Organisch koolstof, een vormloze soort koolstof, wordt gebruikt als gas absorbent en bleekmiddel. Koolstofdioxide wordt gebruikt als prik in frisdrank, in brandblussers en, in vaste toestand, als koelmiddel. Koolmonoxide wordt gebruikt als reductor in de metaalbewerkende industrie.
Actieve kool kan stoffen aan zich binden en ze onschadelijk maken. Bij vergiftigingen en bij bepaalde vormen van jeuk door problemen aan de lever of de nieren. Het pakt de oorzaak van de jeuk niet aan. Werd vroeger gebruikt bij diarree, maar daartegen werkt het niet.
Gevaarlijke bijwerkingen van houtskool
De werkzame stof in houtskool wordt 'actieve kool' genoemd. In de darmen kan de actieve kool andere stoffen aan zich binden, waardoor het lichaam deze niet meer kan opnemen. Dat kan om schadelijke stoffen gaan, maar ook om nuttige of zelfs noodzakelijke stoffen.
Bodem als koolstofvoorraadkast
Ze vormen een voedselbron voor het bodemleven. Het grootste deel van de koolstof in de bodem komt daar terecht via dode plantenresten en via uitwerpselen van organismen die van planten leven.
Koolstof is aanwezig in gesteenten, als carbonaatzouten van calcium, magnesium en ijzer. Als CO2 komt het voor in de atmosfeer en opgelost in oppervlaktewater. Fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas bestaan grotendeels uit koolwaterstoffen.
Inslikken: Er zijn geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten. Carcinogeniciteit: Zwarte koolstof is door het International Agency for Research on Cancer (IARC) ingedeeld als een stof uit Groep 2B (mogelijk kankerverwekkend voor de mens).
Koolstof komt voor in de vorm van koolwaterstoffen, met name de fossiele brandstoffen aardgas en aardolie. Uit aardolie wordt in de petrochemische industrie onder andere benzine en kerosine gedestilleerd en het dient als basis voor veel synthetische stoffen, waaronder plastics.
Van alle planten vangt de boom verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Daarnaast zijn bomen ook goed voor je woonklimaat.
Carbon farming of koolstofbewuste landbouw is een manier van landbouw waarbij koolstof uit de lucht te binden is in landbouwbodems. Zo kun je CO₂ uit de lucht - een broeikasgas - binden. Het Interregproject 'Carbon Farming' zoekt sinds 2019 naar mogelijkheden om koolstofbewuste landbouw in de praktijk te brengen.
Gasvormige koolstofdioxide komt vrij bij de volledige verbranding van brandstoffen waarin koolstof zit. Koolstof zit in fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan hout, steenkool, aardolie en aardgas. Koolstofdioxide kan ook in de natuur ontstaan, bijvoorbeeld bij bosbranden of vulkaanuitbarstingen.
Houtskool onttrekt onzuiverheden aan de huid en is ideaal voor de onzuivere huid. Houtskool en huidverzorging. Op het eerste gezicht lijkt het geen logische combinatie maar houtskool heeft wel degelijk een positieve werking op de huid!
Het is een veilig medicijn, mits je het goed gebruikt. Etenswaren met actieve kool bevatten een lagere dosis dan het medicijn, maar als je het verkeerd gebruikt, kan het wel schadelijk zijn. Actieve kool bindt zich namelijk ook aan andere goede stoffen.
Poetsen met houtskool verwijdert niet alleen oppervlakte-aanslag maar kan ook zwarte verkleuringen geven langs de gingivaranden (tandvleesrand) , bij de randaansluiting van vullingen, of op oppervlaktedefecten van composietvullingen.
De afvalstoffen (kooldioxide) kunnen zich aan de vrijgekomen plekken in het hemoglobine hechten, op de plek waar de afgegeven zuurstof zat. De rode bloedcel stroomt vervolgens verder door het lichaam en geeft het kooldioxide weer af in de longen waar het uitgeademd kan worden.
Bij diarree zorgt actieve kool ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken aan elkaar gebonden worden en via de ontlasting het lichaam verlaten. De actieve kool reinigt de darmen en verwijdert de oorzaak van de diarree. Hierdoor gaat het lichaam weer normaal functioneren.
Bij het inademen van hoge concentraties CO treden er direct gezondheidseffecten op: klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, gezichtsstoornissen, zwaktegevoel, hartkloppingen,… Daarna kan men flauwvallen, in coma geraken en in het slechtste geval sterven.
Door fotosynthese zetten planten licht om in chemische energie. Daarbij worden CO2 en water omgezet in suikers en komt er zuurstof vrij. De jaarlijkse opname van CO2 door planten wordt becijferd op 123 Gigaton. In het donker nemen planten weer zuurstof op en zetten suikers terug om in CO2 en water.
In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen. Als conclusie voor de berekening voor de cijfers op de website van Encon wordt er gerekend met 24 kg CO2/boom en gemiddeld 500 bomen per hectare. Dat betekent dat 1 hectare bos: 500 bomen x 24 kg CO2/boom = 12.000 kg CO2 compenseert oftewel 12 ton CO2/hectare.
Door toepassing van compost of digestaat wordt koolstof toegediend aan de bodem, waarvan een deel opgeslagen blijft over een bepaalde periode. De bodem vervult een belangrijk rol in die koolstofopslag. Meer koolstof in de bodem, betekent minder koolstof in de atmosfeer.
Dat doet Carbon Engineering door lucht met grote ventilatoren door torens te blazen, waar het CO2uit de lucht reageert met kaliumhydroxide tot kaliumcarbonaat. Met een tussenstap wordt dit omgezet in korrels calciumcarbonaat, waaruit door verhitten puur CO2 te halen is.
Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard. Zo verdringen ze kwetsbare planten. Insecten, vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 ppm bij continue blootstelling. Oplopend naar 26 ppm bij 1 uur per dag. Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 ppm, met een acute koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.
Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden. De halfwaardetijd van CO (T1/2 of de tijd die nodig is om de het carboxyhemoglobine-gehalte in het bloed te halveren) bedraagt 3 tot 4 uur bij een gezonde volwassene.
Voordat je de koolstof kunt activeren zul je eerst zelf koolstof moeten maken in de vorm van houtskool door hout of plantenvezels te verbranden. Je kunt dan activerende chemicaliën toevoegen als calciumchloride of citroensap om de koolstof te activeren en het proces af te ronden.