Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Eelt kan leiden tot likdoorns of kloven. Ook kunt u het gewoon storende, onaantrekkelijke gele plekken vinden. Dan kunt u dit hardnekkige eelt eenvoudig door een pedicure of medisch pedicure laten verwijderen. Het is beter om dit door een professional te laten doen, dan zelf aan de gang te gaan met een eeltvijl.
De beste elektrische eeltverwijderaar is volgens ons de Silk'n VacuPedi. Het gaat om een slimme eeltverwijderaar met een ingebouwd vacuümsysteem en roterende slijpschijven. Losgekomen huidschilfers worden meteen opgezogen zodat alles hygiënisch blijft en ze niet op de vloer terechtkomen.
Meestal is een eeltpit hardnekkig en verdwijnt niet vanzelf. Dat kan ook niet, wanneer de druk op de huid steeds gelijk blijft. Tegen pijn kan een eeltring gedragen worden. Soms echter verdwijnt de eeltpit wel vanzelf.
1. Kneipp Eeltcrème. Dit is één van de meest gebruikte eeltzalfjes. Het zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel wordt, waardoor eelt daarna eenvoudig te verwijderen is met bijvoorbeeld een rasp of vijl.
Je voeten zalven? Dit kan een hele effectieve manier zijn om harde huid te verwijderen. Smeer Vaseline op de harde plekken op je voet en houd je sokken aan als je naar bed gaat. De zalf zal de harde plekken verzachten en de droge huid versoepelen.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
In normale omstandigheden is eelt geen probleem en beschermt het ons. Maar het kan ook doorschieten en teveel worden. Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
Eelt is dus een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Wanneer dit beschermlaagje steeds dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid waardoor er pijn kan ontstaan.
Door de speciale gel wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen op de voeten versneld. Na 5 tot 7 dagen laat het eelt gedeeltelijk los, het vervellingsproces duurt ongeveer 1 tot 2 weken. Trek de huid niet zelf los.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Zachte voeten
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht. Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Je kunt bijvoorbeeld twee eetlepels zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, toevoegen. Dit helpt niet alleen om het eelt weker te maken, het heeft ook nog eens een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook azijn en citroen helpen om de huid beter week te maken.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Overmatige eeltvorming. Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
Wat is eelt? Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een beetje eelt op je voeten werkt beschermend en kan geen kwaad, maar overmatig eelt aan de voeten kan vervelende voetklachten veroorzaken.
Heeft u last van eelt aan uw voeten? Vormen zich eeltplekken aan de onderzijde van de voet, of juist tussen de tenen? Eelt is op zich niet schadelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.
Bij carotenoderma is de huid niet huidskleurig, maar geelbruin tot oranje. Deze verkleurde huid is vooral te zien op de plekken op het lichaam met een eeltlaag, zoals de handpalmen en voetzolen.
Doordat je grote teen richting je kleinere tenen gegroeid is, steekt het gewricht uit. Daar rust dus al je gewicht op. Om die druk te weerstaan, gaat er eelt groeien. Door de druk op het gewricht en het eelt krijg je pijn.
Wat wel belangrijk is, is om niet te vaak te scrubben. Zo'n 1 à 2 keer in de week is meer dan voldoende. De dode huidcellen maken namelijk deel uit van de natuurlijke beschermingsmantel van de huid. Haal je teveel weg, dan beschadig je de huid en is ze vatbaarder voor allerlei bacteriële infecties en irritaties.
Het ziet eruit als een dikke gele of bruine laag op de huid. Het is een verdikking van de hoornlaag. Dit is de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen. Eelt vorming kan erfelijk zijn, maar ook of iemand voor zijn werk veel zit of veel moet lopen.