Wanneer je buikpijn in je zwangerschap hebt wat voelt alsof je ongesteld moet worden, is dat vaak juist een goed teken. De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Heb je buikkrampen als je zwanger bent en is dit vooral pijn in de onderbuik? Bij buikpijn in het begin van je zwangerschap kan dit innestelingspijn zijn. De bevruchte eicel nestelt zich aan het begin van de zwangerschap in de baarmoederwand in. De innesteling kan samengaan met een krampachtig gevoel in je baarmoeder.
Zo kan pijn onder in je buik, net boven je schaambeen, en pijn bij het plassen duiden op een blaasontsteking. Laat je die onbehandeld, dan is er kans op een nierbekkenontsteking en dat kan onder meer een vroeggeboorte veroorzaken. Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging.
Een lichte pijn in de onderbuik aan het begin van de zwangerschap kan ontstaat door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vanaf 6 tot 10 weken zal deze pijn heviger worden.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Bovendien zijn er verschillende soorten buikpijn te benoemen tijdens de zwangerschap. Een van de eerste zwangerschapssymptomen is pijn in de onderbuik. Dit treedt vaak vrij vroeg in de zwangerschap op en kan, naast onder andere gevoelige borsten en het uitblijven van je menstruatie, een teken zijn dat je zwanger bent.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Hiervoor moet je altijd een echte zwangerschapstest doen. Deze zijn voor 99 procent betrouwbaar. Wil je 100 procent zeker weten dat je zwanger bent? Dan is een bloedtest bij je huisarts of een echo bij de verloskundige nodig.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.
In principe kan een zwangerschap worden vastgesteld zes dagen na de ovulatie, twee weken na de laatste menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan echter het beste gedaan worden maximaal zes dagen voor of op de eerste dag dat je menstruatie normaal zou beginnen.
'De kans is klein dat je een valse negatieve uitslag krijgt als je een zwangerschapstest doet, maar het is wel mogelijk. Vooral wanneer je de test in het begin van je zwangerschap doet, bestaat de kans dat je lichaam nog niet genoeg van het zwangerschapshormoon heeft geproduceerd, waardoor de test onbetrouwbaar is.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Vanaf 1928 werden vrouwelijke muizen gebruikt waarin urine van de te testen vrouw werd gespoten. Na vijf dagen werd de muis gedood en werden de eierstokken bestudeerd. Indien positief waren er specifieke veranderingen waar te nemen aan de eierstokken van de muis.
De menstruatiecyclus heeft ongeveer 28 dagen, maar het kan zijn dat het soms iets langer duurt, dus dat je na een aantal dagen toch nog ongesteld wordt. Ben je wel aan de anticonceptie, maar twijfel je of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Wanneer je buikpijn in je zwangerschap hebt wat voelt alsof je ongesteld moet worden, is dat vaak juist een goed teken. De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik.