De juridische status van ritueel slachten varieert naar land of regio. In bijvoorbeeld Nederland is onverdoofd (ook wel bedwelmd) ritueel slachten toegestaan, terwijl in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland ritueel slachten bij wet verboden is.
Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood. Het ritueel slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis, en staat onder toezicht van de NVWA.
In Nederland is onverdoofd of onbedwelmd slachten verboden in de reguliere vee-industrie. Het mag alleen bij de rituele slacht, zoals voor vlees dat koosjer (joods) of halal (islamitisch) moet zijn.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Bij onverdoofd slachten wordt bij een levend dier bij volle bewustzijn de keel overgesneden. Een scherp mes snijdt hierbij de grote bloedvaten in de halsstreek door. Behalve de bloedvaten worden ook andere structuren doorgesneden zoals de huid, spieren, zenuwen en de luchtpijp, wat zeer pijnlijk is.
De juridische status van ritueel slachten varieert naar land of regio. In bijvoorbeeld Nederland is onverdoofd (ook wel bedwelmd) ritueel slachten toegestaan, terwijl in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland ritueel slachten bij wet verboden is.
Onverdoofd slachten gebeurt enkel tijdens het offerfeest, halalvlees komt altijd van onverdoofd geslachte dieren, alle moslims zijn tegen slachten met verdoving, …
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht. Dit geldt met name voor schapen en geiten.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Dat is níet normaal.
Nu Vlaanderen en sinds kort ook Wallonië een verbod op onverdoofd slachten hebben ingevoerd, kan er in België nog slechts op één plek halal geslacht worden, in het slachthuis van de nv Abattoir in Anderlecht.
Dankzij de rituele slacht is het vlees halal (rein) en kunnen zij het vlees eten. Ook moslims eten geen varken. Voor de rituele slacht dienen zij voor een reine slachtplaats te zorgen en is het van belang dat de slachter zorg draagt voor het welzijn van het dier.
Voor de slacht moeten de kippen worden verdoofd. Dat gebeurt meestal door de kippen aan een lijn door een waterbak met stroom te halen. Daarna worden ze met een snee in de hals geslacht. Dan gaan de veren eraf en worden de ingewanden verwijderd.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
Dit gebeurt met een scherp mes dat in de cloaca wordt gestoken en vervolgens naar boven tot de borstpunt wordt getrokken, zodat er een snede is ontstaan waar de hand in kan. Vervolgens wordt met de hand de maag, hart en lever eruit gehaald. Met de lever moet voorzichtig worden gehandeld, zodat de galblaas niet knapt.
Ja, Echte Boter is halal gecertificeerd. Is Echte Boter ook verkrijgbaar in grootverpakkingen, geschikt voor horeca en foodservice? Echte boter is er ook in een 2 kg kuip of in een 5 kg karton. Deze grootverpakkingen zijn verkrijgbaar bij de meeste (horeca) groothandels.
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal.
In navolging van ons groepsprincipe werkt Colruyt uitsluitend met producten van verdoofd geslachte dieren. Daarnaast kunnen en willen we andere culturele vereisten niet integreren in het productieproces. We verkopen dus geen vers halalvlees of charcuterie van eigen merken (Boni Selection, Everyday).
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
Bij halal slachten, legt hij uit, verdwijnt er meer bloed uit het vlees, omdat het dier de keel wordt doorgesneden en het meteen wordt opgehangen. Dat smaakt anders.