Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek. Deze koek wordt verpulverd tot meel.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam.
Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden. Nu is cassave een onmisbaar ingrediënt in Afrikaanse en Aziatische gerechten, hoewel het in Nederland nog maar weinig wordt gegeten.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is cassave soms niet geschikt. Hoe dat precies zit, daar zijn de wetenschappers nog niet uit. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren!
Cassave bestaat voor 60% uit water, voor 38% uit koolhydraten en voor 1% uit eiwit (de bladeren zijn eiwitrijker). Het vetgehalte is verwaarloosbaar. Cassave is een goede bron van vitamine C. Er is helaas één minpunt: de gehele plant is zeer giftig!
Van ijzer en zink zit er 3% van de ADH in een ons cassave. Verder zit er in 100 gram cassave 29% van de ADH aan koolhydraten en 4% van de ADH aan vezels.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) cassave, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide.
De Cassave wortel bevat van nature een giftige stof die linamarine wordt genoemd. Deze stof wordt in je lichaam omgezet in waterstofcyanide, en kan dus cyanide-vergiftiging veroorzaken.
Cassave is een wortel die in Suriname veel gebruikt wordt; gekookt, gefrituurd (teloh), in plakjes gesneden en gefrituurd (cassavechips), geraspt, alle vocht eruit geperst en (cassave)brood van gemaakt.
De cassave heeft een volle aardappelsmaak. De zoete en bittere cassave zijn voedzamer dan de aardappel. De knol is een belangrijk bestanddeel van veel Surinaamse gerechten. Zo kun je er cassavesoep van maken.
Cassave is een ietwat lastige wortel om te schillen. Je schilt deze namelijk door de schil er in de lengte van af te trekken met een mes. Dit doe je door de cassave eerst licht in te snijden onder de schil waarnaar je de schil kunt pakken en eraf kunt trekken. Nadat dit is gelukt, was je de cassave goed.
Het is een harde koek van ongeveer 30-40 cm doorsnede, gemaakt van zoete cassave die men plet en kneed tot een platte schijf. Vervolgens wordt hij gebakken in een speciaal daarvoor gemaakte pan op een open houtvuur.
Cassave 44%, zonnebloemolie, tapiocazetmeel, suiker, prei, specerijen (chilipeper, laos, witte peper), zout.
Cassave of ook wel Yuca, heeft op het eerste gezicht veel gelijkenis met de zoete aardappel, maar is qua textuur en smaak toch weer anders. De schil is glanzender en bruin van kleur, maar het is net als de (zoete) aardappel een knolgewas.
Cassavemeel is de gedroogde fijngemalen wortel van de cassaveplant. Cassave wordt ook wel yuca of maniok genoemd. Dit van nature glutenvrije meel heeft een zachte, milde smaak en fijne textuur. Ons cassavemeel is volledig natuurlijk en vrij van toevoegingen.
Garnalen en/of vis worden gedroogd en gemalen en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit mengsel wordt tot een deeg gekneed dat in de vorm van een brood of rol bijna een uur wordt gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden van ongeveer 1 millimeter dik.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, van onder andere verse garnalen, gevangen in de Koraaldriehoek. Een mooi gebied met enorm veel vis- en koraalsoorten en waar veel mensen leven van visserij.