Tentdoek kan van verschillende materialen zijn gemaakt. En elke soort heeft z'n specifieke eigenschappen die, al naar gelang het gebruik dat je van de tent maakt, zwaar of minder zwaar wegen. In dit artikel worden achtereenvolgens katoen, polyamide, polyester, acryl, polyester-katoen en PVA besproken.
Er zijn verschillende soorten tentdoek; Katoen, Polyester, Katoen-Polyester, Polyamide (Nylon) en Acryl.
Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Een tent van nylon is de beste keuze als gewicht de belangrijkste factor is. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar als het nat is. Het is wel gevoelig voor UV-licht.
Tentdoek daarentegen betekent wat 't zegt: doek voor tenten. Dat kunnen eenpersoons tenten zijn maar ook grote groepstenten. Echter, er is ook zwaarder tentdoek.
Waarom een katoenen tent? Katoen is een ademende en ventilerende stof, je zal dus niet snel uit je tent zweten. Katoen is bovendien ook goed bestand tegen uv-stralen. Katoenen vezels zetten uit als ze nat worden.
Een tent uit katoen of polyester geeft verschil: Een katoenen tent is duurzamer dan een tent, vervaardigd uit polyester stof. Hoewel katoen moeilijker schoon te maken is in geval van vogelpoep e.d. is katoen uiteindelijk toch makkelijker te onderhouden.
Bij de meeste voortenten is het doek gemaakt van polyester met een coating. Afhankelijk van de kwaliteit van zowel het doek als deze coating, kan je tent korter of langer probleemloos gebruikt worden.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter.
Soms zie je bij tentdoek kleine vierkantjes in de stof. Dit wordt ripstop genoemd. Ripstop houdt in dat er horizontaal en verticaal een dikkere draad door het doek geweven is. Met deze techniek creëer je een dun tentdoek dat toch stevig is en goed verschillende weersomstandigheden kan hebben.
Waterdicht afdekzeil, u.v.-bestendig, H.D.P.E., voor € 1,99 per m2. Kopen vanaf 1 meter. Tentdoek – 280 uitvoeringen, van ripstop nylon tot 8 soorten katoen. Vanaf € 4,65 per m2.
Een zeildoek is een waterdicht doek dat gemaakt wordt van waterafstotende materialen, zoals acryl of polyester. Deze doeksoort beschermt goed tegen zon en regen.
Levensduur polyester tent
Tenten van polyester hebben een levensduur van ongeveer 10 tot 20 weken.
Polykatoen of polycotton is een mix van katoen en een polyester vezel. Het is kreukvrij en zacht. Het combineert de eigenschappen van katoen en polyester en is daardoor kwalitatief sterker dan alleen polyester of alleen katoen in een goedkopere variant.
Indien de voor/achter tent en luifels ook nat zijn zult u de hele combinatie losjes moeten opzetten op een grasveldje. Meestal is het geheel dan binnen 2 uur wel droog indien er een zacht windje waait en/of de zon schijnt.
Polyester is de meest gebruikte stof voor UV-beschermende kleding. Deze stof ziet er mooi uit en kreukt minder snel. UV-beschermende kleding van polyester is veilig om te gebruiken.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Effectiviteit en flexibiliteit zijn de twee belangrijkste redenen waarom u voor een schaduwdoek kiest. Schaduw doek biedt bescherming tegen zon, zonnestraling, regen en wind (effectief) maar de schaduwplek is ook eenvoudig aan de situatie aan te passen (flexibel).
Onder de voortent gebruik je altijd een Obelink ECO gronddoek, ook wel bekend als een anti-worteldoek. Dit is het doek dat je op de grond legt, voordat je begint met het opzetten van je voortent. Dit doek ademt en laat vocht door waardoor het gras onder je voortent niet wegrot.
Kleine scheuren en gaten in tentdoek zijn prima zelf te repareren. Wij adviseren hiervoor Tear-Aid te gebruiken. Tear-Aid is een soort van zelfklevend doekje van een transparant en elastisch materiaal. Dit kleefdoekje zorgt voor een waterdichte en permanente reparatie van uw tentdoek.
TenCate All Season ResidentialTM tentdoek is een mix van polyester en PVA. Polyester zorgt voor sterkte en duurzaamheid, de PVA-vezel neemt vocht op en vertraagt condensvorming in de tent. De microporeuze acrylaatcoating maakt het waterdicht en weerbestendig.
U mag op eigen grond een tent neerzetten zonder vergunning. Deze mag maximaal 30 dagen staan. Als de tent langer moet blijven staan, dient u een vergunning aan te vragen. We kunnen u alvast wel melden dat gemeentes daar heel terughoudend in zijn met het vergunnen van dit soort bouwwerken.
Polyester. Polyester is vrij stug en rekt en krimpt aanzienlijk minder dan katoen of nylon. Een tent van polyester ziet er vlak na het opzetten nogal gekreukt uit maar de kreukels verdwijnen na verloop van tijd weer. Polyester is beter bestand tegen schadelijke uv-stralen dan katoen of nylon.
800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken. 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.