kan kopen interessant zijn, omdat je de afschrijvingen over vele jaren uitspreidt. Wil je geld vrijhouden voor onverwachte kosten of andere grote investeringen, dan is leasen beter. Je weet dan waar je aan toe bent.
Vaak is leasen goedkoper dan een auto kopen. Dit heeft onder andere te maken met dat leasemaatschappijen op grote schaal auto's kopen, veel auto's tegelijkertijd verzekeren en goede afspraken hebben met herstellers.
In een groot aantal gevallen kun je met private lease goedkoper uit zijn dan wanneer je zelf de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen. Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren.
Jazeker! Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag in de privé leaseauto rijden als u daarvoor toestemming geeft. Uiteraard bent u nog steeds aansprakelijk voor eventuele pech, schade of boetes die er met uw auto worden gereden.
Wie mag er in mijn leaseauto rijden? Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden en is verzekerd. Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor de auto.
Ook als de leasingmaatschappijen zelf niets te maken hebben met de schulden van de leasingnemer, kan het leasingvoertuig dus in beslag genomen en verkocht worden. Op basis van de wet is niet duidelijk of verzet bij de beslagrechter, dan wel verhaal op de leasingnemer mogelijk is.