De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Slapen doe je beter met het hoofd naar het noorden en met de voeten naar het oosten gericht, klinkt het vaak. Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde.
Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.
De hersenen zijn actief tijdens het slapen, maar we weten niet precies welke functies dit heeft. Daar zijn een heleboel theorieën over. Bijvoorbeeld dat je dan je geheugen en herinneringen organiseert, maar ook dat afvalstoffen van cellen in het brein worden opgeruimd.
Tijdens de waaktoestand zijn vooral kernen in de hersenstam actief die de arousal reguleren.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Hoelang kan een gemiddeld mens zonder slaap? Gardner bleef 264 uur wakker en had last van stemmingswisselingen, geheugenverlies, hallucinaties en verlies van coördinatie. Wie probeert wakker te blijven, houdt dit normaal gesproken 36 uur vol.
Een goede nachtrust
Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker. Je ligt tijdens die ene keer niet langer dan 20 minuten wakker.
Je hersenen zijn voor die waarnemingen nog wakker terwijl je gedeelte van de hersenen die je spieren aanstuurt al slaapt. Het hersengedeelte dat wakker is, denkt daardoor dat je valt omdat je spieren al slapen. Dit zorgt voor een reflex: de schokken in je slaap.
Je ogen bewegen
REM is de afkorting voor rapid eye movement (snelle oogbeweging). In deze slaapfase zijn je hersenen actief: de hersenactiviteit is vergelijkbaar met die van overdag. Ze zijn druk met het verwerken van allerlei informatie. Waarom je ogen daarbij heen en weer schieten, is onbekend.
Slaap is als een belangrijke onderhoudsbeurt voor ons lichaam waarbij er ook belangrijke processen in de hersenen plaatsvinden. Hersencellen ontwikkelen zich tijdens de slaap, maar ook het geheugen zou zich ontwikkelen tijdens de slaap.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Een grote spiegel op je slaapkamer is ongunstig voor een goede nachtrust. In de Feng Shui, en ook in de radiësthesie wordt als regel gegeven dat het zéér ongunstig is om een spiegel op de slaapkamer te hebben. Een grote spiegel verstoort de slaap. En dat is uiteindelijk slecht voor je gezondheid.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Wat kan je zelf doen tegen praten in je slaap? Je kunt ervoor zorgen dat je een gezond slaapritme aanhoudt en voldoende slaap krijgt. De juiste slaaphygiëne kan het praten in je slaap verminderen. Voor bedpartners kunnen oordopjes uiteraard helpen.
Blauw licht houdt je uit je slaap. Neem 's avonds geen middelen waar opwekkende stoffen in zitten zoals koffie, thee, cola, chocolade, suiker en sigaretten of nicotinehoudende middelen. Drink geen alcohol.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."