Met een correcte snoeibeurt in de zomer kan je je lavendel niet alleen energie besparen, maar kan je ook een tweede bloei stimuleren.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien.
Tip: gooi de uitgebloeide bloemen van de lavendel niet weg.Deze kan je laten drogen en bijvoorbeeld in een linnen zakje in je kleerkast leggen voor een heerlijke geur. Lees meer over hoe bloemen drogen.
Lavendel is een kleurrijke plant die weinig onderhoud vergt en een prachtige kleur en geur geeft aan je tuin. Lavendel bloeit van juni tot augustus, de bloemen zijn puntvormig en kunnen acht centimeter lang worden. Bij de juiste verzorging kun je jarenlang genieten van deze prachtige tuinplant!
Lavendel drogen: een heerlijke geur in huis!
Lavendel is meestal niet in één keer helemaal uitgebloeid. Je kan wachten tot alle bloemen helemaal zijn uitgebloeid of je kan gewoon snoeien als deze deels is uitgebloeid.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
U snoeit lavendel 2 keer per jaar. Een keer voor de bloei en een keer na de bloei. Zo blijven uw lavendelstruikjes compact. De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien.
Je topt de jonge planten regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel.
Snoei en voed je planten twee keer per jaar en je lavendel ziet er veel mooier uit. Door het snoeien krijg je een compacte en volle plant. Doe je dit niet: dan krijg je met de tijd lavendel waarbij de kale takken van binnen en aan de onderkant goed zichtbaar zijn. Minder mooi en niet nodig.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Lavendel is een meerjarig kruid waarvan de planten van een kalkrijke grond en een zonnig plekje houden. Dit sterk geurende en struikachtige kruid gaat vanaf het tweede jaar bloeien. Eén zakje is voor circa 30m2, en de plantafstand bedraagt 25x25 cm.
Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar: Hoofdsnoei: in het voorjaar (maart/april) Zomersnoei: in de zomer (augustus, uiterlijk eind september)
Knip alleen de nieuw gevormde toppen aan de bovenkant van de lavendel af. Zo stimuleer je een compacte groei. Nieuwe scheuten zullen zich dan extra gaan ontwikkelen. Snoei de plant het eerste jaar 2 á 3 keer op deze manier.
Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid.Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren. Een kleine groep vaste planten (zoals bijvoorbeeld de Sedum en Schoenlappersplant) zijn bladhoudend en hoeven daardoor nauwelijks gesnoeid te worden.
Ja, lavendel is goed winterhard. Bij vorst heeft deze plant dus geen extra bescherming nodig.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Lavendel water geven
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Niet in de volle zon snoeien
Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
Het voorkomen dat lavendel verhout is vrij simpel. Zorg dat je zowel in het voorjaar als het najaar de lavendel snoeit. Doe je dit niet dan zullen er van het hart van de plant geen jonge scheuten groeien waardoor deze van onder gaat verhouten en uit elkaar zal vallen.
Een van de soorten die het best geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat is de Lavandula angustifolia, ook wel la lavande vraie (de echte lavendel) genoemd. Dit is namelijk een van de weinige lavendel soorten die echt winterhard zijn. Daarnaast is hij ook beter bestand tegen periodes met veel regen.
Bij de eerste lichte vorst worden lavendelplanten in de tuin bedekt met sprokkelhout.Als alternatief kan een vorstbeschermingsvlies of een jutezak worden gebruikt. Het afdekmateriaal moet luchtdoorlatend zijn, want wordt het in de winter warm, kan de lavendel schimmelinfecties ontwikkelen bij opgestuwde lucht.
De verschillende lavendel soorten
Lavendel Stoechas Anouk of Franse lavendel en kuiflavendel is een heerlijk geurende lavendel die straalt in zijn originele paarse kleur. Van de beide soorten bloeit de lavendel Angustifolia het langst.