Onder decoratieve verlichting worden lampjes verstaan zoals kerstlampjes en andere lichtsnoeren die vaak onderdeel zijn van andere meubels of objecten in de woning. Zoals de naam het al zegt, is deze vorm van verlichting gericht op decoratie en heeft daarnaast geen functioneel aspect.
Functionele verlichting is verlichting die een bepaalde functie heeft. Denk aan eettafel verlichting, leesverlichting, werkverlichting, verlichting om make-up aan te brengen, noodverlichting, etc.
Sfeerverlichting is verlichting waarmee een bepaalde sfeer in een interieur gecreëerd wordt. Dient bijvoorbeeld de woonkamer van een huis een gezellige sfeer uit te stralen of een kantoorpand een zakelijke sfeer? Met de juiste verlichting kan een bepaalde sfeer worden gecreëerd.
Het ligt aan het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt. Kies je voor een plafondlamp dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte voldoende te verlichten, omdat deze meer algemeen licht geeft. Kies je voor spots dan heb je meerdere lampen nodig, omdat deze gebundeld licht geven.
Algemene verlichting zorgt ervoor dat de woonkamer gelijkmatig wordt verlicht. Dit kan je bereiken door te werken met indirecte verlichting die te dimmen is. Gebruik bijvoorbeeld een staande lamp, plafondlamp of wandverlichting. Goede algemene verlichting maakt schaduwen zachter.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Basisverlichting voorziet een ruimte van gelijkmatig licht waarbij je goed kunt zien wat je doet. De lichtval komt direct uit de lampenkap waardoor de verlichting relatief fel is. Bij basisverlichting gaat het meestal om hang- en plafondlampen die met een dimmer ook als sfeerverlichting kunnen fungeren.
Gebruik dan je dimlicht. Dit zijn de 'standaard' lichten die je inschakelt in de avond. Zo creëer je meer zicht en ben je voor anderen beter zichtbaar. Er is wel een uitzondering: als je de mistlichten aanhebt, hoef je de dimlichten niet in te schakelen.
Bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel, verlichting boven het werkvlak van een bureau, of het licht bij de make-up spiegel in de badkamer, en ook noodverlichting. Functionele verlichting helpt bij lezen of werken - bij het uitvoeren van een taak.
Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
De functie van dimlicht is tweeledig: het maakt je zichtbaar voor overige weggebruikers en het geeft je beter zicht op de weg. Dit in tegenstelling tot dagrijverlichting, waarvan het schijnsel te zwak is om de weg voor je te verlichten.
De lichten die we het vaakst gebruiken, zijn de dimlichten. Deze lichten steken we aan wanneer de avond valt of het donker is. Ook bij regenweer, sneeuw, mist en andere omstandigheden waarbij het onmogelijk is om verder te kijken dan 200 meter is het verplicht om de dimlichten aan te steken.
Dimlicht. Dimlicht is de verlichting die je standaard moet gebruiken wanneer het donker is. Als overdag je zicht belemmerd wordt door weersinvloeden als mist, hagel, regen of sneeuw, dan moet het dimlicht ook overdag aan.
Dimlicht. Dimlicht is de standaard verlichting die moet worden gevoerd wanneer het donker is. Mocht het overdag voorkomen dat het zicht belemmerd wordt door mist, regen, hagel of sneeuw dan dient ook dimlicht te worden gevoerd.
Er zijn de dimlichten, waarmee men meestal rijdt als het donker is. En de grootlichten, die ook wel eens de verstralers worden genoemd. De meeste wagens hebben vooraan ook mistlichten. En tot slot zijn er de standlichten, die het minst licht geven.
Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen. Heb je direct licht nodig voor het lezen van een boek of is meer indirect licht essentieel om een behaaglijke sfeer voort te brengen? Bedenk goed voor jezelf wat voor soort licht je nodig hebt.
In het algemeen moet u voor een goede verlichting in de woonkamer op zo'n 500 à 700 lumen per vierkante meter rekenen.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
In alle gevallen is het fijner om de zithoek aan te lichten vanuit drie punten in de hoeken van de kamer. Neem daarvoor in één hoek een lamp die vooral licht naar het plafond geeft. Je profiteert dan van het terugkaatsende licht. Deze lamp moet je wel kunnen dimmen, zodat je er verschillende sferen mee kunt maken.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
210 centimeter tussen de vloer en de lamp is de standaard hoogte in een ruimte. Als je de lamp boven je bed hangt, zorg er voor dat als je geknield op bed zit er minstens 16 centimeter ruimte zit tussen jouw hoofd en de lamp.