Het slijmvlies, ook wel mucosa genoemd, vormt de binnenbekleding van de mondholte. Het slijmvlies produceert slijm met als functies bescherming van de weefsels tegen beschadiging of infectie en het mogelijk maken van transport.
De boven- en onderkaak, de beide tandenbogen, liggen voorin de mondholte en zijn eveneens met slijmvlies bekleed. Hierin bevinden zich het tandvlees en de tandkassen, met daar weer de tanden en kiezen in. Dit alles bij elkaar vormt het gebit en zorgt ervoor dat wij kunnen kauwen.
Zorg voor een goede mondhygiëne
Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride of een mentholvrije of milde tandpasta. Ook is het goed om je mond regelmatig te spoelen met een zoutoplossing.
Kleine wondjes hebben ongeveer 5-7 dagen nodig om te genezen, ook al is er sprake van een aft. De pijn gaat meestal na één dag vanzelf weer over. Na een tandextractie of implantatie heeft het tandvlees (gingivale slijmvlies) 10 tot 15 dagen nodig om te genezen.
wondjes in je mond die kunnen gaan bloeden. loszittende tanden en kiezen. je kunstgebit past niet goed meer. pijn in je mond, de pijn kan ook uitstralen naar de kaak, hals en oren.
De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Versterk het darmslijmvlies met glutamine en vitamine B2
Glutamine komt voor in eiwitrijke voedingsmiddelen (vlees, vis, peulvruchten) en in spinazie, soja en peterselie. La vitamine B2 staat bekend om zijn rol bij het gezond houden van de slijmvliezen: het helpt de weefsels groeien en herstellen.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs. Vind je dat moeilijk? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker. In dat geval wordt het ook wel orale mucositis genoemd.
Ondanks dat bacteriën zich verspreiden is een tandvleesontsteking in de meeste gevallen niet besmettelijk. Wanneer de ontvanger van de bacterie een goede afweer heeft dan zal deze zeker geen tandvleesontsteking krijgen.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Oorzaken. Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.
Tandpijn door stress is een veel voorkomend probleem.Stress tast namelijk je immuunsysteem aan.Hierdoor merk je problemen aan het gebit eerder op: je voelt pijn. Eigenlijk is stress een goede manier om te achterhalen of er iets mis is met je tanden of kiezen.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet.
Vele bacteriën en virussen zijn in verband gebracht met het ontstaan van aften. Harde bewijzen zijn echter nog niet geleverd dat aften een infectieziekte is. Vooralsnog worden aften als niet-besmettelijk beschouwd, tenzij de bekende koortslipvirus de blaasjes en zweertjes hebben veroorzaakt.
Vitamine A stimuleert de productie van slijm waardoor de slijmvliezen vochtig blijven. Zo kunnen ze hun werk goed doen.
een schraal en droog aanvoelende neus;korstjes en wondjes in en aan de neus;pijn in de neus;soms krijg je er een bloedneus door.
De binnenzijde van de baarmoeder is bekleed met slijmvlies (het endometrium). Bij baarmoederslijmvlieskanker ontstaat in dat slijmvlies kanker waarbij een langzaam groeiend gezwel vanuit het slijmvlies kan doorgroeien in de spierwand van de baarmoeder.
Als het slijmvlies uitdroogt, kan er een gevoel van een droge keel ontstaan. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij iemand ook de neiging kan hebben om vaker te slikken of te schrapen. Ook kan er een brokgevoel in de keel ontstaan en een droge mond. Vaak verdwijnt de klacht vanzelf.
Irriterende stoffen die je inademt, zoals tabaksrook, verbrandingsgassen, bak- en braadluchtjes, parfum, make-up, sprays, formaldehydegas uit spaanplaat of isolatiemateriaal, de lucht van chloor(water), boenwas, verf, terpentine, schoonmaakmiddelen, benzinedampen, uitlaatgassen van auto's, drukinkt.
Neus-spray met een medicijn zoals azelastine
Dit medicijn maakt het slijmvlies in je neus minder overgevoelig. Het helpt ook tegen de jeuk. Een voorbeeld is azelastine voor de neus. Je kunt het gebruiken als je overgevoelig bent voor iets en hierdoor neusklachten hebt.