Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm. Als de schroef langer is kan dit dus geen kwaad.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor. Hierbij houd je een iets kleinere boordiameter dan de binnenmaat van de schroef aan.
Wat zijn houtschroeven? Houtschroeven zijn speciale schroeven die geschikt zijn voor het verbinden van hout. Je kunt ze gebruiken op hout op hout te bevestigen, maar ook om bijvoorbeeld deurklinken en sloten op hout te schroeven. Ook worden deze soort schroeven regelmatig gebruikt in combinatie met pluggen.
Tellerkopschroeven zijn ideaal voor het verbinden van houten balken, en voor het maken van dragende constructies. De brede kop zorgt voor een groter draagvlak. Daarom worden deze schroeven tegenwoordig veel gebruikt in plaats van houtdraadbouten.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Bij schroeven voorboren is de diameter van belang. Een vuistregel die algemeen geaccepteerd wordt in hout is dat je voorboort met een boortje van 4 mm in het geval je een gat met een diameter groter dan 8 mm gaat boren.
De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.
Als je in hout wilt schroeven moet dit nu met of zonder plug? Gewoon een groter maatje schroef volstaat dus om de losse schroef vast te maken. Pluggen verwijderen gaat goed met een kurkentrekker. Het makkelijkst werkt een model met vleugels.
Het is daarom van groot belang om splijten van hout te voorkomen. Een van de oplossingen hiervoor is door het hout voor te boren, voordat de schroef ingeboord wordt. Een andere, makkelijkere en snellere oplossing is door de juiste schroeven te gebruiken.
De minimale schroeflengte = pluglengte + aanbouwdeel + dikte van de schroef. Bijvoorbeeld je gebruikt een plug 6x30. Hiervoor kies je een schroef tussen de 3,5 - 5mm. Meestal word hier een 4mm dikke schroef voor gebruikt.
Kies een schroevendraaier die bij de schroef past: sleuf bij sleuf, kruis bij kruiskop. Schroeven maar! Zet je palm op de kop van de schroevendraaier, beetje drukken en draaien maar. Schroef door tot de kop mooi in het hout verdwijnt.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
De Azobe slangenboor is geschikt om grotere gaten te boren in harde houtsoorten. Door deze boor rustig op het hout te drukken en vervolgens langzaam en op een laag toerental te boren, zal er een mooi gat ontstaan in het hardhout.
Voor Eikenhout gebruikt u bij voorkeur RVS-schroeven omdat eikenhout looizuur bevat en dit corrosie kan veroorzaken. Daarnaast zijn er eikenhout schroeven die gemaakt zijn van gehard roestvast staal of zwaar verzinkt, waardoor ze niet roesten of breken in eiken of western red cedar.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
Het belangrijkste verschil tussen een schroef en een spijker
Door het schroefdraad zijn de schroeven wel minder flexibel en zullen ze sneller breken. Een spijker daarentegen is veel buigzamer en zal niet snel zijn kracht verliezen of afbreken wanneer die wordt gebogen.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Constructieschroeven. Constructieschroeven bieden gemakkelijke montage door de kortere schroefdraad. Deze schroeven zijn ideaal voor houten constructies, zoals houtskeletbouw, houten huizen, carports, serres en speeltuinen. Je kunt ze goed verzinken met het oppervlak dankzij de freesribben onder de kop.
Universele schroeven
De meest geschikte schroef voor het ophangen van een plank is de spaanplaatschroef. Dit is een universele schroef die voor de meeste houtsoorten wordt gebruikt. De schroef is dun, heeft een diepe schroefdraad en een extra scherpe punt. Zo draait de schroef gemakkelijk in het materiaal.