Rotband is een gipsgebonden pleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden. De handpleister is geschikt voor laagdiktes vanaf 5 mm tot 20 mm en kan goed gebruikt worden voor grote stucklussen. Je de pleister zeer glad afwerken voor een optimaal eindresultaat!
25 kg Knauf Rotband® in circa 16 liter schoon leidingwater strooien, (circa 0,64 liter per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 20 minuten na het mixen aanbren- gen op de ondergrond en vlak zetten.
Dikke lagen: Goldband
Dit handgips smeer je vanaf 1 cm laagdikte tot maximaal 2 cm. Heb je een nog dikkere laag nodig? Dan werk je in twee lagen waarbij de eerste laag horizontaal ruw gehaald wordt met een gipskam. Na volledige droging de tweede laag mag worden opgebracht.
Hoe dik moet stucwerk aangebracht worden? Nieuw stucwerk kan op verschillende manieren worden aangebracht. Zo kan er een dunpleister aangebracht worden op de muren en plafonds van een nieuwbouwwoning met een laagdikte van 2 mm. Maar zo kan een stukadoor ook kiezen om een renovatie woning tot aan wel 3 cm dik te stucen.
Over het algemeen is het beter om niet meer dan twee lagen stucwerk op elkaar aan te brengen om de droogtijd niet te beïnvloeden.
Toepassing. Je kunt Knauf Roodband toepassen in alle types ruimten en gebouwen, behalve in vochtige ruimtes. De hechtpleister leent zich uitstekend voor het stucen van binnenmuren en plafonds met een grove structuur die je mooi strak wilt maken.
In principe is het voorstrijken van een muur niet altijd nodig. Je hebt hierboven kunnen lezen dat we altijd aanraden om muren met een zuigende werking wel altijd van een voorstrijkmiddel te voorzien. Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
De dikte van de laag word bepaald door de muur die scheef of uit het lood staat. De gemiddelde dikte voor deze stuclaag ligt tussen de 8 mm en de 5 cm. Mocht u een nieuwbouwwoning willen laten stucen dan kan er een filmlaag worden aangebracht dit kan zowel over de betonnen muren en de plafonds.
Pas gaan afwerken, als het stukwerk helemaal droog is. Dit kan wel een weekje duren, voordat al het vocht er uit is. eea hangt af van de plaatselijke situatie, met goed ventileren gaat het het snelste.
Soorten gips in dit artikel:
MP 75: veelgebruikt pleistergips. AquaStuc: ideaal in natte ruimtes. Rotband: gegarandeerde laagdikte vanaf 5 mm.
Het is tevens mogelijk om roodband direct op gipsplaten te gebruiken.
De verwerkingseigenschappen van Rotband 10 kg zijn tot 4 maanden na productiedatum (zie verpak- king) gegarandeerd.Van Rotband 25 kg zijn verwer- kingseigenschappen tot 8 maanden na productieda- tum gegarandeerd.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken. Knauf Fix & Finish is tevens geschikt voor het (blauw)pleisteren van beton, stuclagen van gips of kalkmortel.
Zeker niet met gipsproducten zoals Roodband (deze gipsproducten nemen water op en na verloop van tijd komen de tegels weer van de muur af).
Algemeen beantwoorder. Roodband is niet geschikt voor buiten.
Decoratie Stuc
Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen. Om te weten hoe je moet stucen zie: Muur stucen en plafond stucen.
Stucwerk glad maken
Dan gaan we de muren sponzen en glad maken. Hiervoor gebruiken we een schuurbord met sponszool, die we vochtig maken. Met de sponszool maken we draaiende bewegingen op de stuclaag. Hierdoor schuren we het gips en ontstaat er een gladde stuclaag.
Het gemiddelde uurloon van een stucadoor ligt tussen de €30,- en €40,- per uur.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Wat gebeurt er als u een muur niet voorstrijkt? Wanneer een muur niet voorgestreken wordt, maar wel een te sterke zuigkracht heeft, zal de behanglijm in de muur trekken en daarmee het behang vastzuigen aan de muur. Hierdoor kan het behang scheef gaan zitten en gaan krimpen.
De meeste muren zijn onregelmatig of hebben een sterk zuigende werking. Wil je er op een mooie, egale manier verf op aanbrengen, dan zul je wat voorwerk moeten doen. Muren voorstrijken zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur een stuk minder wordt en dat de absolute hechting beter wordt.