Over het algemeen geldt dat hoe langer de aanhaallijn is, hoe langer de tippet zou moeten zijn. Een goed startpunt voor de meeste mensen is om een leider te gebruiken die 9 of 10 voet lang is, met een tippet die tussen de 3 en 5 voet lang is.
In het algemeen wordt voor de “standaard” vliegvisserij met droge vliegen en nimfen een leaderlengte gebruikt van 270 cm (9 foot). De meeste in de handel verkrijgbare leaders hebben deze lengte.
Vliegvissen is niet zo moeilijk als de meeste denken, 2, 3 lessen (een beetje zoals bij het tennissen) enkele goede tips en U kan aan de slag om de eerste vis aan de vliegenhengel te vangen.
Er zijn drijvende en zinkende lijnen, beginnende vliegvissers gebruiken een drijvende lijn. De backing spoel je onder je vliegenlijn als volglijn op de reel. De leader is een taps toelopend stuk nylon. Het dikke eind komt aan de vliegenlijn en aan de dunne punt knoop je de vlieg.
Het vissen met de natte vlieg
Men kan de natte vlieg als enige gebruiken; men kan ze ook aan een zijlijntje (dropper) binden in combinatie met een verzwaarde nimf of streamer op de punt en eventueel nog een derde vlieg aan een zijlijntje. Dit heeft als voordeel dat men op drie verschillende diepten vist.
Wat heb je er voor nodig? Een lichte vliegvishengel (afma klasse 6 of 7) met daarop een reel. Op de reel kan je Di3 (zinkt 3 inch per seconde) of Di7 (zinkt 7 inch per seconde) lijn. Als onderlijn voor het vliegvissen op baars kan je het beste een 30/00 nylon lijn gebruiken.
De intermediate is de langzaam zinkende lijn die naar half water zakt bij het binnen vissen. Goed met het vissen van nimfen. De sinking line is de snel zinkende lijn en wordt echt alleen gebruikt als de vis heel diep zit. WF en DT zeggen iets over de opbouw van de vliegenlijn.
Bij vliegvisschool Hooked on Flyfishing zijn beginners en gevorderden aan het juiste adres om (beter) te leren vliegvissen. Zo kan je terecht voor werplessen, workshops vliegvissen en workshops vliegbinden.
Soms moet je de zeebaars in dieper water zoeken, waarbij volledige zinklijnen zoals de 'DI7' (zinksnelheid 7 inch per sec.) of zware sinktip 300 grains vliegenlijnen de voorkeur hebben. Voor de ondiepere stekken – zoals vanaf het strand en rond strek- dammen – volstaat een drijvende of intermediate vliegenlijn.
Met een klein tikje zet ik streamer in beweging. En langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water… “Langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water” Geconcentreerd vis ik hem met korte haaltjes binnen.
De onderlijn moet minimum een lengte van 60cm hebben maar 1.5 m is beter. Indien nodig kan het zelfs tot 2 meter. Bij gebruik van drijvend aas of deeg knijp je op de onderlijn op ongeveer 10 cm van de haak een klein knijploodje. Het laat het aas langzaam zakken en voorkomt dat licht aas gaat drijven.
Het forelvissen met de vlieg is een aparte tak van sportvissen. Je gebruikt hiervoor een vlieghengel waaraan een wat dikkere drijvende lijn zit. Aan het uiteinde van de lijn zit een dunne onderlijn waar je een kunstvlieg aan bevestigt. Kunstvliegen zijn een prima werkend kunstaas om mee te vissen op forel.
Ook dergelijke snoekjes doen het geweldig op een #9 vliegenhengel. De lengte is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, al bepalen ook de omstandigheden de keuze. De meest universele lengte is 9 voet oftewel 2.70 meter.
Goede droge vliegen voor de ruisvoorn zijn bijvoorbeeld de Red Tag, Adams, Sedge en Palmer gebonden op een haak maat 12 tot 14. Goede nimf patronen zijn bijvoorbeeld goudkopnimfen of een Phaesant Tail.
AFTMA staat voor American Flyfishing Tackle Manufacturers Association. AFTMA 0 is een exceptioneel lichte lijn en AFTMA 15 een zeer zware, bestemd voor het vissen op marlijn, tonijn en andere grote (zoutwater) vissen. Voor de Nederlandse vliegvisserij op witvis gebruiken we AFTMA 3 tot 5 hengels.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Bij forel hengels met een lengte van 2,40-2,70 verdient de forel molen een voorkeur in de maat 2500-3000. Is de forelhengel drie meter of langer dan mag er gerust een forelmolen genomen worden in de maat 3000 tot 4000. Vroeger werden er veel forel molens gekozen met de slip achterop.
Maar schijn bedriegt, Nederland is een land met vele mogelijkheden op vliegvis gebied. Wij hebben onze noord zee, polder, vijvers, meren, zand-of grindgaten, beken en rivieren. Unieke viswateren zoals het Oostvoornse Meer en het Veerse Meer. Met alleen al een vispas kom je hier in Nederland al een heel eind.
Vissen kan in de Ardennen, en speciaal in de buurt van camping l'Eau Rouge op vele verschillende plekken, van kalme wateren tot snelstromende riviertjes. Daarom is de Ardennen is al jaren dé plek om te vissen (en natuurlijk ook vliegvissen) in België.
De Ourthe herbergt diverse wildwatervissen. Het is een paradijs voor ware vissers. Baars, forel en vooral barbeel is massaal te vangen in deze prachtige rivier. Aangezien onze chalets zich op slechts 25m van de Ourthe bevinden is Domein Moulin de Hotton de ideale uitvalsbasis voor fanatieke vissers.
Overtreding van de Visserijwet en/of verenigingsvergunning maakt de vispas ongeldig.” Veel vissers beseffen dit niet, maar dat betekent dus dat je in zo'n geval een bekeuring krijgt voor het vissen zonder vispas (€ 150,-), je schriftelijke toestemming vervalt namelijk.
In Nederland mag je het hele jaar door vissen. Maar je mag niet het hele jaar door met alle soorten aas vissen. Je mag ook niet het hele jaar door op alle vissoorten vissen. En als je ze toch vangt, moet je ze meteen weer terug zetten.