In erwtensoep zit standaard spliterwten, prei, knolselderij, wortelen, selderij en rookworst. Voor snert wordt daar varkensvlees, spek en botten aan toegevoegd.
Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden.
De erwtensoep van Aldi kwam als Beste uit de Test. Consumenten vonden deze soep het lekkerst: de erwtensmaak, kleur en vulling waren precies goed. Deze soep was ook de enige die een voldoende kreeg van het expertpanel.
Het is een gezonde variatie op de klassieke erwtensoep. Maar helaas kunnen veel mensen met (darm) klachten vaak de erwtensoep niet goed verteren en valt het zwaar in de spijsvertering. Deze gezonde variant met enorm veel groente en de knolselderij is een heerlijke vervanger.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
Dit maakt erwtensoep gezond
Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Erwtensoep of snert
Erwtensoep is een van de andere typisch Nederlandse gerechten dat in de winter populair is om te eten. In Nederland staat het gerecht ook wel bekend als snert. Het is door de dikke samenstelling niet echt een vloeibare soep, want in echte snert staat de lepel rechtop.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven.
De meest bekende toevoeging is waarschijnlijk wel roggebrood met spek. Beleg daar sneetjes roggebrood voor met katenspek, ontbijtspek of een andere soort spek naar smaak.
Roggebrood bevat veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook antinutriënten. Dit zijn stoffen die de opname van bepaalde voedingsstoffen verstoren. Een grote hoeveelheid roggebrood kan ervoor zorgen dat je lichaam weinig zink of ijzer op kan nemen.
Concluderend is roggebrood effectief in het verlagen van serum totaal- en LDL-cholesterolconcentraties bij mannen met verhoogd serumcholesterol . Goede naleving van het consumeren van een relatief grote hoeveelheid roggebrood in het gebruikelijke dieet geeft aan dat roggebrood een praktisch dieetmiddel biedt om serumcholesterol bij mannen te verlagen.
Erwten en andere peulvruchten, zoals kikkererwten, bonen en linzen, zijn rijk aan een groep suikers die de raffinosefamilie van oligosacchariden worden genoemd, of kortweg RFO's . Deze suikers worden niet afgebroken tijdens de spijsvertering en bereiken de dikke darm daarom grotendeels intact.
Spliterwten bevatten ook onoplosbare vezels, een type vezel dat de wateropname, ontlastingsvolume en darmregulatie verhoogt . Al deze factoren kunnen het gemakkelijker maken om ontlasting te hebben, volgens een review uit 2021 van studies gepubliceerd in Legume Science.
In het laatste deel van de darm worden deze vezels afgebroken en gefermenteerd door bacteriën.De stoffen die daarbij vrijkomen houden de massa in de darm soepel en bevorderen zo de stoelgang. Veel van die stoffen zijn in gasvorm. Die gassen ontsnappen ook, vandaar dat je na peulvruchten eten vaker windjes laat.
Erwtensoep is gezond
En die verlagen je LDL-cholesterol. Dat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Ook bevatten spliterwten veel eiwitten, vezels en ijzer. Verder bevat de soep vaak wortel, dat is rijk aan bètacaroteen.
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Zetmeel zorgt voor binding
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.