Iedere gram eierschaal voorziet je dus van ongeveer 381-401 mg calcium. Daarnaast zit er in eierschalen natuurlijk eiwit en kleine hoeveelheden van andere mineralen, zoals strontium, fluoride, magnesium en selenium. Net als calcium spelen deze mineralen een rol bij de gezondheid van je botten.
Eierschalen vol calcium
Een eierschaal zit namelijk vol calciumcarbonaat. Een schaal van 1 ei bevat al 2 tot 3 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calcium. Zorg dat u het ei wel goed kookt, anders bestaat de kans dat de salmonellabacterie toeslaat (dus eet niet de schil van een rauw ei!).
Voedingsstoffen voor de bodem
Eierschalen worden snel afgebroken en kunnen veel voedingsstoffen aan de bodem leveren. De schalen bevatten onder meer waardevol calcium en andere mineralen. Koop altijd biologische eieren met het oog op voedingswaarde en gezonde eieren. Want, gezonde kippen leggen gezonde eieren.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Optie twee om je eitje binnen 5 seconden gepeld te hebben is om het ei in een drinkglas te doen met een laag koud water. Vervolgens zet je je handpalm over het glas en schud je het (tip: boven de wasbak) heen en weer totdat de schil van het ei komt.
Een licht tekort aan calcium geeft zelden klachten. Je kan last hebben van: tintelingen of een 'voos' gevoel, meestal rond je mond of in je vingers en tenen; spierspasmen (onwillekeurige spiersamentrekkingen) rond je mond.
Omdat calcium een rol speelt bij de botaanmaak en goed is voor de spieren, kan een structureel tekort aan calcium op langere termijn leiden tot symptomen als spierpijn en spierkrampen, pijnlijke of zwakkere botten en een groter risico op botbreuken. Calcium draagt ook bij tot de normale werking van de zenuwen.
Calcium (kalk) is een mineraal dat vooral zit in melk, melkproducten en kaas. Het zit ook in graanproducten, zoals volkorenbrood en in bepaalde groene groenten, zoals boerenkool en spinazie. Calcium heb je onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Voor calcium volstaat het om 500 mg tot 1g per dag in te nemen. Hogere dosissen kunnen obstipatie veroorzaken. Aangezien de afbraak van het bot 's nachts het grootst is, kun je dit het beste 's avonds innemen.
Gezonde voeding voor sterke botten
Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot. Als u 4 porties melkproduct per dag eet en drinkt, krijgt u genoeg kalk.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.